Life Balance je veliki međunarodni umetnički projekat koji tradicionalno, jednom godišnje, organizuje udruženje Art Balance u Beogradu. Treći po redu,  Life Balance 2013, realizuje se uz podršku Američke ambasade u Beogradu i pod pokroviteljstvima međunarodnih fotografskih asocijacija. Life Balance traje 24 dana (18. decembar 2013 – 11. januar 2014. godine). Ceo program će se odvijati u Galeriji Narodne banke Srbije.

Life Balance 2013. obuhvata tri događaja:

1. Međunarodna grupna izložba fotografija

Na konkurs se prijavilo ukupno 350 autora iz 62 zemlje širom sveta, a izbor najboljih fotografija će publika imati prilike da vidi u okviru izložbe. Konkurs je obuhvatio četiri teme: Svakodnevni život, Portret, Umetnički akt i slobodna tema. Ovo će biti jedinstvena prilika da se publika, putem sjajnih fotografija, upozna sa načinom života ljudi širom planete.

Ova izložba se održava pod pokroviteljstvima svetskih fotografskih asocijacija:

International Federation of Photographic Art (FIAP), Photographic Society of America (PSA),

International United Photographers (UPI), Foto savez Srbije (FSS).

2. Brendon Banon (Brendan Bannon) – samostalna izložba fotografija “Wonderful Photographic Site”

Brendon Banon, američki fotograf, od 2005. godine radi intenzivno u Africi. Radi fotografije za razne klijente, uglavnom novine, Agencije Ujedinjenih nacija i Nevladine organizacije (NGO). Fotografisao je u Keniji, Južnom Sudanu, Somaliji, Sijera Leoneu, Nigeriji, Tanzaniji, Kongu… Radove je objavljivao u listovima: “New York Times”, “Christian Science Monitor”, “The Daily Telegraph”, “Independent”, “Guardian”, “Monocle Magazine”, “KWANI”, “MacLean” i drugim.

Zadaci su ga vodili u izbegličke kampove širom kontinenta, iza scena konflikta, na prvu liniju ekološke katastrofe i u jednostavne domove običnih seljaka.

unnamed8 Art Balance

Njegova izložba “Wonderful Photographic Site” je lirska serija fotografija, nastala tokom zadataka na ovim mestima u poslednjih nekoliko godina. One su lični izbor uočenih trenutaka koji nude posmatraču složeniji i iznijansiraniji pogled na život u Africi, nego što to na tipičan način rade velike medijske kuće.

Ova izložba se održava uz podršku Američke ambasade u Beogradu.

3. Predavanje – razgovor o savremenim aspektima dokumentarne fotografije

Teme razgovora:

Dokumentarna novinska fotografija i etički kodeks, osvrt na aspekte zaštite autorskog prava, dokumentarna fotografija i umetnost… Učesnici su Brendon Banon i Imre Szabo (srpski novinski fotograf, radio u redakcijama: “Ilustrovana politika”, “Politika”, “Intervju”, “Nin”… Kao urednik fotografije radio za: “Danas”, “Blic News”, “Fonet”, “Status”. Radove je objavljivao u magazinima: “Stern”, “Focus”, “Spiegel”, “Mond”, “Lexpress”, “Times”, “Newsweek”, “Herald Tribune”, “Le Nouvell Observateur”…).

Predavanje se organizuje uz podršku Američke ambasade u Beogradu.

(Napomena za objavljivanje fotografija: Ukoliko objavljujete fotografije koje vam šaljemo, molimo vas da potpišete autora fotografije – u nazivu fajla svake fotografije se nalazi ime, prezime i zemlja autora).

Informacije o projektu Life Balance – PR menadžer: Jelena Vasiljevic 064/644 99 56

Organizator projekta: Udruženje Art Balance, office@artbalance.org, www.artbalance.org

Suorganizatori: Agencija “Public Events” i Centar za foto i filmsku kulturu Srba

Comments