Na Nedelji mode u Parizu, Saint Laurent kolekcija za proleće/leto 2025. održala je lekciju o moćnom i seksepilnom oblačenju, dok je Dior revija bila inspirisana sportom.

Evo malog predgleda dve najveće revije održane na početku PFW, kao i poznatih ličnosti koje smo videli u prvim redovima.

Saint Laurent proleće/leto 2025.

U istorijskom dvorištu francuske modne kuće, modeli, među kojima je bila i Bella Hadid (koja se vratila na pistu), nosili su androgina odela i eklektičnu večernju odeću dizajnera Anthonyija Vaccarella, hodajući po plavoj pisti, koja je simbol slavne bašte Yvesa Saint Laurenta u Marakešu.

„Nijedna druga kuća nije tako povezana sa esencijalnim ženskim arhetipom kao Saint Laurent, čija je idealna žena složenija od zavodljivog savršenstva klasičnih muza. Saint Laurent žena voli da se prepusti mračnijim sklonostima, privlačnosti opasnosti i zadovoljstvu koje ponosno poseduje u svojoj modernoj agendi”, navodi se u beleškama o kolekciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SCMP STYLE (@scmp_style)

Bilo je jasno da su oči Vaccarella uprte u osnaživanje Saint Laurent žena putem odela muškog kroja, oštrih reverima, sjajnih kožnih kaiševima i finih kravata. Postojao je osećaj suzdržanosti u odelima koji je ukazivao na njegovu novootkrivenu želju za redom. Takođe smo videli dosta prepoznatljive, sofisticirane YSL večernje odeće koja je uravnotežila officecore komade. To su bili svetlucavi kaputi sa suptilnim cvetnim dezenima, pripijene haljine sa detaljima od čipke, suknje sa volanima, u vedrim bojama.

Ova revija okupila je veliki broj poznatih lica, koja su takođe ambasadori modne kuće. U prvom redu bila je Zoe Kravitz, koja je na besprekoran način iznela provokativnu mini-haljinu od čipke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Just Jared (@justjared)

Njen otac Lenny je nosio crno odelo, stilizovano sa prugastom košuljom – a posebno efektan detalj bila je mašna na vezivanje.

Kate Moss se pojavila u kratkom blejzeru i maksi-suknji iz nove Saint Laurent kolekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ExtraTV (@extratv)

Nicole Richie je nosila spoj maslinastozelene svilene haljine i braon bunde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICOLE RICHIE (@nicolerichie)

Rosie Huntington-Whiteley se pojavila u haljini sa halterima, u trendi čokoladnobraon nijansi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BONBON CHIC (@bonbon_chic)

Francusko-italijanska modna ikona Carla Bruni nosila je prozirnu pencil suknju iz prošle Saint Laurent kolekcije, uz bundu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia)

Dior proleće/leto 2025.

Kreativna direktorka Diora, Maria Grazia Chiuri, očigledno je razmišljala o antici i sportu pre prolećne kolekcije. Diorova istorija povezanosti sa sportom takođe je vredna pažnje: osnivač kuće je bio inspirisan majčinom odećom za jahanje da kreira svoje čuveno konjičko odelo. Tokom 40-ih godina XX veka već je dizajnirao kupaće kostime i skijašku odeću, a do 1962. osnovan je Dior Sport.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Za nekoga kao što je Chiuri, koja je dugo bio fascinirana sposobnošću mode da oslobodi žene, protofeministička grčka boginja se pokazala kao moćna muza. Autfiti su prikazali ideju sporta na način koji je prevazišao kliše obrasce luksuzne sportske odeće. Manekenke su nosile trikoe sa izrezima, hibridne patike ili sandale, torbe na ramenima i svetlucave bodije. Uticaji motokrosa mogli su se osetiti u jaknama i kariranim kompletima.

Možda čak i zanimljivija od revije bila su izdanja poznatih ličnosti na Dior reviji. Natalie Portman je nosila suknju “balon” kroja i duge čizme, uz bluzu sa korsetom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Anya Taylor Joy je odabrala heklani top i prozirnu suknju u svetlim nijansama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Glumica Elizabeth Debicki je nosila sivi kaput i maramu oko glave, kao i Lady Dior torbu, omaž liku koji je igrala u seriji The Crown.

Rosalia je nosila Dior kostim – usku suknju i strukirani blejzer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Pročitajte i ovo: U Milanu smo videli mnogo vrhunskih autfita – ali ovih 8 su nas najviše oduševili

Naslovna fotografija: instagram.com/lofficielitalia

Božica Luković

Comments