Otkad su širom sveta zbog pandemije Covida-19 zatvorene sve kulturne institucije, muzeji i galerije morali su privremeno da zatvore vrata za publiku, a mnoge najavljene izložbe otkazane su i pomerene za neki povoljniji period. U Velikoj Britaniji kulturne institucije zatvorile su svoja vrata 23. marta, a iste večeri pokrenut je Instagram nalog @artofsocialdistancing, sa ciljem da se prikažu izložbe na čije je privremeno zatvaranje ili odlaganje uticala pandemija.

Jedan od osnivača stranice istakao je da je otkazivanje pojedinih izložbi delovalo kao velika nepravda prema umetnicima koji su dugo radili na njima, ali i institucijama, kustosima i galeristima koji su im se toliko posvetili, a sada jednostavno ne mogu da se realizuju, barem ne onako kako je bilo planirano. Nalog neprestano dobija prijave mnogih nezavisnih galerija da se objavljuju njihove izložbe i redovno objavljuje umetnička dela koja trenutno ne bi ugledala svetlost dana.

Iako sa sedištem u Londonu, Art of Social Distancing objavljuje izveštaje o prekinutim izložbama širom sveta, sa detaljnim informacijama o svakom umetniku i izložbi. Od Candice Breitz: Love Story at Tate Liverpool, Urs Lüthi: Trademarks u njujorškoj galeriji The Women’s Darkroom i Yasmine Nasser Diaz: Soft Powers u Arabo-američkom Nacionalnom muzeju do Ishbel Myerscough: Grief, Longing and Love u Flowers Galeriji, Isaac Julien: America u Jessica Silverman Galeriji i An-My Lê: On Contested Terrain u Carnegie Muzeju umetnosti. Radeći tako što im galerije i umetnici šalju svoje radove, ovaj nalog osvetljava kako pandemija utiče na umetnički svet, pružajući katalog izložbi koje je sada moguće doživeti u virtuelnom svetu.

Comments