Drage moje dame, dok mućkam ovaj Jakobsičić, a pre nego što krenemo na konkretnu priču o astrologiji moram Vam poveriti golemu muku, koja me uvek čini nervoznim, a koju imam sa sujetnim “učenjacima”.

Opasno mi ide na ljubavni mišić kada “učeni ljudi” zamene teze i kada traže da im se daju dokazi da svemir i priroda utiču na njih, umesto da oni dokažu kako smo mi potpuno van svega što nas okružuje.

Pre neki dan sam na svom Facebook profilu napisao priču, u kojoj sam objasnio da jedan ljudski život u odnosu na postojanje planete Zemlje traje isto kao i pola sekunde u odnosu na celu godinu.

E, zamislite da tih pola sekunde s punim pravom zahteva da joj se objasni kako to da cela godina zapravo nije napravljena baš zbog te polovine sekunde.

Na kraju krajeva ako smo mi tako bitni – najbitniji – i svemir ne utiče na naše živote, onda hajde da napravimo jedan eksperiment. Sklonimo Sunce na par dana dalje od Zemlje. Čisto da vidimo šta će se dogoditi. Ne treba biti naučnik da se shvati da bi za nekih desetak sekundi nestao ceo živi svet sa planete.

Gospodo naučnici, hvala Vam na brizi, ali ne osporavajte uticaj svemira na ljude. Oko tumačenja već možemo da se sporimo, ali da uticaj postoji niko ne može negirati. Bar niko ko sebe smatra ozbiljnim čovekom.

Nego, kao što sam prošli put obećao, danas ćemo malo zaroniti u zvezdano nebo iznad nas.

Taman je i kafa gotova.

Razgovaraćemo o nekim nejasnoćama i zabludama u vezi astrologije.

Kod horoskopa je najvažnije razdvojiti bitno od nebitnog. Očas posla se astrolog zapetlja u položaj Verteksa, Plutona i Hirona, a da potpuno zaboravi na Sunce, Mesec, podznak i vladara podznaka, koji su suština karaktera i u većini slučajeva skoro 70% jednog horoskopa.

Takva situacija se obično dešava kada astrolog daje odgovor na konkretno pitanje tipa “Da li da kupim onu zelenu tašnu u Mangu ili da sačekam jesenje sniženje?”

Astro kafa sa Amitzom Dulnikerom 2 Astro kafa sa Amitzom Dulnikerom: znaci s početka i kraja zelenih tašni

I onda iskusni astrolog pogleda natalnu kartu, lunarne, primarne i sekundarne direkcije, tranzite i solar i zaključi da će Jupiter na jesen napraviti trigon sa natalnom pozicijom Ceresa (jedne kamenčine što se haotično smuca između Marsa i Jupitera), što znači da će zelenih tašni biti u dovoljnim količinama, te da žena klijent, da ne kažem pacijent ili idiot, može mirno sačekati sniženje – umesto da lepo vidi i padajući loš aspekt Sunca u Vagi i Meseca u Raku i zaključi da ima posla sa preemotivnom socijalno neuravnoteženom osobom kojoj mirne glave može reći “‘Ćero mani se ti tih zelenih tašni, ionako ćeš već sutra želeti nešto drugo, nego počni da radiš nešto rutinski što ne zahteva preteranu odgovornost. Čisto da vremenom savladaš svoju samoubilačku sklonost ka ličnom shvatanju čak i meteoroloških prilika”.

Drugo, ne piše sve u zvezdama. Ne mogu Venera preko Siriusa sa Suncem pozicioniranim na 15. stepenu Lava svakom dati kraljevsku slavu. Imali bismo samo u Srbiji na svake dve-tri godine po par hiljada novih kraljeva. Mislim, Srbija jeste puna raznih “careva”, ali to ne zavisi samo od zvezdanog neba iznad njihove glave u trenutku rođenja.

Moramo dati šansu ljudskoj volji, vaspitanju i genetici.

Međutim, danas želim da pišem o nečemu što laici uopšte ne razumeju, a astrolozi kako-kad.

Comments