U toku Kanskog festivala, Adriana Lima se pojavila u tri kombinacije i u svakoj od njih je otkrivala svoj trudnički stomak. Naravno, to je izazvalo pregršt komentara – što pozitivnih, što negativnih.

Sve što poznate ličnosti urade je pod lupom i svaki njihov korak se komentariše – to je nešto na šta smo navikli. Ono na šta nismo navikli jeste da na crvenim tepisima i raznim javnim okupljanjima pokazuju svoje gole stomake. Istina, nismo navikli, ali bi trebalo, a i moraćemo, pošto ćemo ga, kako stvari stoje, viđati sve češće.

Pogledajte jedan od autfita u kome se Adriana pojavila:

Da nije trudna, svi njeni stajlinzi bi prošli mnogo manje opaženo. No, pošto je trudna i vidi joj se stomak, to je sada vest. A izgleda prelepo, kao i uvek.

Adriana Lima nije jedina koja je ponosno pokazivala svoj stomak, tu je i Rihanna koja je nedavno postala majka, Shay Mitchel, koja na Instagramu ima prelepe fotografije sa obnaženim trudničkim stomakom. I mi smatramo da je to sve prelepo.

Trudnoća ne znači da žena treba da se pokrije. Mnogi će reći da je trudnoća nešto intimno i da treba da se skriva. Ali, nije ok određivati ženi kako će izgledati. Nikad to ne treba raditi, a to uključuje i kad je trudna. Šta ako ona baš želi da se otkrije, ne stidi se svog tela, baš želi da pokaže kako izgleda jer je ponosna na sebe? Ne može niko da joj naredi šta će da radi.

Dolazi nam leto. Svima je vruće. I trudnicama je vruće, znate. Verovatno im je još više toplo i mnogo nezgodnije nego svima onima koji nisu trudni. I videćemo gole stomake raznih muškaraca koje niko neće prokomentarisati. A onda ćemo da prokomentarišemo jednu trudnicu, jer ide golog stomaka.

Hajde da se pomirimo sa tim da svako može sa svojim telom da radi šta želi. Trudnoća može biti intimna, a i ne mora. Žena može da nosi široku odeću, da insistira na tome da joj bude udobno. A može kao u slučaju Adriane Lime da želi da se oseća ženstveno. Znate, odeća za trudnice i nije baš ženstvena. Ne omogućava ženi da se oseti seksi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adriana Lima (@adrianalima)

Možda je upravo u tome problem, u shvatanju društva da trudna žena nije seksi, da je majka, da stvara novi život. I kao da se to seksi i ženstveno kosi sa – biti majka. A ne mora. Žena može biti ženstvena i u devetom mesecu trudnoće ako se tako oseti. Može da se našminka i izađe polugola ako tako želi. I niko ništa ne treba da joj kaže na račun izgleda, osim da je prelepa.

Adriana jeste prelepa u svojim stajlinzima, kao i Shay i Rihanna, a sigurni smo da će uskoro ovom spisku trudnica moći da se doda još mnogo imena. I nadamo se da će ovaj trend uzeti maha među što više trudnica.

Ne u smislu pritiska, da sad i kao trudnica moraš biti ženstvena, već da se svaka trudnica oblači onako kako želi, kako joj prija. Trudnoća se razlikuje od trudnice do trudnice, no, kakva god da je – ona je izazov. Ne moramo ovo iskustvo učiniti neprijatnim svojim komentarima.

Možemo samo da prestanemo da komentarišemo kako se neko oblači, jer to nema nikakve veze sa nama. A negativni komentari pogotovo nisu potrebni trudnicama koje su sada u tako osetljivom periodu. Treba da imamo malo više razumevanja za žene koje vole da izgledaju lepo, ženstveno, seksi i otkriveno u drugom stanju, jer u tome ne postoji ništa pogrešno.

Naslovna fotografija: instagram.com/adrianalima

Jovana Petković

Comments