Istinski ljubitelji slatkiša prilikom posete Parizu nikako ne smeju da propuste uživanje u ljupkoj, prefinjenoj deliciji grada svetlosti – makaronu. Reč je o popularnom keksiću koji se sastoji od ganaš kreme stavljene između dva biskvita sačinjena od belanaca i badema. Danas postoji čitava paleta ukusa, od vanile i čokolade, pa sve do šafrana i zlata, a neki idu toliko daleko da prave makarone sa ukusom kozijeg sira ili crvenog luka. Najprepoznatljiviji element kod ove poslastice je izgled koji uključuje beskonačno mnogo varijanti boja, od jarkih i upadljivih nijansi, pa do svedenih pastelnih tonova.

Tri makarona Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Magija u jednom zalogaju

Naime, godinama unazad ovaj kolačić je dostigao neverovatnu popularnost, što su mnogi ugostitelji iskoristili i u svoju ponudu stavili ove kolačiće, ali, nažalost, nedovoljno kvalitetno pripremljene. Zato ne čudi što makaron možete pronaći gotovo u svakoj pekari u Parizu, poslastičarnici, pa čak i u McDonald’s-u.

Ipak, ako želite da osetite nežan, pun ukus i uživate u najluksuznijim pakovanjima, onda je najbolje da vaš prvi makaron probate u nekoj od najrenomiranijih prodavnica u Parizu. U nastavku vas vodimo kroz pet najuglednijih specijalizovanih prodavnica makarona.

“Ladurée”

Ova kuća je zaslužna za popularnost ovog božanstvenog dezerta. Početkom 20. veka Pjer Desfonten (Pierre Desfontaines) osmislio je ovaj jednostavni kolačić i Parizu darovao jednu od najpoznatijih poslastica današnjice. U ovoj poslastičarnici mogu se pronaći različiti ukusi – oni standardni, poput karamele i jagode, ali i oni egzotični, kao što su ukus divlje ruže ili cveta narandže. Enterijer prodavnice potpuno oduševljava, jer je sve uređeno po uzoru na Kopolin (Coppla) film “Marija Antoaneta” (Marie Antoinette), tako da možete uživati u raskošnom ambijentu, pastelnim bojama i neprikosnovenoj dekoraciji – Ajfelovih tornjeva načinjenih od makarona.

Makaroni u obliku ajfelove kule Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Makarone ove slatke kuće obožavale su Keri Bredšo i Bler Valdof

“Pierre Hermé”

Makaroni dovoljno dobri da se smatraju jedinom pravom konkurencijom slatke kuće “Ladurée”. Pjer Herme (Pierre Hermé) je dugo godina radio za “Ladurée”, a tek kada mu je istekao ugovor sa ovom kompanijom, bio je u mogućnosti da otvori sopstvenu radionicu u Parizu. Makaroni ove poslastičarnice se odlikuju gustim, kremastim filom. Mušterijama je omogućeno da samostalno kombinuju ukuse, pa tako možete probati makaron sa ukusom vasabija i maslinovog ulja. Herme je poznat i po tome što je idejni tvorac Dana makarona koji se održava 20. marta svake godine, kada poslastičarnice širom Francuske poklanjaju makarone u zamenu za dobrotvorne priloge. On je najmlađi poslastičar – nosilac titule Francuski poslastičar godine, a u javnosti je poznat i kao Ševalije (Chevalier) peciva i Pikaso (Picasso) poslastičarstva.

Makaroni u okrugloj narandzastoj kutiji Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Brend postoji od 1998. godine

“Pain de Sucre”

Pekara čuvena po kreativnim i neobičnim makaronima. Ovde možete pronaći potpuno nesvakidašnje ukuse, a jedan od najzanimljivijih je makaron sa Morello višnjom i pistaćima. Još jedna zanimljivost koju nudi “Pain de Sucre” jesu slani makaroni, a neki od ukusa su koziji sir i šargarepa. Ono što nikako ne smete propustiti prilkom posete ovoj poslastičarnici je “Krac Krac” – najduži makaron na svetu.

Narandzasti zeleni makaroni Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Makaron za svako godišnje doba

“Gérard Mulot”

Pored tradicionalnih ukusa, kao što su čokolada i maline, ova poslastičarnica nudi sezonske makarone, odnosno ukuse koji su aktuelni u određeno doba godine. Tako da je na zimu i u jesen najpopularniji makaron od lešnika i ribizla, a u letnjim i prolećnim mesecima najprodavaniji je onaj sa ukusom banane, trešnje i nane. Ovi makaroni sadrže više šećera i hrskaviji su od prosečnih, pa su omiljeni izbor za one koji vole slađe. Još jedna karakteristika ovih makarona je što su bucmastiji od standardnih i to što na svakom od njih postoje sirovi sastojci koji ukazuju na dominantan sastojak. Zaštitni znak ove poslastičarnice je veliki limun makaron koji, umesto da je punjen ganašom sa ukusom limuna, sadrži limunov sok.

Zerard Mulo makaroni Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Simbol pariskog šika

“Sadaharu Aoki”

Najegzotičnija radionica makarona na listi kombinuje ukuse dve zemlje – Francuske i Japana. Kolačići u ovoj radnji su sitniji u odnosu na druge, pa staju u jedan zalogaj i tako sprečavaju muke sa mrvljenjem. Ovo je jedino mesto na celom svetu gde možete da probate makaron sa ukusom autentičnog japanskog zelenog čaja. “Sadaharu Aoki” je poznat i po tome što već godinama isporučuje slatkiše za čuvene svetske modne kuće.

Cetiri makarona u kutiji Autentične slatke kuće u Parizu: Macarons

Omiljena poslastica u svetu mode


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments