Da li i vi zelenu boju asocirate sa svim stvarima koje su zdrave? Nisam jedini, super! Kada pomislimo na crnu, ipak… imamo nešto drugačiju reakciju. Nije kao da je to boja koja se često pojavljuje u divnim kuhinjama ili bilo čime što ima veze sa wellnessom. Uprkos tome, postoji jedan sastojak koji se često pominje kada je u pitanju briga o sebi, a to je upravo aktivni ugalj.

Aktivni ugalj, koji se obično dobija iz ugljenisanih kokosovih ljuski, ima višestruku upotrebu koja je korisna od hitnih slučajeva do svakodnevnog održavanja. Aktivni ugalj je prepoznatljiv po svojoj crnoj boji, ali nemojte da se brinete, nema nikakav ukus koji će vam izazivati neprijatnosti prilikom konzumiranja.

Ova čudesna namirnica se koristi još od antičkih vremena za najrazličitije tretmane. Danas se najčešće koristi za medicinske svrhe, kako bi se lečila predoziranja narkoticima ili kao brz lek protiv trovanja, pa se tako veoma često koristi i za lečenje mamurluka.

Aktivni ugalj protiv starenja

Poznato je da ugalj ima svojstva čišćenja toksina, i da može pomoći u odlaganju brzine kojom toksini utiču na funkciju vašeg mozga kako starite. Postoje i studije koje su otkrile da je davanje aktivnog uglja glodarima (konkretno miševima) produžilo njihov životni vek i usporilo početak strukturnih promena povezanih sa godinama u njihovim organima i tkivima. (više o studiji  OVDE)

Aktivni ugalj protiv holesterola, nadimanja i za poboljšanje srca

Aktivni ugalj poseduje brojne prednosti kada je u pitanju telo, uključujući ublažavanje bolova u stomaku i poboljšanje zdravlja srca. Prilikom kliničkih ispitivanja, aktivni ugalj je značajno smanjio gasove, nadimanje i grčeve u stomaku i može se koristiti da pomogne u izvlačenju toksina u slučajevima trovanja hranom ili intoksikacije. Čak se pokazalo da snižava nivo holesterola. Još jedna od prednosti aktivnog uglja je ta što unapređuje funkciju bubrega smanjenjem broja otpadnih proizvoda koje vaši bubrezi moraju da filtriraju.

Aktivni ugalj za lepotu

Mikro-čestice kao što su prljavština, hemikalije, bakterije i drugi toksini mogu prodreti duboko ispod površine vaše kože. Ugalj može pomoći da se ove čestice, koje začepljuju pore, iznesu na površinu, čineći ih lakšim za uklanjanje, što može dovesti do čistije kože i manjih pora. Takođe, može pomoći u izbeljivanju zuba, zahvaljujući svojoj sposobnosti da se veže za plak i druga jedinjenja koja boje zube.

Pročitajte i ovo: Evo koje suplemente treba da unesete ove jeseni kako biste ojačali svoj organizam

Kućna, kozmetička i druga upotreba

Aktivni ugalj je popularan kućni lek za razne probleme, a pored toga se koristi i u kozmetičke svrhe. Međutim, većina ovih navodnih koristi nije podržana naukom, tako da budite oprezni. Kao što smo već napomenuli, jedna od najčešćih situacija kada se koristi aktivni ugalj je protiv borbe s nadutošću i gasovima. Isto tako, često se može koristiti protiv dijareje, ali za to ne postoji mnogo dokaza.

Aktivni ugalj može pomoći u filtriranju vode tako što će ukloniti sve zagađivače, suspendovane čvrste materije i mikroorganizme poput bakterija – sve bez uticaja na pH ili ukus vode.

Izbeljivanje zuba je jedan od najčešćih slučajeva za upotrebu aktivnog uglja. Koristi se kao sredstvo za ispiranje usta ili u pasti za zube, a rečeno je da izbeljuje tako što apsorbuje plak i druga jedinjenja koja boje zube. Ipak, nijedna studija ne podržava ovu tvrdnju.

Pročitajte i ovo: Greške u izbeljivanju zuba koje je svako od nas barem jednom uradio

Isto tako, jedan od najčešćih lekova protiv mamurluka je upravo aktivni ugalj. Ipak, treba znati da ova supstanca ne apsorbuje alkohol aktivno, tako da je velika verovatnoća da ovo nije istina.

Postoji mišljenje da nanošenjem aktivnog uglja na kožu možete izlečiti akne, perut, kao i ujede insekta. Ipak, ne postoji skoro nijedan dokaz koji bi podržao ove tvrdnje.

Da li je aktivni ugalj bezbedan?

Aktivni ugalj se u većini slučajeva smatra bezbednim, a neželjene reakcije su retke. Međutim, može izazvati pojedine neprijatne nuspojave, od kojih je najčešće povraćanje. U veoma retkim slučajevima, aktivni ugalj može dovesti i do blokade creva. Imajte na umu da aktivni ugalj takođe može smanjiti apsorpciju određenih lekova. Prema tome, ako trenutno uzimate druge lekove, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uzmete ovu supstancu.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne treba ga zameniti sa profesionalnim savetima lekara. Pre konzumacije aktivnog uglja, posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Naslovna fotografija: instagram.com/alexandrajones01

Nenad Grubanoski

Comments