Ako pratite vesti iz pop kulture, i ne možete da zamislite dan u kome niste odvojili malo slobodnog vremena da pogledate film ili omiljenu seriju, onda smo apsolutno sigurni da će vas Instagram nalog Tekst i grad potpuno oduševiti! Iako postoji manje od godinu dana, ovaj profil je uspeo da stekne veliku zajednicu knjigoljubaca, ljubitelja filmova, serija i stripova. Istakao se originalnim i kvalitetnim sadržajem, kao i privlačnom estetikom, koja sve posetioce profila dodatno zadržava na feedu – toliko da izgubimo pojam o vremenu.

Otkrivamo sve o Instagram profilu Tekst i grad

Kako smo fascinirani Tekst i gradom, malim umetničkim kutkom koji zaista čini Instagram lepšim i boljim mestom, rešili smo da popričamo sa autorkom profila, Oliverom Mitić. U razgovoru za WANNABE MAGAZINE otkrila nam je da ima 25 godina, diplomirana je novinarka i filološkinja, a bavi se i digitalnim marketingom u jednoj beogradskoj marketinškoj agenciji. Kao pravi kreativac, književna prevoditeljka i pisac, Olivera je sasvim spontano došla na ideju da pokrene svoj blog.

Sve je počelo od slučajne greške u kucanju

Početkom 2022. godine pisala je recenziju jednog romana, u kojoj je knjigu želela da uporedi sa serijom “Seks i grad”. I, tako se, slučajno, rodio jedan, kako ona kaže, “jako kul naziv”.  Iako ju je dosta zabavljala ta sintagma “Tekst i grad”, u prvom momentu nije znala za šta će je tačno iskoristiti. Tek posle nekoliko meseci iskristalisala se ideja da bi bilo interesantno da pokrene sopstveni blog fokusiran na stvari koje su joj oduvek bile zanimljive – a to je prevashodno pop kultura. 

Sadržaj profila se, uglavnom, sastoji iz različitih preporuka: od ljubavnih filmova, do serija iz 70-ih i mob wife modne estetike. Teme dolaze asocijativno, tako što povezuje stvari koje čita i gleda, a zatim analizira šta je ono zbog čega joj se dopadaju i šta zajedničko imaju sa nečim drugim na šta je naišla.

“Jako me interesuje istraživanje tuđih uzora, posebno kada su u pitanju neka veća dela (iz književnosti i kinematografije) koja su odjeknula i dotakla pozamašan broj ljudi. Ono što sam otkrila je to da im je polazna tačka često činjenica da odgovaraju na osnovna ljudska pitanja, osećanja, teme koje su večito aktuelne, stilove, trendove i okruženje u kom živimo. I, kada jednom krenem sa tom premisom, nije teško spojiti sve to u jednu objavu” – otkrila je. 

Tekst i grad: preporuke, medijske analize, mimovi

Olivera kaže da voli da razmišlja o svojim objavama kao o akademskim radovima koje nikada neće napisati, samo sadržinski lakšim, neopterećenim jezikom, bez pritiska institucija, elitizma ili osuda. Kultura je tu za sve i dolazi u raznim oblicima, te vas tako na Tekst i grad profilu čeka dosta objava – ne samo liste preporuka, već i medijske analize, mimovi, kombinacije svega i svačega. 


Kako je veliki broj ljudi prepoznao njen rad i odlučio da podrži ono što se dešava na ovom kutku interneta, Olivera je dobila dodatni elan za rad i stvaranje originalnog sadržaja. A na pitanje kako je uspela da osvoji veliki broj ljubitelja pop kulture, kaže da veliki udeo u tome ima sreća i da nije očekivala da će broj pratilaca toliko porasti.

“Koje god faktore o samom sadržaju da uzmete u obzir, čini mi se da je jedan veliki deo ovog odgovora sreća. Mislim da sam u pravo vreme bila na pravom mestu, sa sadržajem koji je ljudima bio zanimljiv. Meni je to dalo vetar u leđa, a publici razlog da ostane i prati šta se sve dešava na profilu, zbog čega sam dan danas i više nego zahvalna” – zaključuje.

Olivera obožava komunikaciju sa pratiocima

Tekst i grad je okupio prave ljubitelje knjiga, filmova, serija i stripova, koji cene sve što Olivera radi i veoma rado se javljaju i komentarišu različite teme. Olivera obožava komunikaciju sa njima.

“Najlepši deo postavljanja objava jesu komentari i razgovori koji iz njih mogu da poteknu. Najdraže mi je kada vidim da sam ljude uspela da nasmejem, ali i da im možda otkrijem nešto novo ili im zadržim pažnju u svetu u kom je sve instant i sve je rapidno. Tako da – ako želite da ćaskate, tu sam” – ističe.

Pročitajte i ovo: Streamline Belgrade: Zavirite u Instagram profil koji otkriva najimpresivnije beogradske enterijere

Naslovna fotografija: instagram.com/tekstigrad

Kristina Page 

Comments