Dodelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu i koncertom velikog regionalnog umetnika, Boža Vreća uz orkestar Camerata Novi Sad, sinoć je završeno drugo izdanje internacionalnog takmičarskog festivala dugometražnog igranog filma, Novi Sad film festivala.

Drugo izdanje ovog festivala obeležilo je više od 100 učesnika i učesnica, više od 50 sati filmskih projekcija kojima je, uz prateće programe, prisustvovalo gotovo pet hiljada posetilaca i posetiteljki, preko 30 ostvarenja, sa četiri kontitenta, koja su se našla u 5 takmičarskih i 3 revijalne selekcije.

V.Velickovic Sep22 030 Završen Novi Sad film festival: Najbolji film Her body, favorit publike Lena i Vladimir

Festival je već u svojoj drugoj godini postojanja uspeo da publici donese čak sedam premijera i da okupi neka od najznačajnijih imena iz sveta sedme umetnosti, koji su zahvaljujući svom stvaralaštvu stali među dobitnike Oskara, a u pitanju su ovogodišnji laureati, Zoran Perišić, Ištvan Sabo i Olivera Katarina, u čije ime je nagradu na sinoćnom zatvaranju primio njen sin, Mane Šakić.

Za najbolji film u glavnoj takmičarskoj internacionalnoj selekciji dugometražnog filma, proglašeno je ostvarenje Her body, rediteljke Natalije Cisarovske, nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio reditelju Karthiku Subbaraju za film Jigarthanda Dabl X. Grand Prix otišao je filmu otvaranja Voy!Voy!Voy! reditelja Omar Hilala, a nagrada publike otišla je filmu Lena i Vladimir, reditelja Igora Aleksova, koji je na festivalu pokupio i Special Mention priznanje. Selektor je bio reditelj i scenarista, Nikola Spasić, predsednica žirija bila je direktorica Kreativne Evrope iz Portugalije, Susan Costa Pereira, a ostali članovi žirija bili su član evropske filmske akademije i litvanski filmski selektor, Edvinas Pukšta i britanski producent, Bill Čembrlejn.

V.Velickovic Sep22 035 Završen Novi Sad film festival: Najbolji film Her body, favorit publike Lena i Vladimir

U selekciji, po kojoj se Novi Sad film festival ističe kao jedinstven, koja spaja film i IT sektor, Game Cinematics, plaketa Novi Sad film festivala, uz podršku Filmskog centra Srbije, jednoglasno je dodeljena RESIDENT EVIL Village, na drugom mestu je CALL OF DUTY – MODERN WARFARE III, a na trećem Game Cinematics EXOBOURN. Selektor je bio vizuelni umetnik, Leon Aksin, a stručni žiri činili su rukovodilac smera za animaciju i vizuelne efekte na AUNS, Mileta Poštić, kao predsednik žirija, uz članove – naučnicu i profesorku, Tijanu Prodanović i 3D umetnika, Đorđa Ilića.

Najveća novčana nagrada filmovima u nastajanju

U Work in progress selekciji, koja predstavlja projekte, odnosno filmove u nastajanju, Novi Sad film festival dodeljuje najveću novčanu nagradu, od 10 hiljada evra, pružajući tako podršku filmskim radnicima u stvaranju.

Pobednik je ove godine Rattlesnakes, reditelja Nikole Ljuce. Predsednik žirija bio je direktor jedne od najvećih platformi na svetu za razmenu filmova i novih medija, Busan content market, Manu Kwon, a članovi producentkinja, Ena Rahelić i reditelj, producent i scenarista, Milan Todorović.

V.Velickovic Sep22 020 Završen Novi Sad film festival: Najbolji film Her body, favorit publike Lena i Vladimir

Podrška za buduće stvaraoce

Poseban doprinos Novi Sad film festivala ogleda se u podršci koju pruža srednjoškolcima i studentima, koji tek kreću na svoj stvaralački put. Ostvarenja srednjoškolaca, u selekciji Sreda u školi, prikazana u Gimnaziji „Laza Kostić“, selektorke Sonje Leštar, glumice, nastavnice i multimedijalne umetnice, razmatrao je stručni žiri koji su činili studentkinja multimedijalne režije na AUNS, Jovana Đurović, kao predsednica žirija, i student kamere na AUNS, Miloš Rajtarov i student dramaturgije na AUNS i edukator, Ognjen Radić, kao članovi žirija. Pobednički film u toj takmičarskoj selekciji je Domac, Aleksandra Musića.

V.Velickovic Sep22 018 Završen Novi Sad film festival: Najbolji film Her body, favorit publike Lena i Vladimir

Ovogodišnju selekciju kratkog igranog studentskog filma, napravio je čuveni filmski i televizijski scenarista i dramski pisac Milan Puzić, dok je odluku o pobedniku doneo stručni žiri na čelu sa filmskom preduzetnicom, Anđelom Prnjak i članovima direktorom fotografije, Aleksom Radmanovićem i umetničkim direktorom festivala Beldoks, Markom Grbom. U toj selekciji ove godine nagrada je otišla u ruke Tamari Kostrešević za film Dan za nas.

 

Comments