Emanuel Alt (Emanuelle Alt) naslijedila je, i to uspješno, Karin Rojtfeld (Carine Roitfeld) na mjestu glavne urednice francuskog izdanja “Vogue”-a u februaru 2011. godine. S druge strane, Ana Vintur (Anna Wintour) je alfa i omega američkog “Vogue”-a već 24 godine. Iako dijele istu poziciju, svaka na svom kontinentu, Alt i Vintur u mnogočemu se razlikuju.

Nezahvalno bi bilo procjenjivati koja bolje radi svoj posao, jer to ovisi o osobnom ukusu, ali možemo napraviti presjek njihovih najvažnijih odlika koje će vam možda olakšati odluku o tome hoćete li se prikloniti Emanuelinom ili Aninom timu.

dominiquedecoratriceemmanuellealt9594 final Anna Wintour vs. Emmanuelle Alt

Uvijek jednostavna Emanuel Alt

Emanuel vrlo ozbiljno doživljava svoj posao na način da inzistira na održanju kvalitete svog magazina od trenutka kad je preuzela odlučujuću poziciju. Nije radila nikakve zaokrete u odnosu na svoju prethodnicu, kao što su mnogi očekivali, već je zaključila kako je najbolje voditi francusko izdanje najslavnijeg modnog časopisa u već dobro uhodanom šik i sofisticiranom smjeru. Osobni pečat dala je tražeći da editorijali i priče što više odražavaju stvarni život i realnost, a što manje provokativnost i prenaglašeni seksipil. Modeli s kojima najviše voli raditi su Darija Verbovi (Daria Werbowy) i Kejt Mos (Kate Moss).

anna wintour fashion week photos 02182010 18 820x1146 Anna Wintour vs. Emmanuelle Alt

Ana trenira strogoću

Ana Vintur već na prvi pogled djeluje mnogo strožije od njene francuske kolegice, dijelom zahvaljujući svojoj bob frizuri kojoj je vjerna već godinama. Dolaskom na mjesto glavne urednice “Vogue”-a, prije dva desetljeća napravila je pravu malu revoluciju objavom manje poznatih modela na naslovnoj stranici u kombinacijama jeftinih i basnoslovno skupih komada odjeće. Njezin utjecaj u modnom svijetu je golem, a poznata je i po tome što podupire mlade, neafirmirane dizajnere. Upravo je ona utjecala da modna kuća Dior angažira Džona Galijana (John Galliano) 1996. godine.

Alt često navodi kako vikende provodi u obiteljskom okruženju, posvećena svoje dvoje djece, nastojeći se tako iskupiti za tjedan koji bude nakrcan radnim obavezama. Kad je riječ o osobnom stilu ljubiteljica je vintage odjeće, modnih kuća Balmain, Givenchy, Chanel, a ponajviše traperica. Prepoznatljiva je po kombinacijama uskih traperica (za koje ne voli da budu dizajnerske) i običnih vesti, a zanimljivo je da rijetko, skoro nikad, ne nosi torbu.

Untitled 15 Anna Wintour vs. Emmanuelle Alt

Koju biste vi radije za šeficu?

Vintur nekako teško možemo zamisliti u nasmijanoj i opuštenoj obiteljskoj atmosferi. Kad je riječ o odnosu prema zaposlenicima poznato je kako je njen lik i djelo bio inspiracija za hit knjigu i film “Đavo nosi Pradu” (The Devil Wears Prada). Ne druži se s vlastitim asistentima, a čak i prijatelji priznaju da im ponekad izaziva jezu.

Modni izričaj savršeno odražava njenu strogu osobnost i gotovo uvijek ju se može vidjeti u suknjama, haljinama krutih linija s golemim naočalama za sunce i ozbiljnim izrazom lica. Mnogi je prozivaju zbog elitizma – na revijama sjedi odvojena od drugih modnih urednika, i nošenja pravog krzna, ali nepobitna je činjenica da ono što Ana odobri postaje hit.

anna wintour fur coat brown ha Anna Wintour vs. Emmanuelle Alt

Ne odustaje od nošenja pravog krzna

Za kraj, usporedba u brojkama: Emanuel Alt godišnje zarađuje 300,000 dolara, dok Ana Vintur na kraju svake godine bude bogatija za dva milijuna dolara!


Dina Zupčić voli crnu boju više od bijele, pisanu riječ više od izgovorene. Grozi se zime i hladnoće, obožava ljeto i sunce. Za sreću joj je potrebna čokolada i dragi ljudi, a slobodno vrijeme najradije provodi u vremenski neograničenom ispijanju kave i vođenju bloga leeloo’s store.

Comments