Proleće je odavno stiglo i već uživamo u dužim danima, toplijem vremenu, ručkovima na otvorenom, midi-haljinama, cvetnim printovima, belim patikama i laganim slojevima. Prolećna rutina nege kože takođe treba da prati sve ono što volimo u vezi ovog godišnjeg doba.

Koncept prolećnog čišćenja ne odnosi se samo na naše ormare – već i na lakšu, ali zaštitnu rutinu nege kože. Možda ćete primetiti da vam koža nije tako suva, jer okolina postaje manje oštra za kožnu barijeru. Kako vaša kožna barijera počne da se poboljšava, možda vam neće biti potrebna agresivna hidratacija, već lakši sastojci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meetali Singh (@meetalixingh)

Povećanje vlažnosti može se ogledati i na koži u vidu povećane proizvodnje ulja, koja potencijalno dovodi do bubuljica, dok toplije vreme zahteva optimizaciju upotrebe antioksidanata. Takođe možete primetiti da crvenilo počinje da se pogoršava uz povećano izlaganje suncu, stoga je povećanje količine antiinflamatornih agenasa važno u ovo doba godine.

Donosimo vam nekoliko saveta za negu kože prilagođenu toplijim uslovima.

Prolećna rutina nege kože: 6 saveta

Povećajte nanos SPF-a

Najbolji savet za negu kože je da nosite SPF svakog dana u godini — jer i kada je vreme oblačno, naša koža i dalje apsorbuje do 80% sunčevih zraka. Ako trenutno koristite SPF 30, vredi napomenuti da je došlo vreme da pređete na SPF 50.

Dajte koži vitaminski boost

Uparivanje seruma ili kreme sa antioksidansima i SPF-om maksimizira zaštitu kože od sunčeve svetlosti, slobodnih radikala i drugih faktora životne sredine koji oštećuju ten. Potražite formule koje sadrže vitamine A, C i E. Niacinamid je, takođe, idealan za jačanje kožne barijere kao i smanjenje upale, tamnih fleka i proizvodnje ulja.

Uradite piling

Vreme je da se oprostite od suve zimske kože. Nežno uvedite ili povećajte hemijski piling da biste postigli blistavu kožu baš na vreme za leto. Osobe masne kože će imati koristi od nežne primene salicilne kiseline za hemijski piling 1-2 puta nedeljno. Normalni i kombinovani tipovi kože će imati koristi od primene alfa hidroksi kiseline (AHA) 1-2 puta nedeljno.

Izaberite nežno sredstvo za čišćenje

Još jedna stavka koju treba razmotriti je da zamenite kremu ili balzam za čišćenje nečim lakšim kao što je formula na bazi gela. Zimska nega kože treba da zadrži što je moguće više vlage, ali kako vreme počne da se zagreva, naša koža proizvodi prirodno više ulja. Osobama sa kombinovanom ili masnom kožom više neće biti potrebno toliko dodatne hidratacije, što čini gel na bazi vode ili penasto sredstvo za čišćenje odličnom opcijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meetali Singh (@meetalixingh)

Ne opterećujte se hidratantnom kremom

Laganija krema ili losion će pomoći da se pore čiste, kako bi se izbeglo preopterećenje kože viškom ulja u toku toplijih temperatura. Možda ćete primetiti da vaša kožna barijera počinje da se poboljšava i stoga vam možda neće biti potrebne tako bogate kreme, već lakši hidratantni sastojci.

Uvedite esenciju

Držite pri ruci laganu esenciju ili mist – bilo da se nalazi na radnom stolu ili u torbici. Možete ih prskati dok ste u pokretu da biste odmah nahranili kožu hidratacijom (uz druge prednosti, u zavisnosti od proizvoda) bez začepljenja pora.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada vaša skincare nega prestane da deluje?

Naslovna fotografija: instagram.com/meetalixingh

Božica Luković

Comments