Bottega Veneta kolekcija za proleće/leto 2025. sigurno je bila jedna od najboljih na Nedelji mode u Milanu, ako ne i u čitavom “mesecu mode” – a fotelje sa revije u obliku životinja su sada u prodaji! U pitanju je kolekcija fotelja pod nazivom The Ark (aluzija na Nojevu arku).

Evo šta je ideja iza ovih neobičnih fotelja!

Bottega Veneta – fotelje sa revije kao dizajnerski hit

Fotelje i njihove razigrane forme su ključna komponenta „sveta sa osećajem čuda, naseljenog prijateljskim saputnicima koji vas teraju da se osmehnete i kažete wow“, kako je objasnio kreativni direktor modne kuće, Matthieu Blazy. On je naručio kolekciju Sacco fotelja od kompanije Zanotta tako što je zatražio paralele između mekoće, antiformalizma i plastičnosti – sve su to elementi karakteristični za torbe Bottega Veneta sa potpisom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ideservecouture

Sacco stolice su 1968. dizajnirali Piero Gatti, Cesare Paolini i Franko Teodoro – ali Blazyjeva verzija ima sedište u životinjskim oblicima u potpunosti izrađenim od kože. Na sajmu u Milanu predstavljeno je 15 životinja koje će biti dostupne u različitim dezenima: pas, panda, zec, ptica, zmija, bubamara, piletina, dinosaurus, vidra, slon, mačka, lisica, medved, konj i kit.

Dizajn scenografije postao je ključan za izgradnju sveta mode – ili se bar tako čini za Blazyja. Za reviju kolekcije za proleće/leto 2023, Bottega Veneta je angažovala poznatog pokojnog italijanskog dizajnera nameštaja Gaetana Pescea da stvori mrlju uskovitlane smole za premazivanje podova. Četiri stotine jedinstvenih stolica koje je dizajnirao Pesce bilo je pripremljeno za publiku, pre nego što su kasnije prodate u serijama za narednu godinu.

To je započelo stalnu seriju saradnje sa dizajnerima nameštaja za brend. Tokom zimske kolekcije za 2024. Blazy je prikazao adaptacije Le Corbusierovog legendarnog taburea LC14 Tabouret Cabanon. Ali u najnovijoj kolekciji, Blazy se izričito pita: zašto bismo odlagali detinjaste stvari?

Čini se da se fotelje ne poklapaju uvek sa odećom na pisti. Ali razmišljanje van okvira može dovesti do najboljih ideja – sve što je pomalo ćudljivo i drugačije brzo postaje prirodni deo Blazyijevog jedinstvenog univerzuma.

Ograničene količine The Ark fotelja već su dostupne na veb stranici modne kuće. Upravo zbog biblijske reference, dostupne su samo dve fotelje od svake životinje. Kolekcija fotelja The Ark će sledeći put biti dostupna u Majamiju u decembru, gde će se ekskluzivno prodavati svetlosivi zec i belo pile. U narednih šest meseci, kolekcija će se i dalje prodavati u malim tiražima.

Pročitajte i ovo: Zavirite u raskošnu rimsku palatu koju je reditelj Luca Guadagnino pretvorio u hotel

Naslovna fotografija: instagram.com/designboom

Božica Luković

 

Comments