Najbolji evropski festivali su naš plan za ovu godinu – jer nema ničeg boljeg od toga da ujedinimo dobar provod i putovanje!

Kako su festivali počeli da otkrivaju line-up za ovu godinu, mislili smo da je krajnje vreme da skrenemo pažnju na najbolje muzičke manifestacije širom “starog kontinenta”. Ako ste u potrazi za letnjim festivalskim iskustvom, evo liste najboljih evropskih festivala koje možete rezervisati ove godine.

Najbolji evropski festivali koje možete da posetite ovog leta

Primavera Sound: 29.5.2024 – 2.6.2024.

Ako ste oduvek maštali da odete na Primavera Sound, neka ovo bude godina kada ćete krenuti u avanturu – kupite sebi kartu za legendarni špansko-portugalski festival. Najpoznatiji je u Barseloni, ali festival zapravo ima još jednu lokaciju u Portu, u Portugalu. Line-up za 2024. izgleda vrhunski, sa imenima kao što su Lana Del Rey, Phoenik, SZA, The National, Mitski i još mnogo muzičara.

Sunce, more i pesma, šta više možete poželeti od evropskog festivala?

Bilbao BBK Live: 11.7.2024 – 13.7.2024.

Lociran u podnožju idiličnih planina, prirodni park Kobetamendi čini savršenu lokaciju za ovaj španski festival. Očuvanje životne sredine je ogroman prioritet za organizatore festivala, pa je 3 evra od svake prodate ulaznice donirano za pošumljavanje područja u Balmasedi.

Ovogodišnji line-up je prepun umetnika poput Arcade Fire, Jungle, Massive Attack, The Prodigy, Underworld i Alvvays. Postoji i mnogo opcija za smeštaj, od kampovanja, preko glampinga, do hotela za one koji ne vole da postavljaju šator.

Dimensions: 29.8.2024 – 2.9.2024.

Kao “festival sa najlepšim pogledom”, Dimensions se održava na dve lokacije, ali je omiljeno mesto publike Garden Resort u Tisnom, mestu koje je dom kristalno čistog mora i ležaljki, na peščanoj obali u Hrvatskoj.

Festival privlači ljubitelje elektronske muzike, koji pozivaju umetnike iz celog sveta u ovaj peščani raj. Najavljen je ovogodišnji line-up, na kojem se nalaze Junki Inous, Malika, Saoirse i drugi. Očekujte da će žurke na brodu biti prepune međunarodnih muzičara, kao i afterparties na drugoj lokaciji festivala, Barbarellas Discotheque.

UNUM Festival: 6.6.2024 – 11.6.2024.

Smešten na zlatnim obalama Rana e Hedhun u Albaniji, UNUM Festival je vrhunska zabava na plaži koja garantuje da će vaše leto započeti sa stilom. Poznata po tome što donosi najbolje od hausa i tehna, glavna bina festivala je u skladu sa okeanskom temom i replika je piratskog broda.

Tokom šest večeri, moći ćete da slušate preko 70 međunarodnih muzičara i DJ-eva uživo koji izvode setove na tri bine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNUM Festival (@unumfestival)

Rosendal Garden Party: 14.6.2024 – 16.6.2024.

Massive Attack, The Cardigans, Turnstile, Grace Jones i RAYE će nastupiti na ovogodišnjem Rosedal Garden Party festivalu. Festival se održava u Stokholmu u Švedskoj i pruža tri dana neprekidne zabave, ukusne švedske hrane i umetnosti i aktivnosti u koje se svi mogu uključiti.

Svake godine organizatori festivala pozivaju umetnike iz cele Švedske i šire da kreiraju inspirativne i jedinstvene radove koji će “plutati” festivalom.

NOS Alive: 11.7.2024 – 13.7.2024.

Ovaj evropski festival je na dobrom putu da se rasproda – jer će Lisabon ovog jula ugostiti Jessie Ware, Kenyu Grace, Black Pumas, Sum 41, Dua Lipu i druge.

Ovaj portugalski festival brzo je zaslužio svoje mesto u kalendaru letnjih događaja, obezbeđujući prostor za vodeća imena i muzičare u usponu, a ovo će biti njegovo 16. izdanje. Lako se nalazi – na samo osam minuta od centra Lisabona i 15 minuta od plaža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOS Alive (@nos_alive)

SZIGET: 7.8.2024 – 12.8.2024.

Od zabava na brodovima širom Budimpešte do pozorišnih predstava, SZIGET ima sve. Uvek postoji nešto zanimljivo za otkriti u svakom delu festivala, bilo da želite da budete oduševljeni cirkuskim nastupima ili želite da budete blizu muzičara.

Očekujte šest dana pevanja uz Louis Tomlinson, Big Thief, Four Tet, Aurora, Becky Hill, Fontaines D.C. i još mnogo drugih.

Pročitajte i ovo: Bajkovite destinacije koje treba da posetite ove godine – prema horoskopskom znaku

Naslovna fotografija: instagram.com/unumfestival

Božica Luković

Comments