Kada tačno treba da postanete zreli i mudri? Da znate sve o sebi, da steknete ono samopouzdanje ukorenjeno u iskustvu, koje procvetalo u širenju svesti donosi  sočne i hranljive plodove duha? Sa dvesta, trista godina? U sledećem životu? Postoje neke smernice o tome da bi do četrdesete godine trebalo da znate ko ste i šta želite od života, ali mnogi to nikad ne saznaju, a neki kao da su rođeni sa tim saznanjem i život im služi samo da bi ga realizovali na sve načine. Dakle, možda se vaša zrelost i mudrost upravo razvijaju i odvijaju, i možda nikada neće prestati, ni da živite trista godina, ni da živite još trista života. Još uvek otkrivate sebe i to je uzbudljiva i zadivljujuća avantura – ko zna šta ćete sve otkriti. 

Niste sigurni kako izgleda šira slika 

“Pogledajte širu sliku”, ili, “sagledajte to iz šire perspektive”. U redu, ali koja je to šira slika i perspektiva? Šta bi trebalo da vidite? Ponekad vam prosto “pukne pred očima” pa jasno vidite širu sliku neke situacije, u stanju ste da sagledate uzroke i posledice, da ih povežete, procenite i usmerite svoje akcije u odnosu na taj uvid. A ponekad ste u mračnom tunelu sopstvene sužene svesti i šira slika se ne ukazuje, koliko god se naprezali. A ponekad i vidite stvari iz šire perspektive, ali vam to ništa ne znači – niti vas teši, niti vas ohrabruje, niti vam pomaže da odaberete put kojim ćete krenuti – i zato ostajete u tunelu, sami sa sopstvenim bolom, usamljenošću, strahom, zbunjenošću. Znate, to je mudra odluka, iako to možda ne znate. Ali kad saznate, setićete se sledeći put i nećete brinuti zbog šire slike – ona će vam se otvoriti, perspektiva će se proširiti i uzdići iznad okolnosti, kad budete spremni za to. 

Ne znate kako da počnete ispočetka

Šta to uopšte znači? Odbaciti sve što znate, dovesti u sumnju sve što jeste, obrisati sve što ste do sada postigli i početi ispočetka? Pa, to znači roditi se ponovo. A za to je potrebno da prvo okončate sa ovim životom. Nemojte to da radite, upotrebite svoje zemaljsko vreme konstruktivno. S vremena na vreme preispitajte se temeljno. Dovedite u pitanje sve što jeste i što znate, bavite se time kao da ispirate zlato. Naći ćete mnogo zanimljivih minerala koje želite da zadržite, kao i dosadnih kamenčića i komada đubreta koje treba da bacite, otići će mnogo prljave vode i ostaće poneki listić čistog zlata. Ne morate odbaciti svoj život da biste se ponovo rodili, ali možete se preporoditi. Osvežiti, osnažiti, steći veću jasnoću, osvojiti više unutrašnjeg mira, pronaći novu radost, osetiti novu energiju. 

Ne znate šta je to uspeh

Kako da znate da li ste uspeli, kad nemate pojma šta je to uspeh, kako to izgleda, kako treba da se osećate? Mudri će vas pitati šta je za vas uspeh? To je dobar koncept, počnite odatle. Od ideje uspeha. Verovatno imate neku ideju, ali ona je možda površna ili pogrešna, ili prosto ne rezonira sa vašim bićem. Ponekad je uspeh pokušati. Ponekad je uspeh odustati. Ponekad je uspeh shvatiti zašto niste uspeli. Shvatate? Niko ne može da se zakune u definiciju uspeha, ali zašto bi to bilo ko (ko otkriva sebe) uopšte i želeo da radi? Od koga ćete saznati šta je to uspeh? Jedino i samo od sebe samih. 

Comments