Završena je Nedelja mode u Londonu, na kojoj su predstavljene kolekcije jesen/zima 2024/25. Ova manifestacija je zagrevanje pred “velike” nedelje mode u Milanu i Parizu, pa je, logično, bila ispunjena nesvakidašnjim trenucima i revijama koje će ostaviti trag. Evo male rekapitulacije ključnih kolekcija koje su nam privukle pažnju.

Nedelja mode u Londonu jesen/zima 2024/25: Ključne revije

Burberry jesen/zima 2024.

Burberry kolekcija Daniela Leeija za zimu 2024. uvek je bila vrhunac Londonske nedelje mode, a održana je u improvizovanom šatoru u Viktorija parku. Ceo događaj nas je poveo kroz šarmantna engleska sela. Bilo je torbi, cipela i bezbroj šalova u nizu neutralnih, zemljanih boja, donevši nam vibracije iz prirode.

Ideja kreativnog direktora je da Burberry vrati britanskim korenima, što znači da angažuje najzgodnije britanske modele iz svake dosadašnje kampanje, da preuzme londonski Norman’s Cafe, kao i da organizuje revije u inherentno britanskim okruženjima.

Na ovoj reviji se pojavio glumac Barry Keoghan, kao i manekenke Lila Moss i Cara Delevingne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burberry (@burberry)

JW Anderson jesen/zima 2024/25.

Johnatan Anderson nam je predstavio kolekciju koja bi se mogla okarakterisati kao granny chic. Videli smo prozirne večernje haljine, pletene polo majice, plišane teksture. Mnogi odevni komadi bili su strukirani u neprirodnim oblicima, pogotovo kaputi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Dizajner je prikazao i pletenu odeću sa čvorovima, topove sa kaišem i strukturalne motociklističke jakne, koji kolekciju upotpunjuju osećajem bunta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Simone Rocha jesen/zima 2024/25.

Irska modna kreatorka Simone Rocha ima ćudljiv, mračan i pomalo zlokoban jezik u pogledu dizajna. Istorijski prostori postali su dom Rochinih ženstvenih kolekcija, a ovoga puta reviju je održala u londonskoj anglikanskoj Crkvi Svetog Vartolomeja Velikog iz 1123. godine.

Nova kolekcije Simone Roche dala nam je modernu verziju haljine koju je kraljica Viktorija nosila u periodu tugovanja, vraćajući je u život kroz odeću sa teatralnim tonovima. Zlatna era Britanije definisala je Viktorijinu 63-godišnju vladavinu, koja se ogledala u 50 delikatnih autfita na pisti.

ROKSANDA jesen/zima 2024/25.

Nova kolekcija srpske dizajnerke Roksande Ilinčić prikazana je u galeriji Tejt, i “slavi lepotu ljudske duše i njen dijalog sa prirodom”. Odeća je proslavljanje živih boja, nekonvencionalnih silueta i apstraktnih tekstura.

Inspiracija iza ove zimske kolekcije proizlazi iz iskustva boravka dizajnerke u Le Corbusierovom skromnom prebivalištu na jugu Francuske – otkriće koje je prevazišlo puko arhitektonsko divljenje. Ilinčić je bila zapanjena suprotstavljanjem skromnosti i savršenstva unutar drvene kabine, reflektujući suštinu ljudske povezanosti sa prirodom i potrage za istinskom srećom. Paleta boja kolekcije odražavala je azurne nijanse Mediterana, gde je Le Corbusier pronašao utehu u svojim poslednjim trenucima.

David Koma jesen/zima 2024/25.

David Koma u novoj kolekciji istražuje odeću kroz proučavanje plesa. Kolekcija za jesen/zimu dekonstruiše pravila oblačenja plesača kroz modernistički glamur svojstven dizajneru. Materijalizuje se u tenziji između minimalizma i maksimalizma – i u obliku, i u jeziku boja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Koma (@davidkomalondon)

Plesački kostimi se transformišu se u drapirane topove, dok se baletski korseti pretvaraju u večernje haljine. Potpis dizajnera ogleda se u istaknutoj krznenoj postavi kožnih bajkerskih jakni i suknji. U igrama sa osvetljenjem, odeća je optočena kristalima umetnutim u prstenje od sirovog metala, dok sve autfite prate jednostavne kožne čizme špicastog oblika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Koma (@davidkomalondon)

Na ovoj reviji je bila Srpkinja Tamara Kalinić, koja je blistala u svetlucavoj haljini David Koma, u kombinaciji sa prugastim oversize blejzerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)

Pročitajte i ovo: Besprekorna Michael Kors vizija starog sveta – i druge zapažene NYFW revije

Naslovna fotografija: instagram.com/cris.fragkou

Božica Luković

Comments