U mojoj glavi oduvek je postojala ideja da moda, bez obzira na godine ili ideju, mora da ima prefiks “udobnost”. I da se okreće oko fizičke i emotivne udobnosti. Zar ne?!

Takođe, pored samog stava da sve što nosimo treba da bude i udobno, postoji još jedan stav koji želim da vam približim: moda je umetnost. Kao što je i arhitektura, kojom se bavim, umetnost. Kombinovanjem ove dve primenjene umetnosti, dobićete nešto artistično, moderno i modno što će vas, nadam se, oduševiti.

Nekako, uvek sam sebe doživljavao kao DJ-a, jer sam uvek uspešno i na sebi svojstven način miksovao arhitekturu i modu. A sve u svrhu nosivosti ili upotrebljivosti. I upravo spona arhitekture i mode (pa moda je i u arhitekturi), ako su na pravi način umrežene, daje sjajne detalje. Ovog puta vam predstavljam nešto što devojke vole, ali i muškarci – nakit, i viđenje nakita od strane arhitekata ili drugih umetnika. Nadam se da će vam se dopasti.

Nikada nisam razmišljao da stavim katedralu na ruku, jer sam razmišljao o nekim drugim stvarima. Ja od nakita nosim sat, nekad ogrlicu od srebra (uspomena iz Abu Dabija), Swatch-ov prsten iz četiri dela sa brojevima gde mogu da nameštam datume ili da se samo igram brojevima. A vi? Kakav nakit vi nosite?

Dakle, ovi komadi nakita koje je dizajnirao Džošua Demonti (Joshua Demonte), odaju utisak kao da su mini objekti zaposeli ljude i fino se smestili oko njihovih vratova i zglobova. Komadi nakita su inspirisani arhitektonskim elementima kao što su akvadukti, prozori, stepenice ili katedrale.

Dalje, postoji nešto o evoluciji što ove jako neobične komade nakita čini razumljivim i “običnim” po modnim standardima. Dizajnerka Rebeka Frenk (Rebekah Frank) je fensi metalsmith. Heh, ili neko sa kim ne želite da uđete u raspravu. Recimo, Gaga pravac, na neki umetnički način. Otkrivam vam ove divne (izgledaju zastrašujuće, ali opet divne) kreacije.

Od trake za pojas pa sve do narukvice, nema šta ne može ova umetnica da uradi. A njen dizajnirani nakit kao da poručuje – gledaj, ali ne diraj (look, but don’t touch). A iz Gagine perspektive, izgleda kao nakit za male “monstume” (little monsters), kako Gaga zove svoje fanove. A sad se usudi da nosiš Rebekine vajane komade nakita.

Imam ja joše nešto za vas, drage dame. Kao što znate, danas su mnoge kolekcije inspirisane gotikom, sumrakom, vampirima, noću veštica, itd. A dizajnerka Violet Darkling je hrabro nastupila i svoj magičan nakit je postavila daleko iznad plitkog trenda koji postoji u nekim momentima. A to nije nešto što nosite danas, a bacite ga već sutra, ne, filozofija Violetinih kreacija je potpuno drugačija. Delovi bajki, pocepani iz epskih fantastičnih priča, protkani su kroz kolekciju nakita ove dizajnerke.

Pored simetrije, postoji i asimetrija, delom nastala iz dekonstrukcije forme. “Ćelijski ciklus” predstavlja trodimenzionalnu liniju štampanih najlona u vidu nakita od nerđajućeg čelika. Ceo koncept ovakvog nakita se zasniva na 3D formi, mobilnim obrascima, igrom slojeva, kao i ideje o podeli ćelija. Ovakav nakit je nastao korišćenjem savremenih programa za modelovanje 3D forme, a kodira sistem za kreiranje ovakvih oblika. Meni je ova ideja sjajna, a dizajn odlično izgleda.

I za kraj ovog pisanja, nekoliko primera nakita koji je nastao inspirisan arhitektonskom formom i oblicima.


Vladimir Paripović je ambiciozni, kreativni, komunikativni i nasmejani arhitekta koji sanja o Japanu i njegovoj kulturi, obožava Stivena Kinga i belu moku iz Starbucks-a i generiše u sebi večitu borbu između arhitekture i mode.

Comments