Umesto da odete u Budimpeštu, što je čest izbor mnogih, kada poželite da promenite sredinu, mi vam predlažemo manje poznate destinacije u Mađarskoj koje će vas oduševiti – i kojima ćete se rado vraćati.

Neke od ovih destinacija u Mađarskoj nisu toliko istražene, a sigurni smo da ćete se lepo provesti, ali i odmoriti.

Destinacije u Mađarskoj koje vredi posetiti – a nisu Budimpešta

Pečuj

Zašto treba da posetite ovo mesto? Pečuj je jedan od većih gradova u Mađarskoj, a prvi put se spominje 871. godine pod imenom Quinque Basilicae (Pet bazilika). Srbi ga u 18. veku nazivaju Pečuj i drevnim imenom Petocrkva. Grad sa bogatom istorijom je pravi raj za turiste, a možete da vidite i vizantijsku arhitekturu kakva još postoji u Splitu i Istanbuli. Možete da obiđete katedralu koja je građena od 11. do 19. veka, Biskupsku palatu, Narodno pozorište koje je otvoreno 1895. godine, Magasaz (to je najveća zgrada u Mađarskoj), praistorijske nekropole. Pečuj je najpoznatiji po Žolnai porculanu i keramici. Nalazi se na jugu Mađarske, izdvojen u brdovitom predelu, sa mediteranskom klimom koja ugođaj u ovom gradu čini još prijatnijim.

Segedin

Segedin je univerzitetski grad koji je prepun barova i restorana. Odličan je izbor da kada želite da promenite sredinu jer možete besciljno da šetate i da se divite prizorima. Trgovi i zgrade koje je projektovao Ede Magyar, poznati arhitekta koji je poznat i kao mađarski Gaudi. Obavezno svratite i u Muzej salame, koji je posvećen sušenim kobasicama.

Holoko

Holoko je selo u Mađarskoj, koje je od Budimpešte udaljeno svega 90 km. UNESCO ga je svrstao 1987. godine u svetsku baštinu, a procvat doživljava u 17. i 18. veku. Dvorac Holoko mora da se nađe na vašem planu puta za obilazak, kao i muzej posvećen lokalnoj narodnoj nošnji. Kuće u selu smeštene su uz jedinu i glavnu ulicu, kamenih temelja, svaka sa nekoliko prostorija u nizu: spavaća soba, kuhinja i ostava. Krovovi su na dve vode i ukrašeni zabatima. U selu se nalazi 58 kuća, nekoliko muzeja (Babamúzeum ili muzej lutaka, seoski muzej ili Falumúzeum i Postamúzeum) katolička crkva i kaštel Holoko, izgrađen u 13 veku.

Noszvaj

Noszvaj podseća na skadinavske zemlje i prepun je zelenila. Kada želite da pobegnete od gradske vreve, izaberite ovu destinaciju. Dok šetate gradom možete da upijate lepotu drvenih kućica i zamka De La Motte iz 18. veka. Kada pristignu u Noszvaj, ljudi obilaze nacionalni park Bukk, a pored šetnje kroz šumu, možete da uživate i u lepoti jezera.

Jezero Balaton

Balaton je jezero u Mađarskoj okruženo šumom i manjim selima, pa je idealno mesto za beg od gradske vreve. Dosta podseća na italijansko jezero Komo, ali je bolja opcija, jer ne samo da je bliže, nego je i pristupačnije. Posetite i selo Čopak, jer ćete uživati u šetnji kroz čuvene vinograde.

Pročitajte i ovo: Coolcation je novi trend u putovanjima: “Hladne” destinacije za odmor koje će uskoro svi posećivati

Naslovna fotografija: instagram.com/hebenj

Sanja Belinić

Comments