Drage žene, ovo je drugi deo “Azbuke muškaraca“, teksta koncipiranog tako da vam približi različite tipove muškaraca koji vas okružuju. Smatrajte ovo nekom vrstom kataloga muških karaktera, napisanog na šaljiv način.

Nanular – Razvijenija vrsta papučara. Kada je izvalio da bi trebalo da se svaki dan moli nebesima što se, ni on ne zna kako, žena njegovih snova smuvala sa njim, odlučio je da im se ništa neće ispreči na putu i da će učiniti sve što treba da je sačuva. Na njen komentar da previše vremena provodi sa drugovima, sve ih je škartirao. Ženske brojeve je odavno izbacio iz imenika, čak je i mamu upisao pod imenom ortaka, za svaki slučaj, nikad se ne zna kad će mu “njegova beba” petljati po imeniku. Sada drugove sreće samo u prolazu, ali se čak i tad osvrće svake dve sekunde, jer možda neka njena drugarica alapača prolazi. Život mu se svodi na “kuća-devojka, devojka-kuća”. Njih dvoje su oformili neku vrstu simbiotičkog entiteta u prvom licu množine pa, svaki put kada izgovori “mi mislimo da”, “mi ćemo ići tu i tu”, skelet njegovog identiteta prevrće se u nekoj od fioka u koju ga je šteknuo.

Njuškalo – Kao klinac je gledao previše Šerloka Holmsa, dok je odrastao davao se “Dosije X”, i to vas je dovelo do scene gde se vi tuširate i spremate za izlazak, a naizgled nevini a zapravo paranoični on, uznevereno traži vaš telefon po sobi, i kad skapira da ste ga ponele sa sobom prelazi na laptop ne bi li pronašao tragove prevare koje je njegov vični detektivski nos odavno namirisao i u glavi kreirao savršen scenario obmane u kome ste vi glavna negativka a on naivni dobrica koji je odlučio da tome stane na put. Kad ni u kompjuteru ne pronađe korpus delikti, odlučuje da suptilno ispita vaše drugarice svim paranoično škakljivim pitanjima i teorijama zavere. Ne staje ni kad mu one kažu da je budala, ali ih je na svu sreću pre toga naterao na zavet ćutanja. Raskinuli ste jer ste ga uhvatile in flagranti dok je na vaš kompjuter instalirao program koji bi vas špijunirao.

Oženjen – Bio je tako savršen na prvi pogled. Na’vatao vas je na izgled i dobru žvaku pa ste već pravile mental note da Kupidonu napravite totem. Kad ste ga pitale o životu pre vas, prodao vam je priču kako veruje da je početak veze nalik početku jednog novog života, i kako je prošlost onda krajnje nebitna. I sa srculencima u očima, kupili ste je sa sve ukrasnim papirom i mašnicom oko. Sa vama se viđao po štekovanim kafićima govoreći kako je to radi vaše privatnosti. Niste znale gde živi, a fiksni telefon je bila misaona imenica. Viđali ste se kod vas, provodili sate u krevetu, naravno između čestih poslovnih puteva na koje ga je onaj skot od šefa, koga ste zajedno tako žustro mrzeli jer vas udaljava, stalno slao. A onda ste jednog dana sasvim slučajno u džepu njegovih pantalona pronašle burmu. U minutima vašeg nervnog sloma koji su usledili, budite sigurni da je negde neki psihijatar trljao ruke i spremao fotelju za vas. Ironije li, kad ste se besne, izdane i razočarane zaletele ka njemu, sa tužnim okicama vam je ispričao svoju životnu priču koju ste tako dugo vapile čuti. O braku koji ga guši, koji je već neko vreme samo na papiru. O spavanju u odvojenim sobama. O tome kako ste vi sve o čemu je oduvek sanjao. Njegova srodna duša. Muza. Jedina voljena. Julija. O tome kako nije znao kako sve to da vam kaže jer se bojao da vas ne izgubi. I još jednom ste kupili sve to, iako vam je je mozak lupao šamar a srce kô srce ga ućutkavalo. Odlučile ste da budete žena broj dva, mada ste to sve vreme i bile. I poverovale ste da će je ostaviti. A onda počele da imate sve manje strpljenja u njegovo: “uskoro ću ljubavi, samo čekam pravi trenutak”, i trunka samopoštovanja je nikla iz trave. Sve češće ste ga presirale, a on je sve češće imao jedan te isti izgovor. Odatle ste imale dva puta: ostaviti ga, ili napuniti džep gorepomenutom psihijatru o vašim frustracijama broj “dva” žene, na neodređeno.

Patetičan – Postraskidno tajno oružje onih muškaraca koji ne kapiraju da takvim ponašanjem samo cementiraju sebe u recycle bin-u bivših, kao i da šanse da se ponovo nađu u istom krevetu kao i vi strmoglavo jurcaju ka nuli, nakon što vas udare full frontal patetičnim napadom. Nekadašnji kvazišmeker, nakon što ga šutnete, utrčava u ulogu pičkopaćenika kome ste “bili sve na svetu” i koji “nijednu nije voleo kao vas”. Dok na sve internet servise koje možete videti kači tužne pesme sa namerom da vam se kroz osećaj krivice ponovo uvuče u pore, istovremeno vas zivka petsto puta dnevno, pritom šaltajući ponašanje od nadrkanosti do poniznih molbi za pomirenje. Zatim sledi pijano bančenje i pokušaji da zaboravi vaših tri meseca prave ljubavi, i ako baš nemate sreće pijano dranje ispod vaše terase, dok se vi nadate da će ga neki niskotolerantni komšija spičiti prvim što mu dođe pod ruku.

(Beznadežni) romantik – Starija sestra ga je kao klinca terala da joj pravi društvo kroz filmski maraton romantičnih komedija, ali se nije potrudila da mu objasni da život nema gomilu bogato plaćenih scenarista koji će se potruditi da se dvoje random srodnih duša sretnu u multimilionskom gradu jednog sunčanog prolećnog dana. Zato je njegova percepcija ljubavi dijametralno suprotna percepciji većine ljudi koje sreće i većine žena sa kojima izađe na sastanak. On vas neće zasuti buketom ruža i i voditi na koncert vašeg omiljenog ženama povlađivačkog pevača, već će vas gledati kao divnu, posebnu individuu koju želi da upozna a ne samo da zagrebe površinu, i baš zbog tog unutrašnjeg idealističkog gena, koji poput pravog naivca odbija da skine sa sebe, romantik će se iznova i iznova razočarati ako vi odlučite da se pozabavite samo onim što vidite a ne onim se krije unutar. Ali, nastaviće da jurca za devojkom uz koju će izaći iz začaranog kruga i koja će želeti da ga upozna na pravi način.

Stipsa – Na prvom dejtu će vam prodati foru kako svi živi sede po kafićima i troše sate u uzaludnom ćaskanju, dok je za njega šetnja sa nekim posebnim neprevaziđeno iskustvo. Kad već krenete da se pitate da li je on zapravo lovac na talente koji proverava kakvi ste u brzom hodanju jer se Olimpijske igre bliže, i suptilno ili ne, ukažete na gomilu divnih mesta na kojima sedi samo odabrano društvo, pogledaće vas mešavinom slomljenog srca i uskoro tanjeg novčanika, ali pošto ipak želi da vas smuva, progledaće vam kroz prste. U kafiću će kartu pića odmeravati uzduž i popreko a njegov unutrašnji digitron vagati kombinaciju sa najmanjom štetom po njegov džep. Ako ste kao mali čitali “Mikijev Zabavnik”, polako ste počeli da nazirete tragove da pred vama sedi prava pravcata reinkarnacija Baje Patka. Ne daj Bože da naručite bilo šta osim najjeftinije cenovne stavke, jer će narednih dvadeset minuta biti previše fokusiran na to što vas mentalno prži na lomači, pa možete i da odremate malo za to vreme. Ako se ikako i smuvate sa njim, što podrazumeva vašu neviđenu sposobnost da izignorišete to što vam se učinilo da su mu, dok je džentlmenski plaćao račun, suze kretale niz lice, za mesečnice očekujte papirnate ruže umesto pravih, kao i to da negde čuva fiskalne račune koje će vam nabiti na nos negde oko prve svađe.

Ljubitelj tehnologije – Unutrašnjost stana mu je nalik na svemirski brod, od količine elektronskih spravica nove generacije posumnjali ste da je privatni detektiv modernog doba ili vlasnik agencije za prismotru. Skuplja kintu da mu ortak iz Kine prošvercuje robota Sidekick-a. Telefon menja čim njegov omiljeni proizvođač izbaci novi model, a ni kompjuter mu ne snalazi drugačija sudbina. Dnevno štivo zamenio je revizijama novih izuma naučnika širom sveta. On je digitalan čovek, pa ako ste analogna devojka nemate šta da tražite sa njim. Put do njegovog srca popločan je deklamovanjem načina kako da komšiji maznete Wi-Fi ili koliko megapiksela ima kamera vašeg mobilnog. Ako ste pak i vi podjednako digitalni, pandan subotnjem bahatom, pijanom lumpovanju na nekom splavu dok jedno drugo ništa ne čujete, biće vam igranje igrica na njegovom portabl kompjuteru, ili bleja uz kokice dok gledate u sajt vašeg omiljenog proizvođača tehnologije i odbrojavate minute do lansiranja naredne spravice koju ćete uredno ispazariti, dati joj ime i voleti je više od rođenog deteta.

Ćale – Otkad je čuo teoriju da devojke podsvesno traže tipa koji će ih podsećati na njihovog oca, umesto da upoznaje vaš karakter i osobine, krenuo je sa suptilnim propitivanjem o tome šta vam radi ćale, da li je često odsutan, je li grub, divan, da li lupa šakom o sto, da li je autoritet ili keva vodi glavnu priču u kući. Zatim se kameleonski translirao u sve što ste mu ispričale i to vam servirao natrag kroz svoje ponašanje. Pridikovao vam je što bančite do kasno, podučavao vas manirima, govorio koja drugarica štetno utiče na vas, a za koju smatra da vas unapređuje i tera na bolje. I sve to dok vam se jedan dan nije smučilo popovanje pa ste ga šutnule i pronašle nekoga ko ne veruje toliko u babske priče ili barem ume da ih iskoristi na manje iritantan način.

Umetnik – On je previše alternativan za ovaj vek, uglavnom je nezaposleni stvaralac dela koje niko živi ne razume i vodi se polisom što nelogičnije i nenormalnije, to bolje. Uvek izgleda kao da je tek ustao jer se ne vodi konformističkim trendovima, iako se izakulisna situacija svodi na jednočasovnu dramu karaktera ispred ogledala. Gleda filmove za koje niko živ ne zna, sluša bendove koji nisu poznati izvan garaže, čita pohabane knjige, pljuje na mainstream i svakim svojim dahom teži unikatnosti. Njegovom guliverskom egu najviše prija kada ga niko ne shvata, a ironično je što uglavnom iza njega stoji fanclub maloumnih obožavateljki koje misle da je sve što on pomisli genijalno, iako ni on sam ponekad ne veruje u to.

Flegmatik –Njegov spektar reakcija svodi se na naizglednu ravnodušnost u ma kojoj situaciji. Bilo bi mu svejedno da pored njega protrčavaju vanzemaljci ili prezgodna gola devojka koja se dere “eureka”. Emocije nećete dobijati na kašičicu, već će vam biti potrebna mapa na kojoj je nacrtan tačan put do njih. Ovaj tip muškarca će isto odreagovati ako mu kažete da ga volite i da ste ga sve vreme varale sa najboljim drugom. Svejedno mu je da li ćete izaći ili blejati kod njega, da li ćete obući bež majicu sa dekolteom ili sivu rolku, ako vidi da vas neko merka podignuta obrva je maksimum koji će dežurni dripac izvući, a vi ćete doživeti nervni slom na to što on nikako da doživi nervni slom.

Harizmatičan – Savršena kombinacija reči i dela. Oduševio vas je pričom i karakterom koji zrači, a isto tako je oduševio i konobaricu i ribu za stolom pored vas, koje su prisluškujući njegove monologe takođe primetile da je prava prilika, pa ste im se mrštile, jer ga želite samo za sebe. Njegovo tajno oružje je prirodno umeće da sve što izgovori zazvuči interesantno, pa ćete ga gledati fasciniranim okicama čak i ako sklapa nasumične slogove. Aura oko njega toliko hipnotiše da vam se ponekad čini kao da vam gestikulacijom i rečima ubacuje subliminalne poruke u mozak.

Centar sveta – On bi da vam bude sve, mama, tata, najbolji drug i drugarica. Želi da vas ima samo za sebe i da vam na iskap ispije sve slobodno vreme, pažnju, sve emocije i da vam se ceo život vodi oko njega. Pošto kapira da ne može da vas odvuče na neko pusto ostrvo i time osigura vašu nepodeljenu pažnju i ljubav, nadajući se da vam veštine sakrivanja po pećinama i nisu jača strana, on pribegava prefrigarnijoj taktici i upoznaje vam sve drugarice i drugove, sa vašom mamom redovno istračari po koju, sa tatom popije po čašicu ne bi li osigurao da može nenajavljen da bane kad god hoće i time još jedan deo vašeg naizgled slobodnog vremena oduzme, otme, i prisvoji, jer zna da će vam oni nabiti grižu savest ako priupitate ko ga je pustio kad ste se pre sat vremena videli u gradu. Provod sa drugaricama nemoguć je ako se i on ne prišljamči, ili u najbolju ruku, ako ga svakominutno ne obaveštavate šta radite, ko je sve tu, da li vas je neko pogledao ili ne daj Bože prozborio po koju sa vama. Možda bi vam jedino dozvolio da volite sopstvenog psa ili mačku, mada i to na jedvite jade.

Čiča – Godište je vaših roditelja, pa ste se prvo suptilno raspitale da nije možda išao u školu sa vašom mamom ili bio na radnoj akciji sa vašim tatom, čisto za svaki slučaj. Oblači se kao dvadesetogodišnjak, i da nije bora i sedih, možda bi mu i uspelo. Upućen je u sva mladalačka dešavanja po gradu, sa vama mrtav pijan zatvara splavove u šest ujutru, dok se vi brinete hoće li ga strefiti srčani udar svakog trenutka. Prodaje vam priču kako godine nisu bitne jer je važno da se čovek oseća mlado, i kako godine nisu bitne ako se dvoje vole. Kada vas vaše drugarice sretnu u gradu, persiraju mu, pa ste naučile lekciju i vodite ga samo po štek mestima ili sporednim ulicama.

Džabalebaroš – Kroz osnovnu se progurao na foru. Srednju je jedva završio i to jer je ćale profesorki fizike isfinansirao letovanje u primorju. Pauzirao je jednu godinu pre fakulteta, ne bi li u 365 dana skapirao šta želi od života, ali je to vreme uglavnom koristio za pijančenje sa drugarima na klupici u kraju, pa je pauzirao još jednu. Fakultet je upisao jer mu je dosadilo da mu roditelji svakodnevno govore da kopanje rovova i nije toliko izumrlo zanimanje. Kada su uveli Bolonju doživeo je nervni slom, jer ga je to omelo da svoje četvorogodišnje putešestvije na drugoj godini ponovi još jednom, na veliku radost novčanika svojih roditelja. Uglavnom juri klinke jer može da im prosipa priče o tome kako je fakultet zajebana stvar, a i jer su se devojke njegovo godište uglavnom već poudavale.

Šaljivdžija – Ponaša se kao da je prošli život proveo radeći kao stand up komičar, pa ako vam spoj sarkazma i raznobojnog humora prija, vrlo brzo ćete se pronaći kako se međusobno zezate samo vama znanim forama. Ako vam humor i nije najdraži vid zabave, ako vas previše iznervira to što vam je provalio slabe tačke u bedemu ega i krenuo da nišani baš na njih, ako i niste jaki na rečima i ako na prvu loptu ne ukopčate da je njegov celi nastup iskarikiran od glave do pete i uglavnom usmeri da ga zabavi, biće vam iritantan odavde do besvesti i nećete kapirati zašto je toliko omiljen u društvu. Ako ste pak kao klinke trčale do TV-a kad su se davali “Pajtonovci”, šaljivdžija i vi ćete se vrlo lepo slagati.


Miljan Savić je proždirač romana, zavisnik od kokakole, sarkazma, kuckanja po tastaturi, elokvencije i Twitter-a.


Comments