Nova Lacoste kolekcija je prodrmala modnu industriju i zadala domaći zadatak svim etiketama koje žele da se rebrendiraju na luksuzniji način. Kreativna dirketorka brenda, Pelagia Kolotouros, već je imala priliku da sarađuje sa brenodvima kao što su Theory, Calvin Klein i adidasov Yezzy. Zahvljajući njenoj direkciji, Lacoste se vraća na polje luksuza.

Nova kolekcija, nazvana Victory of 1927, takođe je i  omaž pokojnom teniseru koji je osnovao brend i predstavlja integraciju istorijske zaostavštine koja kombinuje sportsku odeću sa visokom modom.

Kako je nova Lacoste kolekcija promenila smer u kom će se dalje kretati ova kuća?

Sve je počelo kada je Pelagia izbacila svoju debitantsku kolekciju za jesen/zimu 2024. godine, predstavljajući sportsku odeću koja odiše tihim luksuzom, ali sa urbanim preokretom koji ostavlja utisak da je inspiracija dobijena iz drugih francuskih brendova kao što su Lemaire i Jacquemus.

 Lacoste izgleda bolje nego ikada   kako je nova kolekcija vratila brend u domen luksuza

instagram.com/lacoste

Može se reći da je Kolotouros žena na misiji, s obzirom na to da je njena kolekcija za proleće/leto 2025. jednako impresivno skrojena i osmišljena – i da potvrđuje da se brend kreće novom putanjom. Zahvaljujući tome, Lacoste ponovo postaje sinonim za crisp siluete i odeću dostojnu Vimbldona.

Ranije je mini krokodilski logo podizao cenu polo majici i košulja samo zbog svog postojanja – i već tada nam je postalo jasno da, kada su veliki brendovi u pitanju, ne plaćamo simbole, već simbolizam koji nam oni prodaju. Izazov na koji luksuzni brendovi nailaze jeste da jednostavno nije moguće da ovih dana budu i eksluzivni i dostupni ljudima širom sveta.

 Lacoste izgleda bolje nego ikada   kako je nova kolekcija vratila brend u domen luksuza

instagram.com/lacoste

Uprkos tome što je Lacoste imao auru francuske klasike, tokom godina je izgubio je na svojoj luksuznoj privlačnosti. U skorijoj prošlosti je nekoliko puta pokušano rebrendiranje, pozicionirajući se u neki međuprostor između streetwear i sportske mode. Ipak, uprkos kolaboracijama sa brendom Supreme i Tylerom the Creatorom,  koji su doneli ogroman clout, brend nije uspeo da se poklopi ni sa mlađom kulturom ni sa luksuznom.

Ali sada, kuća koja je poslednjih godina stekla dorky epitet zbog svoje prepoznatljive dad-off-duty unoforme, ulazi u novu eru. Ne samo da je odeća dobila novu interpretaciju, rebrendiranje je zahvatilo i online prisustvo, pa tako imamo potpuno novi sajt koji je kao lična karta svakog brenda.

 Lacoste izgleda bolje nego ikada   kako je nova kolekcija vratila brend u domen luksuza

instagram.com/lacoste

Kakvu odeću nam donosi nova Lacoste kolekcija?

Na reviji smo imali prilike da vidimo polo majice u novoj interpretaciji, prsluke sa vezom džinovskog teniskog reketa kao i odela inspirisana teniskom uniformom.

Iako je odeća potpuno nova, siluete su definitvno vanvremenske. Promene koje su donete definitivno nisu samo površinske, jer dizajn snažno referiše arhivske siluete iz 30-ih i 40-ih godina prošlog veka.

Garderoba zadržava svoj opušteni i ležerni vibe, ali se okrenula ka nekim više sleek, statement komadima koji ostavljaju jak utisak. Kolotoures je uspela da sačuva taj sporty chic momenat uparen sa funkcionalnošću, ali mu je dala i dozu francuske sofisticiranosti koju je publika prepoznala i za sada deluje da je lepo prihvatila.

 Lacoste izgleda bolje nego ikada   kako je nova kolekcija vratila brend u domen luksuza

instagram.com/lacoste

Kako je Lacoste prešao put od ideje do brenda?

Rene Lacoste, poznati teniski igrač, pokrenuo je brend davne 1933. godine uz pomoć Andre Gillera menjajući retail istoriju jer je ovo prvi brend koji je imao logo na svojoj odeći. Prepoznatljivi krokodil ima lično značenje za osnivača jer su ga tokom karijere prozvali crocodile, nakon što mu je trener obećao krokodilski kofer kojem se divio u izlogu pred utakmicu u Bostonu.

Iako je izgubio utakmicu, nadimak je ostao. Rene je nakon toga tražio od svog prijatelja stiliste da mu prišije amblem krokodila na jaknu u kojoj se pojavio na terenu i tako počinje priča ovog brenda koji je star skoro 100 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lacoste (@lacoste)

Zašto je ova transformacija značajna za brend?

Zahvaljući ovom rebrendiranju, Lacoste uspeva da prevaziđe korene svoje sportske istorije i da razvije novi sofisticirani i identitet koju mu obezbeđuje fashion-forward identitet. Na ovaj način je su uspešno uradili ono što već neko vreme pokušavaju, a to je da pronađu svoje ljubitelje kako u mlađoj publici, tako i u poštovaocima nasleđa Lacoste imena.

Pročitajte i ovo: Cult Gaia i Gap su udružili snage i već imamo najuzbudljiviju prazničnu kolekciju

Naslovna fotografija: instagram.com/lacoste

Dragana Miletić

Comments