Došlo je vreme da počnemo da razmišljamo o novogodišnjim odlukama. Doba je godine kada se pišu i planiraju ciljevi za narednu. Nemojte samo u startu biti onog stava “nema šanse, nikada do sada nisam uspeo/la da ih ostvarim”. To obesite mačku o rep. Da li ste se zapitali zašto vaše odluke, čak i stavljene na papir, najčešće ostaju “prazno slovo” na njemu? Nikada niste ni pokušali! Hoćete da se cilj ostvari sam od sebe i, po mogućstvu, preko noći. Nemate motivaciju ili ne verujete sebi da ćete uspeti i onda, naravno, odustajete. Zato “ne možete”. Često se desi da ljudi odustanu baš u onom trenutku kada bi, da su sačekali još malo, nešto počelo da se menja na bolje! Stoga, najpre postavite sebi pitanje da li ZAISTA želite nešto da promenite, i krenimo u akciju! Ovo pitanje je veoma važno, jer ako ne znate kuda idete, kako možete znati da ste negde stigli?

87874 A koji su vaši ciljevi za sledeću godinu?

Počnite odmah!

1. Koji je vaš prvi cilj?

Uzmite papir i olovku, otvorite word ili excel dokument (kako god vam najviše odgovara) i krenite sa zapisivanjem sopstvenih ciljeva. Imajte na umu jednu stvar: nemojte zapisivati nerealne ciljeve, jer će ostati na papiru. Premali ishod neće vas dovoljno motivisati da se pokrenete i ostvarite ga, a preveliki vas može obeshrabriti. Umesto toga, radije veći cilj raščlanite na manje i postižite jedan po jedan dok ne stignete do kraja. Do onog pravog. Stoga, krenite redom i zapisujte. Ciljeve možete rasporediti po kategorijama. Recimo, porodica, posao, finansije, edukacija i slično. Vaša je lista i možete kako želite, bitno je da je se držite.

2. Definišite TAČNO ono što želite!

Verovatno ste na prvom koraku počeli da pišete “smršati 3 kg”, “otići na more u Tunis”, “zarađivati više” i tako dalje, da ne nabrajam. Nije lako definisati iz prve. Međutim, ako razmislite dublje, doći ćete do odgovora na pitanje šta tačno želite i zbog čega. Upravo ovaj odgovor motivisaće vas na akciju. Uzmimo jednostavan primer. “Želim više da se krećem.” To nije dovoljno napisati. Šta to znači “više”? Pola sata dnevno, dva sata? Svakodnevno ili jednom mesečno? Ili je pak cilj sledeći: “Želim da smršam.” Koliko želite da smršate? 485 grama? Dva kilograma? Deset? Shvatili ste suštinu. Bitno je postaviti što više detalja kako biste tačno znali ka čemu idete i čemu težite. Budite svesni i JASNOG RAZLOGA za postizanje cilja!

3. Postavite rokove!

Sada odredite rok za postizanje određenog cilja. Opet ćemo se vratiti na onaj primer “mršavljenje”. Cilj je da, recimo, smršate pet kilograma. Do kada? Recimo do kraja aprila. Zašto je ovo bitno? Da biste svakodnevno bili svesni koliko vremena vam je ostalo do krajnjeg roka. Jedino tako ćete na vreme krenuti u akciju i pridržavati se svog cilja. Isplanirajte vreme potrebno za promenu, korak po korak, realno. Nemojte odmah odustajati prilikom prvog pada ili manjeg neuspeha.

4. Akcija!

Jasno vam je da ukoliko stvarno želite uspeh, postići ćete ga! Znate onu: Ko želi – nađe rešenje, ko ne želi – nađe izgovor. Neka vam to bude zvezda vodilja. Sedite, opustite se, isključite se na trenutak i razmislite o svakom cilju ponaosob. Na koji način je moguće ostvariti ga? Koji su koraci? Dobro razmislite. Iznova sebi postavljajte pitanje kako. Sve zapisujte, dokle god ne budete imali “sitne” ciljeve koji vas, kao vodič, vode ka tom glavnom! Svoju listu okačite na vidno mesto (iznad radnog stola, na frižider… gde god) kako bi vam bila “na oku” svakodnevno. Pokrenite se i verujte sebi, jer ništa nije teško ako se želi! Kada napravite prvi korak, već ste krenuli na putovanje ka uspehu. Jednom kada ostvarite neki cilj, uvidećete da, uz malo vere i truda, uopšte nije teško ići ka vrhu. Možda se i “navučete” na postizanje ciljeva, ko zna!


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments