Da li ste znali da je Lejdi Gaga (Lady Gaga) na samim počecima imala imidž dugokose crnke sa ajlajnerom oko očiju, sa kosom vezanom u punđu, ali da je jedna slična dama već postojala na mejnstrimu? Da, Lejdi Gaga je postala onakva kakvu je svi danas znamo jer je Ejmi Vajnhaus već postojala i izdavanjem svog drugog albuma napravila pravi bum na svetskoj muzičkoj sceni.

amy winehouse1 Amy Winehouse

Slušajući taj famozni album “Back to black” stiče se utisak da glas pripada srednjovečnoj, već iskusnoj pevačici, da bi pogledom na omot ili gledanjem spota čovek konstatovao da se radi o mršavoj crnokosoj devojci, koja je u svojoj verziji ležernog pin-up stila. Ejmi Vajnhaus drma javnost već godinama unazad najintrigantnijim skandalima koje je Britanija imala, još od Kejt Mos (Kate Moss).

Elem, da se vratimo na same početke kontraverzne Ejmi, Ejmi, Ejmi. Albumom “Frank” iz 2003. se upisala kao miljenica britanskih kritičara, da bi 2006. pomenutim albumom “Back to black” prodrmala kritičare širom sveta, kasnije osvojivši čak pet Gremija, oduvavši pesmice tada, na ostrvu izuzetno popularne, Lili Alen (Lily Allen). Poređenje njena dva albuma je poređenje dva sveta, kao i dve Ejmi.

Amy Winehouse Amy Winehouse

Ejmi, koja je debitovanjem odavala izgled sasvim obične i važno napomenuti zdrave devojke, neopisivih vokalnih sposobnosti i Ejmi, nekoliko godina kasnije sa čitavim brdom problema na leđima. Loši momci, tetovaže, skandali sa drogom, problemi sa zakonom, boobjob, vrtoglavo visoka frizura, razmazan ajlajner, nedostatak zuba, preterana mršavost su slike i naslovi pored njenog imena, koji su nas dugo bombardovali po tabloidima. Ona, koliko god joj je loše bilo, uspevala je održi taj soul glas zbog kog je svi, bez obzira kakva je, volimo.

amy winehouse 23 Amy Winehouse

Njena muzika je bez pogovora jedna od najboljih stvari na muzičkoj sceni u poslednjih deset godina, što potvrđuje bezbroj platinuma širom sveta. Fascinantno je da je primera radi u Nemačkoj “Back to black” 2007. bio na 17. poziciji, a 2008. na 1. na listi najprodavanijih albuma.

800px Amy Winehouse 2 Amy Winehouse

Poslednjih godinu dana nismo čuli mnogo o Ejmi jer se lečila od zavisnosti, a u poslednje vreme je održala nekoliko  koncerata po svetu i uradila kampanju za marku koju i privatno voli da nosi, Fred Perry. Za januar planiran treći album još se nije pojavio, ali je na sajtu objavljeno da Ejmi radi na idejama za njega i da se ne zna kako će zvučati.

amy winehouse fred perry Amy Winehouse

Da li ćemo u junu na Kališu uživati uz stare hitove poput obrade “Valerie” od Zutsonsa, “Rehab”, “You know I’m no good”, “Stronger than me”, ili ćemo čak čuti i nove stvari – još se ne zna. Ostaje nam da se strpimo do tog toplog juna i zamolimo kišu da preskoči ovaj datum.

“I’m not a fighter, but if I am backed up against the wall I’ll kick the shit out of anyone.”


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments