U svetu visoke mode, ime Phoebe Philo oduvek je bilo sinonim za sofisticiranost i inovaciju. Međutim, ova britanska dizajnerka našla se u centru pažnje iz sasvim drugačijih razloga.

Nakon meseci iščekivanja prve kolekcije njenog samostalnog brenda, Philo se suočava sa ozbiljnim optužbama koje prete da naruše njen dugogodišnji ugled u modnoj industriji.

Phoebe Philo: Kontroverze koje prate dizajnerku

Nedavno su društvene mreže bile uzburkane objavom modne urednice i influenserke Brende Hashtag, koja je skrenula pažnju na anonimne objave bivših zaposlenih u brendu Phoebe Philo na platformi Glassdoor. Ove recenzije otkrile su uznemirujuću sliku radnog okruženja koje mnogi opisuju kao toksično i eksploatatorsko.

Optužbe za loše radne uslove i neprofesionalno ponašanje

Prema navodima bivših zaposlenih, radno okruženje u kompaniji Phoebe Philo karakterišu brojni neplaćeni prekovremeni sati, verbalno zlostavljanje i generalno neprofesionalno ophođenje menadžmenta prema zaposlenima. Posebno zabrinjavajuće su tvrdnje da sama Philo navodno ne pamti imena članova svog tima, što dodatno produbljuje osećaj otuđenosti i nepoštovanja među zaposlenima.

Ove optužbe brzo su se proširile društvenim mrežama, posebno nakon što je mlada modna kreatorka Katie Robinson objavila detaljan TikTok video analizirajući situaciju. Ovo je izazvalo lavinu reakcija u modnoj zajednici, postavljajući pitanja o etici i radnoj kulturi u prestižnim modnim kućama.

@katieerobinson_ is this yet another unethical luxury brand? 🙃 #fashiontiktok #news ♬ original sound – katie | sustainable fashion ♻️

Istorija kontroverzi u karijeri Phoebe Philo

Nažalost, ovo nije prvi put da se Phoebe Philo suočava sa kontroverzama vezanim za njene profesionalne odluke. Modna novinarka Danya Issawi je u svom osvrtu na prvu kolekciju dizajnerkinog novog brenda podsetila na ranije kritike upućene Philo zbog nedostatka raznolikosti na modnim pistama.

Još 2013. godine, aktivistkinja za ljudska prava i bivša manekenka Bethann Hardison istakla je nedostatak Afroamerikanki na Philovim revijama za Céline, uprkos činjenici da je brend imao izuzetno raznovrsnu bazu klijenata. Ova razlika između kupaca brenda i zastupljenosti na modnim pistama izazvala je oštru kritiku u modnoj industriji.

Uticaj kontroverzi na percepciju brenda

Uprkos ovim ozbiljnim optužbama, potražnja za arhivskim komadima iz Philovih kolekcija za Céline nastavlja da raste. Njen uticaj na savremenu modu ostaje neosporan, inspirišući mnoge savremene brendove i čak utičući na estetiku fast fashion industrije.

Međutim, postavlja se pitanje kako će ove nove kontroverze uticati na percepciju brenda Phoebe Philo i reputaciju same dizajnerke. Modna industrija se nalazi na prekretnici gde se etičke prakse i radni uslovi sve više stavljaju pod lupu javnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ideservecouture

Odgovor industrije i budućnost brenda

Modna zajednica sa nestrpljenjem očekuje zvaničan odgovor Phoebe Philo i njenog tima na ove optužbe. Način na koji će brend odgovoriti na ove izazove mogao bi da postavi presedan za to kako se luksuzni brendovi nose sa pitanjima radnih prava i etike u proizvodnji.

Istovremeno, mnogi se pitaju da li će ove kontroverze imati dugoročni uticaj na prodaju i reputaciju brenda. U eri društvenih mreža i brze razmene informacija, brendovi se suočavaju sa sve većim pritiskom da budu transparentni i etični u svom poslovanju.

Slučaj Phoebe Philo otvara širu diskusiju o balansu između kreativne vizije i etičkog poslovanja u svetu visoke mode. 

Kako se situacija razvija, ostaje da se vidi da li će Phoebe Philo uspeti da prevaziđe ove izazove i održi svoj status modne ikone. Ono što je sigurno jeste da će ovaj slučaj poslužiti kao važna lekcija za celu modnu industriju o važnosti etičkog poslovanja i poštovanja prema svima uključenim u proces stvaranja mode.

Pročitajte i ovo: Sarah Burton je nova kreativna direktorka modne kuće Givenchy

Naslovna fotografija: instagram.com/phoebephilodiary

Nikola Gudelj

Comments