“Za mene, bela košulja je #musthave… Sve ostalo dolazi posle nje.” – Karl Lagerfeld

Nakon što je legendarni dizajner preminuo početkom ove godine od komplikacija nastalih usled kancerogene bolesti, iza njega je ostala ne samo unapred urađena kolekcija za jesen/zimu 2019 modne kuće Chanel, već i veliki broj neutešnih prijatelja i saradnika. Tokom svoje dugačke i uspešne karijere art direktora u Chanel-u, ali i saradnje sa drugim velikim imenima u svetu mode, kao što je recimo Fendi, i sopstvenog brenda, Karl je za sobom ostavio još jedan, poslednji #musthave koji svi mi trenutno upražnjavamo. Čovek od velikog stila, čovek koji je diktirao modne trendove i oblačio svetske zvezde, po rečima svojih prijatelja i saradnika bio je idealan saradnik i odan prijatelj. S obzirom na to bio aktivista čak i izvan modne industrije, bio je potpuno očekivano da mu njegovi prijatelji upriliče još jedan omaž kroz nekakav društveno-aktivan projekat.

Tako je u organizaciji Karlove savetnice Karine Rotifeld realizovan isti pod nazivom “A Tribute to Karl Lagerfeld: The White Shirt Project”. Projekat je inače humanitarnog karaktera i uključuje 7 modela belih košulja donetih u rukopisu 7 Karlovih prijatelja i saradnika. One su izrađene u 77 primeraka i dostupne su na sajtovima farfetch.com i karl.comNovac prikupljen od prodaje ovih košulja ide u dobrotvorne svrhe, i to adresiran na organizaciju i projekat istraživačkog karaktera “Sauver La Vie” na pariškom univerzitetu Paris Descartes University. Ovaj projekat, na čelu sa njegovom kuratorkom Rotifeld, započeo je izložbom unikatnih eksponata belih košulja u Maison Karl Lagerfeld u Parizu, krajem septembra i doneo je interpretaciju ovog #musthave komada u rukopisu velikog broja Karlovih prijatelja, među kojima su se pored sedam pomenutih, našli i mnogi drugi.

Inače, kako je omiljeni broj velikog dizajnera upravo bio broj 7, ni ne čudi zašto postoji baš 7 verzija čuvene bele košulje izrađene u 77 primeraka i to od strane Carine Roitfeld, Care Delevingne, Tommyja Hilfigera, Sébastiena Jondeaua, Diane Kruger, Kate Moss i Takashija Murakamija. U naredim redovima donosimo interpretacije ovih 7 modnih ostvarenja kroz citate i snimke, koje su ovom prilikom njihovi dizajneri ostavili kao trag.

Comments