Nedelja mode u Milanu je završena – a ove sezone, u italijanskoj prestonici mode smo videli plejadu fantastičnih kolekcija. Na MFW smo videli kolekcije za proleće/leto 2025. koje nam ukazuju da je pred nama mnoštvo uzbudljivih modnih trendova.

Najveće modne kuće dovele su čitav svet u Milano, grad koji je još jednom potvrdio da živi i diše modu. Evo male rekapitulacije revija koje smo videli.

MFW proleće/leto 2025.

Gucci proleće/leto 2025.

Za proleće/leto 2025, Sabato De Sarno je predstavio prefinjeni miks sportskih krojeva i klasičnih Gucci aksesoara. Ove sezone, De Sarnova vizija se oslanjala na laku sportsku odeću, luksuznu outerwear odeću i elegantne siluete.

Kolekcija je sadržala niz praktičnih komada, od jakni sa šnjiranjem u sivoj boji do mini-suknji od žakara. Krojenje je bilo jaka strana kolekcije, sa jaknama, suknjama i kaputima inspirisanim 1960-im, koji su imali pametne detalje kao što su izrezi. Aksesoari su zauzeli centralno mesto, sa Gucci Bamboo torbom iz 1947. ponovo osmišljenom u različitim oblicima. Motiv bambusa proširio se na ogrlice, narukvice i metalne detalje na haljinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Ovom kolekcijom, De Sarno je želeo da se dopadne i svakodnevnim potrošačima i modnim entuzijastima, nudeći komade koji se neprimetno integrišu u garderobu, istovremeno odajući počast Gucci nasleđu. Ostaje da se vidi da li će ovaj pristup odjeknuti i kod potrošača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Vault (@__the_vault___)

Bottega Veneta proleće/leto 2025.

Matthieu Blazy je još jednom zaslužan za to što je Bottega Veneta revija ona o kojoj se najviše priča na Milanskoj nedelji mode. U svojoj kolekciji za proleće/leto 2025, Blazy je spojio konceptualnu umetnost sa svakodnevnom elegancijom, evocirajući nostalgiju i radost koji dolaze sa mladalačkom maštom. Stolice u obliku životinja – izrađene od kože i dizajnirane od strane Zanotta Sacca – dodale su razigrani dodir reviji, postavljajući bezbrižan, gotovo ćudljiv ton za veče.

Ideja povratka u detinjstvo se pretočila u oversize jakne i asimetrične komade, kao što su pantalone sa jednim nogom koje se nose ispod suknje. Odeća je oličavala doživljaj otkrića, poput dece koja se oblače u garderobi svojih roditelja.

Izgužvane tkanine na komadima poput crnih haljina i košulja dočarale su razigranu, neurednu energiju odevnih predmeta izvučenih sa dna ormara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NEWEST COOL (@newestcool)

U ovoj reviji, Blazy se hrabro kladio na humor, nostalgiju i kreativnost u industriji često vođenoj oprezom. Njegov rizik se isplatio. Kolekcija je modnim entuzijastima dala podsetnik na osećaj čuda koji ih je prvi privukao modi, spajajući umetnost i ljubav na način koji je bio svež, slobodan i pun mogućnosti.

U sezoni u kojoj su mnogi brendovi igrali na sigurno, Bottega Veneta kolekcija i zagrljaj maštovitog dizajna osećao se kao dašak svežeg vazduha.

Versace proleće/leto 2025.

Donatella Versace je za svoju kolekciju pronašla inspiraciju u Versus reviji iz 1997, podsećajući na vreme pre digitalnog doba kada se moda doživljavala na pistama i kroz sočiva fotografa, a ne putem iPhona u prvom redu. Versus, koji je bio Donatellin lični projekat dok je njen brat Gianni vodio glavnu liniju, odražavao je bezbrižni duh 90-ih, vremena koje je opisala kao puno „slobode, sreće i ležernih modnih izbora“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)

Ova kolekcija je bila izrazito mladalačka. Više se oslanjao na razigranu slatkoću nego na otvorenu senzualnost, uz pastelne slip haljine, kardigane, teksas i kratke šortseve. Ipak, postojala je sofisticirana upotreba boje koja nije viđena na originalnoj Versus reviji, kao što je uparivanje muške majice sa pantalonama boje lavande ili bakarnog topa sa jorgovan suknjom. Još jedan vrhunac bila je žuta i bela kožna jakna u kombinaciji sa ljubičastim kožnim pantalonama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evalda (@iamevalda)

Dolce&Gabbana proleće/leto 2025.

Na Dolce&Gabbana reviji, bilo je jasno da se plavuše zaista bolje zabavljaju – ili je barem to glamurozna poruka koju su Domenico Dolce i Stefano Gabbana želeli da prenesu. Inspirisani ikonama poput Marilyn Monroe, Monice Vitti i Marlene Dietrich, dizajneri su predstavili kolekciju prožetu holivudskim glamurom, sa platinastim perikama, pin-up haljinama i grudnjacima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dolce&Gabbana (@dolcegabbana)

Manekenke su se spuštale niz stepenice sa ogledalima, osvetljene poput filmskog seta, odišući istom snagom kao i ikone na velikom platnu koje su inspirisale njihovu odeću.

Bilo za crveni tepih ili svakodnevnu ženu koja žudi za dodirom glamura, kolekcija Dolce&Gabbana za proleće/leto 2025. uhvatila je suštinu holivudske magije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1222 (@niiiiiniic)

Pročitajte i ovo: Retro futurizam: Nova Prada kolekcija nas je ostavila bez daha

Naslovna fotografija: instagram.com/enfntsterribles

Božica Luković

Comments