Dobro je poznato da Beograd ima bogatu umetničku scenu, a od skora bogatiji je za još jedno unikatno umetničko delo, zahvaljujući čuvenom francuskom uličnom umetniku koji se potpisuje kao Le Cyklop.

Ovaj talentovani umetnik, poznat širom sveta po transformaciji saobraćajnih stubića u zabavne, šarene likove sa jednim okom, ostavio je svoj prepoznatljiv pečat i na beogradskim ulicama, u okolini Etnografskog i Narodnog muzeja, kao deo priprema za predstojeću Specijalizovanu izložbu EXPO 2027 Beograd. Ova manifestacija, koja će u Beograd dovesti posetioce iz celog sveta, takođe je prilika da se grad predstavi ne samo kroz arhitekturu i tehnologiju, već i kroz kulturno-umetnički izraz.

003 LeCyclop WEB 05907 Umetnička čarolija na ulicama Beograda

Le Cyklop, čije instalacije već krase mnoge svetske metropole, stvara umetnost koja iznenađuje prolaznike i unosi veselje u svakodnevni gradski pejzaž. Njegova misija je jednostavna, ali snažna – da urbanoj infrastrukturi, često monotonoj i nezanimljivoj, udahne novi život kroz umetnost koja budi osmeh na licima ljudi. Njegovi saobraćajni stubići, obojeni u živopisne boje i transformisani u jednooke „stvorenja“, u Beogradu su postali pravi hit među građanima, od znatiželjnih pogleda, do fotografisanja i deljenja na društvenim mrežama.

003 LeCyclop WEB 05944 Umetnička čarolija na ulicama Beograda

„Želeo sam da donesem radost, iznenađenje, slobodu i da ulice Beograda na kraju postanu kao teren za igranje, gde se grad može otkriti na drugi način“, izjavio je umetnik i dodao „menjanjem izgleda ja ne menjam namenu i oblik stubića, menjam njegovu suštinu. On će i dalje sprečavati ljude da se parkiraju, ograničavati trotoar, imaće svoju funkciju, ali će njegova suština biti drugačija – izazivaće radost i iznenađenje, koji su za mene od suštinske važnosti.

Beograd, koji se ubrzano priprema za EXPO 2027, dobio je ovu vizuelnu svežinu baš u pravom trenutku. Umetničke intervencije Le Cyklopa doprinose kulturnom bogatstvu i modernom identitetu grada, kao i promociji Beograda na međunarodnoj umetničkoj sceni. Njegov dolazak označava da Beograd teži ka inovativnom pristupu ulepšavanja gradskih prostora, spajajući tradiciju i savremenu umetnost u jedno.

003 LeCyclop WEB 05936 Umetnička čarolija na ulicama Beograda

„Mislim da Beograd zaslužuje mnogo i velika je stvar što je dobio priliku da organizuje jednu ovakvu manifestaciju. Mislim da će ona privući mnogo ljudi iz celog sveta i da je važno videti kako umetnik, poput mene, koji nije odavde, može da na svoj način predstavi srpsku kulturu i omogući ljudima koji žive u Beogradu da ga dožive drugačije, a onima koji nisu odavde da otkriju modernost, ali i tradicionalnu srpsku kulturu, istoriju i da sve to bude pomešano kroz neku igru potrage“, rekao je Le Cyklop o tome kako on vidi Beograd kao domaćina Specijalizovane izložbe. 

003 LeCyclop WEB 05949 Umetnička čarolija na ulicama Beograda

Umetnost Le Cyklop-a se savršeno uklapa u dušu Beograda, grada koji voli inovacije i hrabrost u kreativnim izražajima, a njegova dela samo su početak mnogih umetničkih intervencija koje će Beograd pretvoriti u pravu vizuelnu atrakciju pred EXPO 2027.

Comments