Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

1/2

Znam, znam… Napolju je drastično opala temeratura, nikome se ne izlazi napolje dok duva čuvena “beogradska košava” i pada kiša. Verovatno već sada hvataš sebe da se radije malo duže zadržavaš na poslu, samo da ne moraš da se suočavaš sa gužvom u saobraćaju i baricama vode u koje senzacionalno upadaš baš onog dana kada si obula cipele od prevrnute kože, jer jelte, nisu najavili kišu. Ili si samo zaboravila da proveriš prognozu, jer je jutros delovalo okej. Novembarski vikendi su ipak nešto najlepše što nam daje jesen, te ih dobro iskoristi. U to ime te podsećam da postoje neka poznata, a opet neistražena mesta glavnog grada u kojima ćeš sigurno pronaći tako neophodnu dozu umetničke inspiracije, tri muzeja koje moraš (opet) da posetiš. Jer, šta je svet bez umetnosti?

Muzej savremene umetnosti

View this post on Instagram

„Uslovi za prisustvovanje živoj instalaciji Marine Abramović, „Kuća sa pogledom na okean“, su: (1) Bez pričanja (2) Uspostaviti energestki dijalog sa umetnikom. Umetnici je potrebna tiha podrška publike, jer joj predstoje teška pravila koje treba da ispoštuje: Bez jela i bez govora 12 dana, živi u tri otvorene prostorije pričvršćene za zid galerije metar i po iznad poda, dok samo ima metronomom da je okupira. Ispred prostorija nalazi se bela linija koju nije dozvoljeno preći. Abramovićeva pokušava da se pročisti od suvišnih sadržaja života i ritualizuje najjednostavnije akcije. Za takav asketski eksperiment, ovaj stambeni prostor je odgovarajuće pročišćen: prostor sa toaletom i tušem, prostor sa stolicom i stolom, prostor sa drvenim krevetom (bez madraca), mali lavabo i police sa pidžamama različitih boja za svaki dan u nedelji. – Džejms Vestkot „Marina Abramović: Kuća sa pogledom na okean: Pogled na Kuću kroz Nekoliko kapi iz Okeana.“ (2003).⁣ ⁣ ~⁣ ⁣ "The conditions of entry to Marina Abramović's living installation, ‘The House with the Ocean View’, are: (I) No talking; (2) Establish energy dialogue with artist. Abramović needs the silent support of the audience because she has some difficult rules of her own to follow: No eating and no speaking for 12 days, while living on a platform of three open-faced rooms fixed to the back wall of the gallery, five feet above the ground, with nothing to amuse herself except a metronome. There is a white line in front of the platform which nobody is allowed to cross. Abramović is trying to purify herself by stripping away the extraneous and by ritualizing the simplest acts. For such an ascetic experiment, Abramović's living space is suitably sparse: a room with toilet and shower, a room with chair and table, a bedroom with a wooden bed (no mattress), a little sink, and shelves containing a different color pair of pajamas for each day." – James Westcott, 'Marina Abramovic's The House with the Ocean View': The View of the House from Some Drops in the Ocean" (2003).⁣ ⁣ #marinaabramovic #thecleaner #cistac #marinaabramovicretrospektiva

A post shared by Muzej savremene umetnosti Bgd (@msub_mocab) on

U ovom trenutku, u Muzeju savremene umetnosti se održava verovatno najznačajnija izložba u regionu. Retrospektiva Marine Abramović pod nazivom “Čistač” biće dostupni publici do 20. januara 2020. godine, a njen kustos je Dejan Sretenović. Začetnica performansa će na pet nivoa izložbenog prostora predstaviti sve svoje radove. Oni su hronološki raspoređeni, od skica koje su nastale tokom njenog školovanja na Likovnoj akademiji, preko ulja na platnu, do prvih zvučnih dela kojima ulazi u svet konceptualne umetnosti. Ova izložba predstavlja leksikon pedestogodišnjeg rada umetnice. Jedan važan element čini i dokumentarni materijal o njenom životu i radu sa partnerom Ulajem. Veličanstvena arhitektura ovog zdanja je sama po sebi veoma privlačna, a ispunjena kreacijama Marine Abramović je mesto koje ne smeš zaobići ove jeseni. Ako želiš da se upoznaš sa pojmom konceptualne umetnosti, ili naučiš nešto novo o njoj, onda je ovo događaj koji koji ne smeš da propustiš. Ne zaboravi da na vreme nabaviš svoju kartu, jer je interesovanje javnosti ogromno!

Editors choice