Ne možete da zamislite život bez svoje omiljene čokolade, hrskavog keksa ili parčeta ukusne torte? Stalno žudite za još i čini vam se da vam slatkiša nikad dosta? Saosećamo se!

Prekomerni unos dodatnih šećera utiče na našu energiju, raspoloženje, težinu i rizik od bolesti. Ima negativno dejstvo na naše celokupno fizičko i mentalno blagostanje.  Stručnjaci preporučuju da žene ne treba da jedu više od šest supenih kašika šećera dnevno, a muškarci više od devet. Ova količina šećera je jednaka 25-36 grama ili oko 100-150 kalorija dnevno šećera. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da jedete najviše 50 grama, ali po mogućnstvu ne više od 25 grama šećera dnevno.

Da li vam ovo zvuči kao mnogo ili malo? Kada uzmete u obzir da konzerva obične koka kole ima 39 grama šećera, pa čak da je i „zdrava” hrana, poput granole (8 grama) ili borovnice grčkog jogurta (14 grama), puna skrivenog šećera, onda je jasno zašto većina nas konzumira previše šećera.

Zapravo, mi često šećer ni ne konzumiramo namerno. On se ne krije samo u slatkišima, kolačima, sokovima i prerađenoj hrani. Nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka, zato vam otkrivamo gde se nalazi skriveni šećer.

Znaci da jedete previše šećera

Evo mogućih znakova upozorenja da jedete previše šećera.

Česte upale i slab imuni sistem

Uobičajeno, šećer se apsorbuje u telu preko tankog creva. Međutim, ako količina jednostavnih šećera, poput glukoze i fruktoze, koju konzumiramo premašuje kapacitet našeg tankog creva, ono završava u debelom crevu. Tada postaje hrana za bakterije koje tamo žive. Problem je u tome što, nažalost, oni nose endotoksine na svojoj bakterijskoj površini, koji onda mogu napustiti creva i ući u krvotok, što dovodi do tihe upale, a to ubrzava starenje i slabi imuni sistem.

Povećanje telesne težine i stalna glad

Nije tajna da je šećer kaloričan, ali postoji još jedan razlog zašto brzo dobijamo na težini kad ga jedemo – jer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali nije zasitan zbog nedostatka vlakana. Kada ste uvek gladni, na kraju jedete više nego što vam je potrebno, što na kraju dovodi do povećanja telesne težine.

Akne

Kada jedemo šećer, ne samo da nam raste nivo insulina, već raste i hormon koji se zove insulin sličan faktor rasta 1 (IGF-1). Zajedno sa insulinom, IGF-1 stimuliše lojne žlezde i prekomernu keratinizaciju u predelu lojnih žlezda, zbog čega se one začepljuju, što dovodi do akni i upale.

Žudnja za slatkišima i promene raspoloženja

Ako žudite za slatkišima, možda ste zavisni od efekata koji šećer ima na vaš mozak. Šećer cilja na centar zadovoljstva u mozgu, izazivajući porast takozvanog „hormona sreće” dopamina. Ovaj put u mozgu igra značajnu ulogu u izboru hrane koju donosimo, uključujući i uticaj na želju za šećerom. Kada jedemo šećer, nivoi glukoze brzo rastu, što dovodi do oslobađanja insulina. Ovaj skok je često toliko jak da se šećer u krvi ne vraća na normalan nivo, već pada ispod početne vrednosti. Ovo se zove hipoglikemija, koja onda dovodi do žudnje. Kod nekih ljudi to takođe dovodi do promena raspoloženja i nervoze.

 Ovo su upozoravajući znaci da jedete previše šećera

instagram.com/aychomelange

Skriveni šećer

Šećer se često pojavljuje na listama sastojaka pod mnogo različitih imena, što otežava prepoznavanje sadržaja šećera u nekom proizvodu. Ovo su uobičajeni pojmovi pod kojima se šećer pojavljuje:

Saharoza: hemijski izraz za stoni šećer.

Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često se nalaze u prerađenoj hrani.

Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu.

Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze): visoko obrađen šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima.

Maltoza: sladni šećer, koji se često nalazi u hlebu i pivu.

Dekstroza: drugi oblik glukoze.

Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima.

Invertni šećer: šećer koji nastaje razgradnjom saharoze i nalazi se u mnogim konditorskim proizvodima.

Med: često se smatra “prirodnim”, ali je i dalje oblik šećera.

Agavin sirup, javorov sirup ili pirinčani sirup: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.

Da rezimiramo: sve što se završava na „-ose“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“ je skoro uvek šećer. Najbolje je da pažljivo čitamo sadržaj namirnica koje konzumiramo i smanjimo unos šećera kako bismo bili zdraviji, raspoloženiji i mladolikiji.

Brinimo o sebi i svom zdravlju!

Pročitajte i: Evo šta možete da očekujete kad šećer izbacite iz ishrane

Naslovna fotografija: instagram.com/aychomelange

Marina Puzić
Comments