Istraživanja pokazuju da su žene mnogo više zabrinute za stanje u životnoj sredini, za kvalitet vode i vazduha, jer znaju da je to nešto što utiče na zdravlje njihove porodice. Dobra vest za ekologiju je da su pojedinci sve više počeli da razmišljaju o svojim kupovnim odlukama – vraćaju se prirodi i  biraju proizvode koji su u skladu sa njenim standardima. Prvi koraci su napravljeni sa organskom hranom i kozmetikom, da bi na red došli i električni automobili.

Budućnost automobilske industrije, kažu eksperti, nedvosmisleno je vezana upravo za proizvodnju električnih automobila, međutim isto tako tvrde da će biti potrebno vreme da ljudi postanu svesni koliko automobili na struju doprinose njihovom zdravlju i kako oni zapravo predstavljaju ulaganje u kvalitetniju budućnost na našoj planeti. Malopre smo pomenuli žene kao glavne pokretače promena za zelenu planetu. A kakvi su na tom polju muškarci? Istraživanja govore da jači pol više brine o kratkoročnom korišćenju resursa i dobiti od toga.

2169195 hnh770gwi3 e1559576578347 Automobili na struju po meri ekološki osvešćenih žena

S obzirom na to da automobilska industrija važi za mušku industriju u svakom smislu te reči, ostaje nam da vidimo da li će se proizvođači automobila zbog ovakve statistike u pogledu ekologije, ipak okrenuti više ženama i njihovim potrebama pri proizvodnji električnih modela.

Jadan od poslednjih modela iz ovog segmenta koji se pojavio na tržištu je čuveni Opelov bestseler – Corsa, kojom je ovaj nemački proizvođač automobila ženama, ali i ekološki savesnim muškarcima, po prvi put pružio elektromobilnost. Od svetske premijere prve Corse 1982. godine, prodato je ukupno 13,6 miliona automobila, a sada ovaj ljubimac nudi i vožnju sa nultom emisijom štetnih gasova. Nemački automobilski gigant najavljuje da će do 2024. godine svi njegovi modeli imati i svoju električnu verziju.

2169204 uiu1opbq0i e1559576616595 Automobili na struju po meri ekološki osvešćenih žena

Pitate se možda šta je to što to čini električne automobile tako posebnim?

Pa da krenemo redom. Najveća prednost električnih automobila je to što koriste čistu energiju i manje zagađuju životnu sredinu, tačnije tokom vožnje ne emitaju nikakve štetne gasove. Zato se ovi modeli mogu sve češće videti na putevima u razvijenim zemljama, koje su donele i stroge ekološke propise, radi smanjenja upotrebe fosilnih goriva. Pored toga, električni automobili su potpuno bešumni, što takođe ima veliki značaj s obzirom da buka predstavlja jedan od vodećih problema gradskih centara širom sveta. Činjenice koje nisu bitne za planetu, ali za svakog potrošača sigurno da jeste da su električni automobili jeftiniji za održavanje, ali isto tako i da su pouzdaniji upravo zbog manjeg broja rezervnih delova. Moramo da primetimo da su prema svim istraživanjima ekonomičnost i pouzdanost vodeći kriterijumi žena pri kupovini automobila, te i iz ovog ugla izgleda da su kao stvoreni za nežniji pol.

2169228 t9s366o7ox e1559576650548 Automobili na struju po meri ekološki osvešćenih žena
Comments