Ako ste se drugarici nekada javili na telefon sa “Đe si, Slađo, puška te ub’la”, ili joj udešenoj rekli da je “totalno moderna” – da, vi govorite “klipovski”. Samo je pitanje do kog ste nivoa dogurali.

Slika112 A vi, kako te?

Svi likovi poznati iz smešnih klipova

Da definišemo: “klipovski” je kvazijezik i potiče iz smešnih ili bizarnih video-klipova koji lutaju internetom, tačnije, stvoren je od replika iz njih. Upotrebljava se u svakodnevnom govoru, a razlike među znalcima mere se vremenom koje provode za računarom. Korene vuče iz 2003. ili 2004. godine, kada je video “A vi kako te?” doživeo popularnost. Svi su odjednom počeli da pričaju o “higijeni u gradu”, “šuntavilu”, “picanima” i “zvinjedetima”.

I sad, teško da bi se neko ko nikada nije prišao računaru snašao u toj gomili replika u stvarnom životu. U najboljem slučaju, zaprepašćeno bi posmatrao dijalog i zabrinuo se za svoje mentalno zdravlje.

Za razumevanje jezika neophodna je određena “klipovska informisanost”. U suprotnom, nikada nećete shvatiti šta je sagovornik hteo kada vam je rekao da “nije školovao ot vremena”.

Kao što učenici u školama jezika prelaze iz nivoa u nivo, tako se savladava i ovaj novonastali jezik.

Početni nivo – “Marmun”

“Početnik” je gledao tek nekoliko klipova, ali je uglavnom za njih čuo od kolega na poslu. Nikad nije čuo za Sava iz Kikinde, a ne zna ni ko je Ljubiša Livac, ni Zmaj od Šipova. O Bici i Đeljani da ne govorim! Ukoliko mu kažete da se “vraćate sa izuzetnog puta”, nikada neće skapirati da ste malo više popili, već da ste bukvalno stigli sa putovanja.

Slika212 A vi, kako te?

Čovek koji je "izašao na televizor"

Početnik ne zna da upotrebljava “klipovski” u pravim situacijama. On će ga najradije govoriti iz totalne nevezuše i samo reprodukovati reči iz onih klipova koji su na njega ostavili najveći utisak. Uglavnom nema Facebook profil, a ukoliko ga ima, služi mu za igranje “Farme” i nikada ništa ne kači na zid, niti klikće na klipove svojih prijatelja.

Omiljene replike: “marmun”, “marinija”, “filadon”, “a vi kako te”, “ovo je živ Karađorđe, mrtvog ne pravim bre”, “radim tu ko crnac”.

Omiljeni klip:

Napredni nivo – “Filadon”

“Naprednjak” je upućen u veći broj video-klipova, ali nikada ih ne pronalazi sam, već do njih dolazi po preporuci. Koristi Facebook i od prijatelja često “mažnjava” smešne klipove. “Klipovski” dobro razume, ali mu konverzacija ne ide najtečnije.

Slika311 A vi, kako te?

Napredni nivo podrazumeva da znate ko je ovo

Ukoliko ga neko od prijatelja pita: “Panonija želi dobro jutro, gospodine. Kako ste?”, grohotom će se nasmejati, ali neće progovoriti na ovom jeziku. On je više nemi posmatrač koga taj fenomen neverovatno zabavlja, ali malo iz stida, malo iz kurtoazije, ne želi (makar javno) da bude deo toga.

Omiljene replike: “jer propaganda što bih naglasio”, “ja ja ja ja sssam iz Stranke srpskog jedinstva tu”, “banjamo se, cirkus vodimo”.

Omiljeni klip:

Profesionalni nivo – “Marinija”

Nije gledao samo one klipove koji nisu nigde okačeni. Apsolutni vladar kliposfere, za kog vam se čini da živi u komandnom centru sa 20 monitora i isto toliko računara. Ako želite da mu pokažete neki klip, ne trudite se, jer ćete samo dobiti sarkastičnu opasku: “Jok, pusti mi ‘A vi kako te'”.

Slika44 A vi, kako te?

Samo najiskusniji znaju dogodovštine lovca Pejče

On jednostavno ne želi da bude mejnstrim, pa su mu zbog toga omiljene replike uglavnom iz manje poznatih klipova. Gnuša se nad sudbinama onih koji gledaju bledo kada im kaže da bi “svaki dan bio na more”. “Klipovski” jezik za njega je deo opšte kulture i ne koristi se stihijski, već svaka replika treba da odgovara datoj situaciji.

Ovako izgleda razgovor između dva profesionalca:

A: Đe si, Slađo, puška te ub’la!
B: Panonija želi dobro jutro, gospodine, kako ste?
A: ‘Ajde beži u k****!
B: Stig’o sa posla, a? Kako je bilo? Si poginuo u vodu?
A: Ma standardno, kuća – pos’o – pos’o – kuća. Radim tu ko neki crnac.
B: Šta ćeš! Pogreši čovek. Imaš u frižideru neku klopu. Neki pacovi od tri kile ko zec.
A: Nesam školovala ot vremena pa do sad. Mene zanima, da vi mene kažete, gde ima jeftina kavurma i čvarci.
B: Pa ti si neki veliki dr mr.
A: A ti si lud čovek. Pijan dibiduz!

Omiljeni klip profesionalca:


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Comments