I nakit podleže trendovima, ali ne morate slepo da ih se držite. Jedne sezone je popularan minimalistički, zatim maksimalistički, pa kombinovanje različitih metala, kao što su srebro ili zlato…

Ono što je sigurno, jeste činjenica da nakit upotpunjuje svaki autfit. Na vama je kako ćete ga kombinovati i za koji ćete se odlučiti, a sigurni smo da niste znali neke stvari kada je u pitanju održavanje komada nakita blistavim. Da li znate kako se čuva nakit?

Kada prerastete bižuteriju, uvek je bolje da investirate u kvalitetan nakit. Trajaće vam ceo život, a večni komadi nikada neće izaći iz mode, pa ste spremni za svaku priliku. Ipak, postoje neka pravila koja će vam pomoći da nakit što duže traje i da se ne grebe pri nošenju.

Kako se čuva nakit?

Nemojte da nosite narukvice i sat na jednoj ruci

Dobar i kvalitetan sat je sam po sebi dovoljan modni detalj, a žene ga obično kombinuju tako što na istu ruku stave i jednu ili više narukvica. Izgleda zanimljivo, ali to nije dobra ideja, jer tako možete da oštetite svoj nakit.

Kada se nakit i sat nalaze na istoj ruci, metal se grebe, pa je preporuka da se nose odvojeno. Ako ne možete da odolite i želite da nosite sat i narukvicu na istoj ruci, onda vodite računa da to ne bude srebro ili 18k zlato, jer je to mekan metal koji će se lakše oštetiti.

Razdvojite prstenje

Kao što smo napomenuli za narukvice i za prstenje važi isto pravilo. Kada želite da stavite više prstenja na jednu ruku, najbolje je da pravite razmak. Osetljvije je od drugog nakita i lako možete da ga uništite.

Za prstenje važi pravilo i da tapšanje može da ga ogrebe, kao i nošenje teških predmeta, kao što je kofer. Preporučuje se da u tim momentima skidate prstenje, ali umesto da izbegavate situacije i da vodite računa o svemu, potrebno je da budete samo malo pažljiviji i vaš nakit će trajati dugo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by rock n rose (@rocknrosegirls)

Niste dovoljno zategli sat

Kaiš od sata služi da ga prilagodite kako vam odgovara, ali postoji pravilo koje će vam pomoći da ga sačuvate. Čvrsto stegnite kaiš (taman toliko da vam bude prijatno) jer ćete na taj način omogućiti da se sat ne pomera i sprečićete moguća oštećenja i pucanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cartier Official (@cartier)

Ne stavljajte nakit pre šminke

Nakit reaguje osetljivo na različite uticaje kao što su znoj, vlaga ili hemikalije. Nije tajna da ga ne bi trebalo da nosite prilikom čišćenja, u bazenu ili u bašti. Ali takođe treba pažljivo da koristite kremu ili parfem ako želite da što bolje sačuvate nakit.

Zlatni i srebrni aksesoar može brzo da promeni boju zbog proizvoda za negu, a biseri su takođe izuzetno osetljivi na njih. Ne morate da odustajte od beauty rituala, samo je potrebno da sve proizvede nanesete na kožu pre nego što stavite nakit.

Pročitajte i ovo: Od glamuroznih večeri do svakodnevnih prilika: Elegantan nakit po preporuci WNB stilista

Naslovna fografija: instagram.com/mejuri

Sanja Belinić

 

Comments