Barbie, igračka našeg detinjastva, sinonim za visoku, zgodnu plavušu duge kose. Barbie je ono čemu smo sve težile, želele smo da izgledamo kao jedna i oblačile smo ih u raznorazne krpice, a nekada smo pokušavale da ih samostalno (skoro uvek bezuspešno) sašijemo. Kao i drugima, i meni je Barbie bila najbolja prijateljica.

Prisetimo se, 2018. godine pojavila se prva “nesavršena” Barbie lutka, koja je imala salo na stomaku i celulit i bila je prikazana u raznim situacijama sa kojima možemo da se poistovetimo. Takva lutka napravljena je upravo iz tog razloga, kako bi se raširila svest da je Barbie obična devojka, kao i da u nesavršenosti leži savršenost.

Nakon što je čitavu deceniju bila omiljena igračka, Barbie je evoluirala kako ne bi odražavala ono što deca žele da budu, već ono što jesu. Kompanija Mattel sada je drastično promenila izgled Barbie lutke, uključujući lutke različitih veličina, sposobnosti i boje kože.

Nedavno, upoznali smo se sa Barbie Afroamerikankom koja ima vitiligo. Nakon razgovora sa dermatolozima, Mattel kompanija razvila je lutku koja prikazuje stanje gubitka pigmenta u mrljama. Takođe, kako bi se podigla svest o različitim medicinskim stanjima, kompanija je napravila lutku bez kose.

Comments