S vremena na vreme, Netflix svoje gledaoce iznenadi s naslovima koji na prvi pogled možda neće činiti deo vaše watch liste, ali nakon neočekivanog pozitivnog feedbacka sa raznih strana – ubediće vas da pritisnete play. Maid je knjiški primer takve situacije. Ova mini-serija predstavlja adaptaciju memoara Stephanie Land, koji govori o mladoj majci po imenu Alex (Margaret Qualley), koja sa svojom ćerkicom napušta svog nasilnog partnera. Iako je njena odluka prava, Alex se kao spremačica suočava sa velikim brojem problema dok pokušava da obezbedi pristojni život svojoj devojčici. Alex istovremeno stremi ka tome da nastavi pauzirane studije i jednog dana postane književnica. Svaka epizoda nas tera da navijamo za heroinu, koja nam izaziva smeh, suze, bes. Ako vam se dopala Maid, predstavljamo vam 5 filmova o samohranim majkama koje će vam se, takođe, dopasti…

Room

Iako Maid uspešno prikazuje Alexinu perspektivu priče, zar ne bi bilo interesantno da sve vidimo kroz oči njene ćerke Maddie? U filmu Room, gledaoci svedoče događajima iz Jackovog (Jacob Tremblay) ugla, koji živi u zatočeništvu sa svojom majkom Joy (Brie Larson). To što je odrastao u malenoj šupi bez iskustva u spoljašnjem svetu, Jacob misli da je sve u redu. Ovo se dešava zbog toga što Joy radi sve što mora kako bi ga zaštitila od stravične realnosti s kojom se ona svakodnevno suočava, a to je da je kidnapovana i da godinama živi u šupi. Kad se konačno oslobode zatočeništva, Jack mora da nauči da živi normalnim detinjstvom dok se i Joy ujedno oporavlja. Brie Larson je za ovu ulogu dobila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

Changeling

Jedna od stvari koje smo zapazili u Maid je ta da je Alex istrajna, pogotovo u pogledu pravnog pitanja starateljstva nad Maddie. Christine (Angelina Jolie) čini isto u filmu Changeling. Nakon što joj sin nestane, Christine traži pomoć od nadležnika koji joj mogu pomoći da ga pronađe. U toku potrage oni pronalaze dečaka koji odgovara istom fizičkom opisu njenog sina, pa insistiraju da su ga pronašli. Međutim, kad ga prvi put sretne, Christine je sigurna da to nije njen sin, pa traži od nadležnih da nastave potragu. Zauzvrat nailazi na više optužbi da je nepodobna majka jer ne prepoznaje sopstvenog sina, iako govori istinu.

Joy

Još jedna priča o samohranoj majci koja ne prihvata NE kao odgovor ogleda se u filmu Joy, o istoimenoj junakinji koja se upravo razvela, pa pokušava da ustoliči svoj samostalni život. Sa dvoje dece i preduzetničkim tendencijama, Joy (Jennifer Lawrence) mora da balansira između članova svoje porodice i prevazilaženja izgleda da proda svoj proizvod sopstvene proizvodnje: krpu za ceđenje. Od žestokih poslovnih rukovodilaca do rešavanja pravnih pitanja, Joy je posvećena postizanju uspeha bez obzira na sve.

Comments