Ako misliš da bi mogla da budeš svesnija i zahvalnija, u pravu si. Ako želiš više da znaš, da produbiš svoje razumevanje stvari koje te zanimaju, ljudi i odnosa, u pravu si, treba više da znaš i više da se uključiš. Ako osećaš da te posao zamara i da ti više ne predstavlja izazov, tako je, potrebna su ti veća dostignuća, potrebno ti je da isprobaš sebe, da pronađeš više motivacije i izazova. Ako veruješ da neke odnose treba da poboljšaš, da ih popraviš i unaprediš, a neke da prekineš i da se udaljiš, takođe si u pravu. Samo što si ti ta koja sve to mora da učini. 

Mnogo se govori o samopoštovanju i samopouzdanju, ali oni se neće stvoriti iz tvojih unutrašnjih vrednosti, ili zato što ti bližnji upućuju podršku i ljubazne reči. Samopoštovanje i samopouzdanje se osvajaju i razvijaju isprobavanjem sebe, postignućima – moraš dokazati sebi da vrediš, inače nećeš verovati u to. Ego traži stabilnost i snagu, to je njegov teren, to su ovozemaljska posla svakodnevnog života. Na taj način, ego sarađuje sa dušom – tera te da realizuješ svoj potencijal, da svoju unutrašnju vrednost izneseš u svet, da je tamo isprobaš, realizuješ i dokažeš. Ako to ne uradiš, mučićeš se sa osećanjem nezadovoljstva celog života, proganjaće te osećanje da si mogla bolje i prebacivaćeš sebi lenjost, malodušnost, nezauzimanje za sebe, propuštanje prilika. A ti treba da živiš sa sobom, do kraja života – neće to biti život u slozi i miru sa svojom dušom, ukoliko u svetu ne osvojiš svoje mesto. 

Nećeš voleti sebe ako ostaneš zaglavljena i opireš se rastu i promenama. Jer to je opiranje životu. To što moraš da prihvatiš da je neophodno da stalno pomeraš granice svog iskustva i spoznaje, ne znači da ne ceniš ono što imaš – upravo suprotno. To što si do sada osvojila i postala, dovodi te do sledećeg koraka i stalno tako. Život je pokret, tok, dinamika. Život je sila prirode, koju treba da prigrliš i da sa njom radiš, da se sa njom poistovetiš. 

Ako želiš više i bolje, budi više i bolje, radi i čini više i bolje. Ne možeš umanjiti i ugasiti svoju želju za razvojem i naterati sebe da budeš zadovoljna manjim od onog što možeš, jer to je u suprotnosti sa prirodom. Možeš to da uradiš, ali nešto u tebi će venuti – svaka ćelija tvog tela zna da si u stanju da postigneš više i da napreduješ i da sebi to duguješ. 

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste/

Brankica Milošević 

 

Comments