Sreća nije nešto što se dešava kad rešiš sve probleme, ili kad s posla dođeš kući, ili neko uzdizanje iznad uobičajenog, dnevnog života. To je stanje životnosti, vitalnosti, spremnosti, budnosti, vedrine koja se ne gubi kad je teško, dosadno, neizvesno i mučno – ona se samo povuče dublje unutra i odatle zrači, greje te, hrabri i osnažuje. Usvajajući ovu životnu praksu, postaćeš srećnija i zadovoljnija sobom, u bilo kojoj situaciji. 

Raščisti sa očekivanjima 

Očekivanja su koren svakog problema u svim aspektima života. Možda smatraš da su tvoja očekivanja realna i da od drugih ne tražiš ništa što i sama nisi spremna da daš – ali, to si ti i kao takva, nisi realno merilo drugih. Tamo gde postoje očekivanja, redovno nailaze razočaranja. Seti se svih takvih situacija i zapitaj se zašto? Zato što te razočaranje uči da umanjiš i odbaciš očekivanja, jer ćeš ga jedino tako izbeći. 

Možda si očekivala od sebe velike stvari, ili makar, normalne – da se udaš i imaš decu i porodicu, da napraviš čudo svojim talentom i kreativnošću i postaneš slavna i bogata, da proputuješ ceo svet… I sada si razočarana, jer ti život nije torta sa višnjom i čokoladom, nego neki splasnuti patišpanj. Možda su tvoja očekivanja premašila tvoje sposobnosti, ili si možda imala visoka očekivanja, ali niske standarde. Psiholozi poručuju – smanji očekivanja, podigni standarde. Kada postaviš svoje standarde i održavaš ih, onda se fokusiraš na kvalitet svojih ciljeva – ono između, način, put, dostizanje, sponatno pravi vezu između standarda i ciljeva i radi za tebe. 

Dozvoli sebi da budeš tu gde jesi 

Mnogi ljudi bi deset puta dnevno želeli da se teleportuju i pobegnu iz svog života u neku romantičnu maštariju, ali bekstva su destrukivna, jer te izmeštaju iz realnosti i oduzimaju moć delanja. Budi tu gde si – u svom telu kojim nisi zadovoljna, u prostoru koji ti je tesan, u okolnostima koje su ti zadate. Imaš okvire, a to je izazov da ih proširiš i prevaziđeš, tako što ćeš ih najpre potpuno prihvatiti. Ok, to je to, da vidimo šta je moguće. Ne možeš da porasteš deset centimetara, ali možeš da smanjiš obim i smakneš kilograme. Ne možeš da daš otkaz, ali možeš da radiš savesno i budeš zadovoljna sobom zbog završenog posla, a možeš i da aktivno tražiš posao koji ti više odgovara. Ne možeš da kupiš veći stan, ali prostor koji imaš možeš da urediš tako da bude praktičan, vedar, udoban i prijatan. Ima puno radosti u prevazilaženju prepreka, koju propuštaš kad si fokusirana na teskobu i nezadovoljstvo. 

Comments