Šta sve stane u život jednog glumca? Koliko je to odigranih života, uplovljavanja u tuđu kožu, saosećanja, odricanja i izazova? Šta tek sve stane u život velikog glumca ili glumice? Koliko god se trudili, verovatno taj život nikada nećemo shvatiti. Divimo im se, tužni smo kada oni stare ili zauvek odlaze, ali ih oživljavamo iznova gledajući njihove filmove. Kada jedan glumac ili glumica ostavi iza sebe spektakularno nasleđe u vidu kultnih filmova, onda izgleda da će večno živeti u svom najboljem izdanju.

Možda ne znate ko je Hanne Karin Bayer, ali vam je ime Anna Karina i te kako poznato. Ova velika glumica, vodeća dama francuskog novog talasa i Godarova muza, neko bi rekao i najlepša žena svih vremena i legenda francuskog filma, nedavno je preminula svojoj 79. godini nakon bolesti. Nije lako kada odlaze veliki i u tim situacijama ceo svet i svi oni koji su ih poznavali i koji su se divili njihovom radu tuguju za njima. Ipak, važno je ono što ostaje. A u život Anne Karine stalo je mnogo toga.

Kako je izgledalo detinjstvo Anne Karine? 

Anna Karina rođena je 1940. godine u Danskoj. Njeno detinjstvo nije bilo nimalo lako. Živela je jedno vreme i u hraniteljskoj porodici, da bi se u jednom trenutku vratila kod majke. A onda je nakon svađe napustila i taj dom i zaputila se u veliki svet, koji joj je mnogo toga i dao, ali i oduzeo. Treba imati hrabrosti napustiti sve što imate i sa 17 godina krenuti u veliku zemlju kao što je Francuska. Nije čak ni znala jezik i nije imala posao. Međutim, ubrzo su je primetili te je počela da izgrađuje svoju karijeru kao manekenka. Radila je za italijanskog modnog dizajnera Pierrea Cardia, a ime koje će joj obeležiti život dobila je ni manje ni više nego od Coco Chanel. Naime, Coco Chanel je smatrala da Hanne mora da ima upečatljivo ime da bi bila primećena i tako se rodila jedna nova i neponovljiva Anna Karina.

Susret i život Anne Karine i Jean Luc-Godarda

Šta bi bilo da se Ana i Jean nikada nisu sreli? Da li bi nastala neverovatna priča koja je i danas aktuelna? Naime, režiseru Jeanu Anna je zapala za oko onog trenutka kada se pojavila u reklami za sapun. Privukla ga je njegova pojava i bio je fasciniran jer je mislio da je ona u toj reklami gola u kadi, ali Anna je imala kupaći koji se nije video. Odbila je da igra sporednu ulogu u njegovom filmu “Breathless”, da bi nedugo zatim prihvatila glavnu ulogu u filmu “Le Petit Soldat”. Iskre ljubavi između njih dvoje javile su se još tada, da bi se samo godinu dana kasnije i venčali.

Comments