Iza velikog indijskog gurua, duhovnog vođe i mudraca Ošoa, ostali su brojni video zapisi i knjige u kojima na svoj jedinstven, duhovit i neposredan način, Ošo poziva ljude na buđenje svesti, nadrastanje ega, prodiranje u suštinu, koja je uvek jednostavna. Ali, ego ne zanima jednostavnost, on voli izazove, teškoće, komplikacije, probleme i nemogućnosti. Ponekad, u suočavanju sa tim izazovima, ego nas vodi putem odbacivanja odgovornosti i sakrivanja pred problemima iza uloge žrtve i drugih destruktivnih načina na koji se (slab i nerazvijen) ego brani. Zapadna kultura podstiče jačanje i razvoj ega, kroz razvijanje ambicija, želje da uspemo, pobedimo, osvojimo, trijumfujemo. Između ostalog, Ošo o tome kaže: Veličinu vašeg ega možete otkriti po izazovu koji ste prihvatili, po meri vaših ambicija. Jednostavnost nije privlačna egu, jednostavnost je smrt za ego.”

A čovek je izabrao zamršenost čak i onde gde uopšte nema potrebe za njom. I to zbog jednostavnog razloga – kad je nešto zamršeno, on može da razvija i jača svoj ego. On postaje sve važniji u politici, religiji, u društvu – svuda. Cela psihologija je usklađena tako da ego postane što jači. Čak i one budale, psiholozi, naglašavaju da je čoveku potreban jak ego. I zato vam program obrazovanja budi ambiciju kaznom i nagradom da vas usmeri u određenom smeru, a vaši roditelji od samog se početka previše nadaju vašem uspehu. Već na početku roditelji vam postavljaju uslov – ako se ne dokažete, niste ni za šta. Jednostavan čovek se smatra glupim.

I tako odrastamo identifikujući se sa egom, tražeći sebe kroz ego, a ne kroz duh i biće i zato nikada nismo ispunjeni, srećni i zadovoljni. Jer, kako kaže Ošo:Vi ste biće. Vi ne morate postati niko drugi. To je značenje jednostavnosti: ostati u miru sam sa sobom, ne pratiti nikakav trag da se nešto postane – nešto što je stalno. Nema mesta na kojem ćete osećati da je vaše putovanje završeno, da ste dostigli najviši vrh koji ste želeli. Niko u celoj istoriji čovečanstva nije to mogao učiniti zbog jednostavnog razloga jer se čovek kreće u krugu. I tako je neko u nečem uvek ispred vas.

Comments