Zima je sezona praznika, svuda u zapadnom svetu, a osim univerzalne Nove godine, to su uglavnom i drugi važni porodični i nacionalni praznici. Od Dana zahvalnosti, pa do Dana ljubavi, Amerikanci posustaju pod teretom spremanja hrane, primanja gostiju i kupovine poklona, pa je ovaj vodič za zimsku galerijsku sezonu u Njujorku napravljen za one koji bi da izbegnu porodična okupljanja i da pronađu inspiraciju i uživanje u umetnosti – ali i one koji planiraju novo #art putovanje!

Novo u MoMa

Njujorški Muzej moderne umetnosti je renoviran i proširen i sada ima više galerijskog prostora. Tu su pouzdane klasične postavke – Brancusi, Van Gogh, Matisse, Picasso, Monet i još mnogo toga. Ali među sjajnim novim stvarima koje treba videti, svakako je interaktivna instalacija francuskog umetnika Philippea Parrenoa u predvoruju (i bez plaćanja ulaznice!), kao i novi studio za eksperimentalnu umetnost i performanse, koji zauzima David Tudor i Rainforest varijacija 1 i emisija koja podseća na praksu štampanja Betie Saar, koja se održava do 4. januara.

Man Ray, Di Donna

Poznatog po svojoj artističkoj modnoj fotografiji i izuzetnom doprinosu predratnoj avangardi, Mana Raya izložba u Di Donni prikazuje iz perspektive u kojoj ga do sada javnost nije sagledala – kao slikara. Ulja na platnu i druge slike i tehnike, koje je stvarao tokom više decenija, biće postavljena do 13. decembra i to je prva izložba ovih pretežno nadrealističkih dela.

Manet – dva omaža

U Frick Collection u Njujorku i J. Paul Getty muzeju u Los Anđelesu priređuju se izložbe dela Edouarda Maneta. Preko muzeja Norton Simon u Pasadeni, Frick je nabavio tri intrigantna platna – Madame Manet (1876) portret supruge umetnika, Suzanne, The Ragpicker (1865–71) i mrtvu prirodu sa ribom i škampima (1864). U međuvremenu, u Getty muzeju, izložba Manet i moderna lepota objedinjuje studiju savremene ženske estetike i uticaj drugih, naizgled frivolnih stvari, na kasniji rad Maneta. Tri slike iz muzeja Norton Simon izložene su do 5. januara, a izložba Manet i moderna lepota u muzeju J. Paul Getty, počinje od 12. januara.

John and Johns

John Singer Sargent portreti drvenim ugljem, od 12. januara u biblioteci muzeja Morgan. Divni prikazi Sargnetove crtačke veštine i prva izložba koja stavlja akcenat na njegove crteže ugljem (iako ih je napravio na stotine, kada je u svojoj 51. godini zatvorio slikarski studio).

Istovremeno, hjustonski Muzej likovnih umetnosti predstavlja izložbu Jasper Johns – 100 varijacija na temu (do 16. fеbruarа), seriju od 100 printova, koje je umetnik uradio 2015. godine. Sledi velika retrospektiva njegovog rada u Witney galeriji i Filadelfijskom muzeju umetnosti, koja će se poklopiti sa njegovim 90-im rođendanom.

Comments