Davnih dana smo se praćakali u mutnoj estradnoj vodi sa šarančićima… zatim smo išli od kuće do posla i s posla kući, jer ništa drugo ne znamo. Nekako preživesmo i katastrofu od “latinoameričke sapunice” i taman kad smo pomislili da smo ugledali svetlo na kraju tunela i da ćemo stići živi, jedan zastrašujući glas nas je prepao i na još nedešifrovanom jeziku, za koji neki tvrde da je paleolitski francuski, upozorio da je sunce daleko.

Pa dokle više? Ima li kraja glupostima i nebulozama na ovoj našoj čemernoj estradi? Sve smo mogli da istrpimo, žilav smo mi narod, ali od pre nekoliko dana nastao je muk, zavladala neverica, uvukao se strah. Od momenta kad nas je srpska Šakira (Shakira), kako voli sebe da nazove (?!), isprepadala zavijanjem na paleolitskom francuskom, javnost je u stanju šoka.

Mene je stvarno sramota u njeno ime. Verujem da se svako oseća nelagodno i osramoćeno dok sluša stihove koji veze nemaju ni sa jednim jezikom niti sa zdravim razumom. Ili jednostavno ne može a da se ne valja i ne plače od smeha. Tražim već danima neki izgovor, neko opravdanje za wannabe-Šakiru, da se koliko toliko opere, ako je to uopšte moguće.

Ali, onda sledi još jedan šok! Dok se cela nacija sprda tom kvazi pesmom, dok je Francuskinja u pokušaju predmet podsmeha na svim društvenim mrežama, portalima i u dnevnim novinama, ona se hvali kako će “pesma” biti veliki hit u zemlji vina i sireva, te da će u produkciju i aranžman biti uloženo preko stotinu hiljada evra?! Pitam se samo ko je lud.

E, tu je već jasno da je Bog od nas davno digao ruke, da u ovoj zemlji para vrti gde burgija neće, te da i baba Milunka sa pijace može da snimi “kompakt CD”, kako estradnjakuše to vole da kažu.

Ja da sam na mestu dotične imao, posle svega, još samo snage da izađem u javnost i obećam da se više nikad neću baviti muzikom, makar i takvom kakvu ona prezentuje. Ili bih tražio azil u nekoj karipskoj zemlji i po hitnom postupku emigrirao!

Ali, Šandira je toliko ponosna na svoj “hit” da me ne bi iznenadilo da snimi i spot sa sve prigodnom koreografijom. Tad će stradati sva čula i nervi ukoliko na početku ne bude stajalo upozorenje “samo za one sa jakim stomakom”. Da sam ja ona, prvo bih pomislio da me neko od saradnika toliko mrzi pa mi pakuje najgore ogavštine ne bi li me izvrgnuo ruglu. Međutim, cela ekipa mora da je jako srećna zbog nezapamćenog  “uspeha”. Pevala je Šandira sve i svašta do sad, a najčešće koješta, ali mogla je samo da sanja o sto hiljada pregleda na popularnom YouTube-u u jednom danu. A mukica, nek’ je i to doživela.

Ko smo mi uostalom da sudimo i omalovažavamo? To su “umetničke” slobode i čista avangarda, verujem da sad i Lejdi Gaga (Lady Gaga) razmišlja o singlu na nepostojećem jeziku. Oko trilera pomoći će joj Šandira, ipak je nenadmašna u tome.

Iako verovatno nikad nećemo saznati ko je ajvar “proždrbao”, ko je drmn’o dupla dva i gde se Nada karala, bar smo sad sigurni zašto je odbijeno članstvo Srbije u EU, zašto su nas bombardovali i zbog čega nam opet uvode vize.

A vi više nikad nemojte ni da pomislite da gore i strašnije ne može! Jer, čim se malo opustimo, neka druga Šandira će nas uveriti da je horor tek počeo. Proždrbala se!


Marko Obradović je student Fakulteta za kulturu i medije. Voli da provodi vreme sa kvalitetnim i neobičnim ljudima, ali i sam sa svojim hobijima – ples, fitnes, psihologija, parapsihologija, geografija, hortikultura… Najviše prezire laž, licemerje i nepravdu. Samo kreativan dan je ostvaren dan – parola je kojom se vodi kroz život.

Comments