Tražite film koji će biti toliko dobar da će vas naterati da se zalepite za ekran? Ako ste ljubitelji horora, kao i priča koje žene stavljaju u centar pažnje, najbolji feministički horor filmovi su pravi izbor za vas.

Horor filmovi retko dobijaju bilo kakvo priznanje, ali poslednjih godina pojavila su se odlična filmska ostvarenja koja ne smete propustiti. Ako ste raspoloženi da se prepustite feminizmu na ekranu, naša lista filmova će vam se sigurno dopasti.

Najbolji feministički horor filmovi

The Supstance

U režiji Coralie Fargeat i sa Demi Moore i Margaret Qualley u glavnim ulogama, The Supstance je film o toksičnosti slave, standardima lepote i želji da se sačuva večna mladost – temama koje se čine veoma relevantnim u današnjem društvu opsednutom ulepšavanjem. Moore igra Elisabeth Sparkle, zvezdu aerobika, koju je šef otpustio na njen 50. rođendan. Budućnost joj je dovedena u pitanje i ona nailazi na nešto nesvakidašnje – program koji obećava „mlađu, lepšu, “savršeniju” verziju nje same. Sve što treba da uradi jeste da žrtvuje svoje postojeće telo svakih sedam dana da bi sve to izdržala.

Pearl

Zarobljena na izolovanoj farmi svoje porodice, Pearl mora da brine o ocu pod nadzorom svoje pobožne majke. Sanjajući o glamuroznom životu poput onog koji je videla u filmovima, Pearl zaključuje da se njene ambicije, iskušenja i potiskivanja međusobno prepliću. Pearl nam je takođe iznedrio novu horor ikonu, briljantnu i talentovanu Miu Goth. 

Swallow

Ovaj film vam možda neće odmah izgledati kao tipičan horor film, ali ćete kasnije shvatiti koliko je neizvestan i zastrašujući. Film iz 2019. prati život mlade domaćice sa naizgled savršenim životom, koja razvija poremećaj koji joj daje neodoljivu želju da jede nejestive predmete. Vremenom počinje da konzumira sve opasnije predmete. Haley Bennett blista u glavnoj ulozi u filmu, zato ovaj film morate pogledati. 

Gothika

Kada se Miranda (Halle Berry), poznata doktorka psihijatrije, probudi kao pacijent u mentalnoj ustanovi, ubrzo shvata da se uopšte ne seća ubistva za koje je optužena. Brzo postaje očigledno (bar za nju) da ju je opsedao osvetnički duh, koji se nimalo ne ustručava da njome manipuliše da izvrši njegove naloge. Za sve ostale, međutim, Miranda je samo još jedna luda žena koja je ubila svog muža.  U suštini, ovo je još jedan film o gaslightingu. Pogledajte ga, imajući na umu ovu činjenicu – i proverite kako se osećate.

The Witch

Godine 1630. Thomasin (Anya Taylor-Joy), bori se da shvati puritanske rodne uloge koje joj nameće ne samo društvo, već i njena porodica. Film donosi interesantnu priču o ženskoj anksioznosti i strahu. Pokazuje nam šta se dešava kada žena ostane bez naizgled ikakvog izbora osim da postane žena i majka. I podseća nas, takođe, da put ka samoopredeljenju nikada nije lak za one koji odbijaju da se prilagode seksističkim stereotipima.

Pročitajte i: Filmovi koji slave feminizam: Ovo je naša top 15 lista

Naslovna fotografija: instagram.com/trythesubstance

Marina Puzić

Comments