Čak i ako namerno pokušavate da stanjite kosu, reči “slabašna” i “tanka” nikako se ne slažu sa pojmom lepe, negovane, zdrave kose. Kako biste sačuvale svoje pramenove i sprečile da kosa bude uništena, sa iskrzanim krajevima i nekvalitetnom, skoro pa sprženom dlakom, moraćete se odreći malih, a štetnih stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo.

Mnogi aspekti našeg života utiču na kvalitet kose. Počev od toga kako se hranimo i koje namirnice unosimo u organizam, a onda i uzimajući u obzir i ostale propratne stvari.

Pa da vidimo o čemu je reč!

191 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Tuširate se vrelom vodom

Ova naizgled bezazlena stvar ima moć da dehidrira pramenove, što može da prouzrukuje sušenje kose. Stručnjaci predlažu da prilikom pranja, to ne činite vrelom vodom, već i da koristite maske i zaštitna ulja.

271 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Korišćenje frizerskog alata

Verovatno već pretpostavljate da pegla za kosu veoma uništava zdrave pramenove i takoreći ih pali. Istina je i da sušenje kose fenom može je osušiti u bukvalnom smislu.

Pramenovi gube sjaj i postaju suvi i skloni lomljenju. Ukoliko niste pristalica sušenja kose prirodnim putem, bolje je fen podesiti na najslabiju opciju.

356 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Dijete

Izgladnjivanje ne samo da loše utiče na organizam, već i na kvalitet kose. Anoreksija, ne samo da podrazumeva veliki gubitak kilograma, već može i poremetiti rast kose i podstaći opadanje.

Zbog toga je najbolje rešenje konzumirati zdravu hranu sa dosta proteina, poput ribe, piletine, pasulja.

439 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Posle pranja ne treba mokru kosu držati u peškiru

Mnoge žene imaju običaj da posle kupanja, kosu protrljaju peškirom, a onda od njega naprave turban i tako sede satima. To nikako nije dobra opcija, jer je peškir mokar, a tako je kosa više nego ikad sklona lomljenju.

Posle pranja najbolja stvar koju treba da uradite jeste da je lepo očešljate i ostavite u željenom obliku ili osušite fenom.

535 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Punđe napravljene od zamršene kose

Ne govorimo o frizurama koje se prave u salonima, već naprotiv o onim kućnim punđama koje pravimo same kod kuće dok usisavamo ili obavljamo kućne poslove.

Bolje je kosu vezati u rep, nego je bespotrebno mrsiti pokušavajući da napravite punđu.

624 Beauty greške: Navike koje vašu kosu čine tanjom

Violeta Stojanović

Comments