Šta ne treba nositi na razgovor za posao, kako bismo izbegli rizik da izgledamo neprofesionalno? Bez obzira na to da li ste u potrazi za stažiranjem ili u tranziciji između poslova, velike su šanse da ste više fokusirani na usavršavanje CV-a i slaganje referenci nego na planiranje šta ćete obući kada dođe vreme za vaš intervju.

Međutim, prvi utisak i te kako utiče na vaše šanse da dobijete željenu poziciju u kompaniji do koje vam je stalo, a pronalaženje odeće koju ćete nositi na intervjuu za posao će vam pomoći da dobijete samopouzdanje koje vam je potrebno da uđete i oduvate konkurenciju.

Pratite ove savete kako biste bili sigurni da je vaš prvi utisak besprekoran – izbegavanjem modnih detalja koji čine da izgledate neozbiljno i neprofesionalno.

Šta ne treba nositi na razgovor za posao?

Majice bez rukava

U slučaju da je napolju vruće, verovatno vam blejzer izgleda veoma neprivlačno, ali vas upozoravamo da ne idete predaleko kada je reč o ležernijem odevanju. Košulje ili majice bez rukava mogu biti udobna opcija za toplo vreme, ali u ovom slučaju je važnije da izgledate profesionalno nego da izgledate opušteno. Majice bez rukava šalju pogrešan signal, pa ako niste izuzetno pažljivi sa govorom tela, mogli biste ostaviti loš utisak na osobu koju najviše pokušavate da impresionirate.

Previše ležerna obuća

Otvorene potpetice su u redu, ali sandale, japanke ili bilo koji drugi oblik obuće koju biste mogli da nosite na plaži nisu. Ako ste zabrinuti da ćete povrediti stopala i da vas neudobna obuća ometa na dan intervjua, jednostavno obujte patike do odredišta i brzo se presvucite u modernije cipele kada stignete tamo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessplk)

Izgužvana odeća

Da se ​​razumemo, nabori na odeći se dešavaju. Međutim, izgledaju aljkavo i biće primetan deo vašeg autfita za vaš važan dan. Postoje dva načina da izbegnete to: prvo, obavezno ispeglajte svoju odeću veče pre, ili, drugo, izaberite odeću od tkanine koja je otporna na nabore (kao što su najlon, likra ili teksas koji odgovara formalnijim prilikama).

Previše nakita

Coco Chanel je jednom rekla: „Pre nego što napustiš kuću, pogledaj se u ogledalo i skini jednu stvar”. To je mantra za aksesoare po kojoj treba živeti, posebno kada je u pitanju razgovor za posao. Ostavite preterani nakit kod kuće i odlučite se za jednostavne komade. Veliki nakit može da vam odvuče pažnju, a tokom intervjua za posao želite da fokus bude na onome što govorite, vašim odgovorima i vašim kvalifikacijama, a ne na ogrlici sa narukvicama ili ogromnoj manžetni optočenoj draguljima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dana Assanova (@dana_zkt)

Prenapadna šminka

Važno je da izgledate najbolje što možete, pazite da ne preterate sa šminkom, jer to može izgledati neprofesionalno. Bolje je težiti svežem, prirodnom izgledu, a da ne izgledate previše doterano. Neka vaš izgled bude što jednostavniji. Možete da nosite dovoljno šminke da izgledate uglađeno, ali izbegavajte tamne senke za oči, teške pudere, jarki ruž za usne ili druge proizvode koje izgledaju preterano, jer je to bolje za noćni izlazak, a ne za radno okruženje.

Previše parfema

Važno je istaknuti se na intervjuu, ali nošenje puno parfema ili spreja za telo nije način da se to uradi. To može da potencijalno odvrati sagovornika. Ako ipak nosite parfem, uverite se da ga koristite štedljivo, jer se on možda neće svideti ispitivaču, posebno ako je jak miris – ne želite da to bude prvo što primeti kod vas.

Pročitajte i ovo: Šta se nikada ne nosi na svadbu: Tri zabranjena modna izbora

Naslovna fotografija: instagram.com/tessplk

Božica Luković

Comments