Luksuzna modna kuća Prada i komercijalna svemirska kompanija Axiom Space predstavili su svemirsko odelo koje će astronauti nositi za NASA misiju Artemis III na Mesec.

Predstavljena tokom Međunarodnog astronautičkog kongresa u Milanu u sredu, svemirska bela odela su bez brendiranja ili logotipa, ali imaju crvene akcentne linije preko podlaktica, struka i „prenosivih rančeva sistema za život“, koji ukazuju na Prada podbrend, Linea Rossa.

 Kako izgleda Prada svemirsko odelo u kojem će prva žena hodati Mesecom

instagram.com/thezoereport

„Ovo je revolucionarno partnerstvo. Mi spajamo inženjering, nauku i umetnost”, rekao je Russel Ralston, izvršni potpredsednik kompanije Axiom Space, tokom konferencije za novinare.

Svemirska odela uključuju niz inovativnih karakteristika. Astronauti će moći da hodaju svemirom najmanje osam sati dnevno zahvaljujući specijalno projektovanim čizmama. Odela će biti izrađena od belog materijala koji može da reflektuje toplotu, pružajući zaštitu od ekstremno visokih temperatura i mesečeve prašine, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Mobilnost je takođe poboljšana od dizajna za misiju Apolo 17. Ali duboko poznavanje proizvodnje tekstila i tehnika šivenja koje ima Prada pomoglo je da se „premosti jaz“ između funkcionalnosti i stila, navodi se u saopštenju.

Odela su rodno neutralna i jedna veličina odgovara svima, a nastajala su nekoliko godina. Prema rečima Lorenza Bertellija, direktora za marketing Prada grupe, modna kuća je razgovarala o saradnji od pre nego što je pandemija kovida 19 izbila 2020. Oko 10 zaposlenih Prade radilo je na svemirskom odelu, putujući između Milana i Axsiomove baze u Hjustonu.

 Kako izgleda Prada svemirsko odelo u kojem će prva žena hodati Mesecom

instagram.com/thezoereport

Trenutno planirana za drugu polovinu 2026. godine, NASA misija Artemis III trebalo bi da bude prvo sletanje astronauta na Mesec od Apola 17, 1972. Ako uspe, to bi takođe moglo biti prvi put da žena hoda po Mesecu.

„Danas svako ko ima duboke džepove može da ode u svemir“, rekao je Berteli novinarima u Milanu.

Trenutno planirana za drugu polovinu 2026. godine, NASA-ina misija Artemis III planira da bude prvo sletanje astronauta na Mesec od Apola 17 1972. Ako uspe, to bi takođe moglo biti prvi put da žena hoda po Mesecu.

„Danas svako ko ima duboke džepove može da ode u svemir. Uskoro će to postati pristupačno i ljudi će moći da idu na Mesec. Tako da mislim da smo tek na početku nove ere”, rekao je Bertelli novinarima u Milanu.

Pročitajte i ovo: Retro futurizam: Nova Prada kolekcija nas je ostavila bez daha

Naslovna fotografija: instagram.com/astro_christina

Božica Luković

Comments