Nećemo da se lažemo, svi mi koji provodimo mnogo vremena na Instagramu istražujući nove filtere, efekte i aplikacije žudimo da imamo jedinstvene Instagram profile, kakve niko drugi nema. Ili možda malo lažemo – po ugledu na nekoga. Padne nam na pamet da sve slike izbrišemo i krenemo sve od samog početka, kao da smo baš danas otvorili profil. Želimo da budemo jedinstveni i da se naši profili koriste kao uzori, jednostavno da budemo posebni!

Otuda i pregršt efekata i aplikacija koje nam pomažu da ostvarimo naše želje. Platforma Google Arts and Culture razvila je algoritamski model koji vaš selfie pretvara u pravo umetničko delo. I da govorimo da se vaš selfie pretvara u umetničko delo, kao da ga je lično naslikao neki veliki umetnik. Priznaćete da je ovo ostvarenje snova mnogim ljubiteljima umetnosti. 

Vaš selfie, vaša fotografije okoline, enterijera i slično može da izgleda baš kao da ju je naslikala Frida Kahlo, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Yoyoi Kusama ili čak Leonard da Vinci. I sve je to moguće uz aplikaciju Art Transfer. Perfekcija! 

Kombinacija umetnosti i tehnologije zaista čini čuda. Naime, platforma Google Arts and Culture uspostavila je saradnju sa kulturnim institucijama iz celog sveta i dobila je dozvole da koristi upravo ono što je potrebno kako bi ovu novu aplikaciju učinila savršenom. Googlova veštačka inteligencija je uspela da kreira algoritamski model, koji ne samo da preklapa vašu fotografiju sa umetničkim delom, već predstavlja rekreaciju tog dela, samo naravno algoritamsku.

Na ovaj način ne samo da možemo da vidimo koliko je veštačka inteligencija moćno sredstvo, već umetnost možemo da doživimo na sasvim nove načine. Što je najvažnije možemo o umetnosti da učimo na predivne i interesantne načine, prijemčive nama i našem dobu. Ovo je još jedan od načina da se umetnost istinski zavoli.

Comments