Počnite tako što ćete izračunati svoj BMI (body mass index) –  indeks telesne težine: podelite svoju kilažu sa kvadratom visine u metrima. Normalan indeks telesne težine iznosi do 25. Do 30 su osobe sa viškom kilograma, a preko 30 preterano gojazne osobe. Ako je vaš indeks između 25 i 30, to je znak da bi trebali da preduzmete par koraka, kako bi smanjili telesnu masu i izbegli probleme koje gojaznost donosi.

Pitali smo žene kako rešavaju problem kada je u pitanju par kilograma viška, da li je dijeta rešenje ili treba promeniti način ishrane. Kako vi rešavate ovaj problem?

Strašno sam gojazna i lenja i baš pazim šta jedem, a vežbam samo kada moram tj. kada treba da se skinem u kupaći kostim. Strašan sam kampanjac u tom smislu. Uglavnom jedem žitarice i jogurt za doručak, a za ručak i večeru piletinu i bareno ili grilovano povće. Pijem dosta vode i zelenog čaja. (Kristina)

Ujutro pre doručka pijem limunadu ili zeleni čaj. Za doručak jedem tost ili dvopek sa kiselim mlekom (uzimam sa 6% masti) ili sir (balans), puter i marmeladu, salama: pileća i ćureća. Za ručak, meso ili piletina, neko kuvano povrće i salata. Za večeru slično kao i za ručak, samo količinski manje. Takođe pijem dosta zelenog čaja, jer ubrzava metabolizam. (Marija)

Kada želim da smršam ne menjam ništa drastično ishranu, samo izbacim slatkiše i grickalice. Doručkujem i ručam kao i obično, a umesto večere samo voće ili salata. Bavim se boksom, veoma je dobar za gubljenje kilaže i zatezanje tela, kao i za izbacivanje negativne energije. (Tijana)

circuit training2 Anketa: Kako izgubiti suvišne kilograme

Kako vi rešavate problem suvišnih kilograma?

Svako jutro pre doručka pešačim tri ili četri kilometra. Jutarnja šetnja najpovoljnije utiče na kilažu, kao i na rad srca i ostalih organa. Uglavnom kombinujem samo dve ili najviše tri namirnice za ručak i večeru, a za doručak  jedem šta poželim. Hleb sam totalno izbacila iz ishrane, kao i grickalice. (Sanja)

Mislim da je glavni uzrok gojenja to što većina ljudi jako kasno ruča, a to usporava metabolizam i dovodi do porasta telesne težine. Takođe je jako bitno izbaciti šećer iz upotrebe, ne stavljati ga u kafu ili čaj. Isto tako sokove i energetska pića koji su puni šećera i ugljenih hidrata treba izbaciti. (Ivana)

Mislim da dijeta nije rešenje za dugotrajan gubitak kilograma, već je potrebno promeniti način ishrane. Bitno je jesti sva tri obroka dnevno u propisano vreme, izbaciti grickalice između obroka, kao i sokove. Jedem što više povrća i belog mesa, a voće u manjim porcijama. Kada želim da se počastim uzmem kolač, što posle sagorim šetnjom ili odlaskom na fitnes. (Sandra)


Valentina Krstović dolazi iz Tivta, autorka je bloga “Black&Blonde”. Učenica, blogerka, veliki sanjar, a pre svega zaljubljenik u život.

Comments