Kantri koji je, u određenoj meri, “izumro” kao mainstream žanr, naročito među Gen-Z populacijom (i van američkog tržišta), naizgled doživljava svoju renesansu u 2024. Nakon što je krajem 2023, trap izvođač Post Malone istakao da radi na kantri albumu, pridružile su mu se i alternativna pop pevačica Lana Del Rey i R’n’B diva Beyoncé, koje su takođe najavile svoje kantri albume za ovu godinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Povratak kantri zvuka u 2024: Da li svedočimo početku nove žanrovske ere?

Nagli skok broja strimova pesama kantri izvođaća

Broj strimova u okviru žanra je u 2023. skočio za više od 20% na području Sjedinjenih Američkih Država, u odnosu na 2022. godinu. Striming platforme su pokazale da u proseku 150 miliona Amerikanaca (45% celokupnog stanovništva) sluša kantri muziku najmanje jednom mesečno. Za razliku od prethodnih godina, čak 36% Spotify strimova na listi Top 50 pesama u SAD u 2023. činile su kantri pesme, dok je, recimo, u 2016. taj broj bio svega 2%. Još jedan statistički podatak pokazuje da je u 2023. na Billboard Hot 100 list u Top 20 bilo ukupno 5 kantri numera, za razliku od na primer 2019. kada je ih je bilo – nula. Pa, šta se zapravo desilo?

Modernizacija kantri zvuka (i tematike)

Podsetimo se – prethodnih godina, dominantan žanr na globalnoj muzičkoj sceni bio je (t)rap, koji je, naizgled preko noći, postao novi pop i redefinisao pop kulturu kakvu smo do tada poznavali. Imali smo priliku da vidimo pop zvezde poput Ariane Grande, Taylor Swift i Beyoncé kako (uspešno) koketiraju sa hip-hopom i blenduju ga sa prepoznatljivim pop i R’n’B zvukom.

Postepeno, to je dovodilo do sve većeg upliva (t)rap-a u sve prisutne žanrovske strukture, pa samim tim, ni kantri nije mogao da bude pošteđen. U drugoj polovini 2019, queer hip-hop izvođač Lil Nas X objavio je rekordnu hit numeru Old Town Road, zajedno sa Billyjem Ray Cyrusom i naizgled odbacio sve norme – kako kantri zvuka, tako i rep žanra (i svega što stoji između). Rušenjem “berlinskog zida” između žanrova, izvođač je generaciji Z približio kantri zvuk (ali i kantri estetiku), dok je istovremeno naveo stariju publiku da upozna trap i druge (pod)vrste novijeg hip-hop zvuka.

Znamo da je kantri žanr koji je poznat po svojoj “jednoličnosti” i teškom prihvatanju promena (kako muzičkih, tako i tematskih), kao i po nepisanim stereotipnim pravilima koji neretko podrazumevaju isključivo bele i heteroseksualne izvođače. Omiljenost žanra kod pristalica republikanske političke struje i njegova povezanost sa slavljenjem tradicionalnih američkih vrednosti (kao što su glorifikacija vojske i/ili tipične srednjoklasne američke porodice), samo su neki od razloga koji definitivno nisu doprineli popularnosti kantrija kod sve liberalnije mlade američke publike.

Kako društvene i ekonomske krize uglavnom podstiču stanovništvo da se okrenu konzervativnim strujama, ne treba da čudi što su određena istraživanja pokazala da je pandemija Covid-19 dovela do povećanja potražnje za kantri zvukom, imajući u vidu da su slušaoci, zatvoreni u svojim kućama, sve manje tražili takozvanu clubbing muziku, i okretali se drugim tematikama i “nostalgičnim numerama”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Da li bi kantri mogao da zameni hip-hop?

Sa druge strane, izvođači kao što je Lil Nas X (otvoreno gej Afroamerikanac sa “provokativnom” i buntovničkom trap estetikom) i Orville Peck (maskirani gej kauboj) doprineli su rekonstrukciji onoga što kantri kao žanr podrazumeva – i podstakli stvaranje modernijeg kantri zvuka.

Ipak, uprkos renesansi koju je kantri zvuk doživeo u SAD, još uvek ne možemo da predvidimo da li će u toj meri biti (re)popularizovan u Evropi, gde žanr (uglavnom zbog kulturoloških razlika) nije uspeo da dostigne svoj “pun sjaj” i mainstream popularnost – kao što je, recimo, slučaj sa hip-hopom. Čini se da je ono što je potrebno za internacionalni country comeback – upravo upliv drugog (mainstream) žanra, odnosno, muzički doprinos globalno popularnih izvođača koji bi mogli da budu prihvaćeni kao “nosioci žanrovske promene”.

Nakon što su miljenici milenijalaca i generacije Z najavili da rade na kantri albumima, ne možemo da se ne zapitamo: da li će kantri napokon doživeti internacionalnu popularnost kakvu (ne) zaslužuje? I da li će zadržati svoja prepoznatljiva obeležja ili ćemo svedočiti sveopštoj žanrovskoj fuziji koja će redefinisati kantri estetiku?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LANA DEL REY (@honeymoon)

Novi albumi svetski poznatih izvođača: Beyoncé, Lana Del Rey i Post Malone

“Ako ne možete da zaključite na osnovu dobitnika nagrada i izvođača – muzička industrija postaje kantri”, rekla je Lana Del Rey na Billboard žurci pre dodele Grammy nagrada, pre nego što je najavila novi kantri (i ujedno svoj 10.) album Lasso, koji će biti dostupan u septembru 2024.  Na svom Instagram nalogu je postavila isečak neobjavljene numere Henry, Come On, gde je označila poznatog producenta Lukea Lairda, koji je sarađivao sa nekim od najvećih kantri zvezda kao što su Kacey Musgraves i Carrie Underwood.

Nešto više od mesec dana ranije, treper Post Malone je, tokom Twitch live stream-a, potvrdio da radi na kantri albumu, što ne treba da čudi – imajući u vidu da je tokom gostovanja u podkastu Joea Rogana, izrazio svoju ljubav prema alt-kantriju i tradicionalnom zvuku. Nedavno, izvođač je viđen sa kantri zvezdama Morganom Wallenom i Lukeom Combsom (još uvek je nepoznato da li će muzičari gostovati na albumu kao vokali, ili će dati svoj doprinos kao tekstopisci).

U prepoznatljivom (i marketinški genijalnom) stilu, Beyoncé je, ni manje ni više, na Super Bowl-u, objavila dva nova kantri singla, istovremeno najavivši drugi album u okviru svoje Renaissance trilogije – Act II, koji možemo da očekujemo već 29. marta.

“Ovaj trodelni projekat je sniman 3 godine za vreme pandemije”, naglasila je Beyoncé u zvaničnoj objavi za društvene mreže, dodavši da je to bio period kada je bila “najkreativnija”.

Šta vi mislite, da li će A-list muzički izvođači uticati na to da kantri postane potencijalni žanr godine (i to na globalnoj sceni)?

Pročitajte i ovo: Usher na Super Bowl-u: Ko je sve bio na sceni i u publici, a kakvi su utisci gledalaca?

Naslovna fotografija: instagram.com/beyonce

Milica Nešić

Comments