Ne spavamo dovoljno, ne pijemo dovoljno vode ili cedimo bubuljice – sve su to loše navike koje mogu oštetiti našu kožu.

Da bi koža bila zdrava i hidrirana potrebno je da brinemo o njoj.

Pred vama su neke od loših navika kojima možemo isušiti kožu i izazvati bakterijske infekcije.

Previše hlora

Nega kože posle bazena veoma je značajna, jer čak i posle tuširanja hlor može da ostane na koži. Ukoliko koristite neke lekove, gelove za tuširanje i neadekvatne losione mogu vam se pojaviti reakcije na koži. Zato se posle izlaska iz bazena obavezno istuširajte i koristite sapune koji odgovaraju vašoj koži.

Spavanje sa šminkom

Ovo je stvar koju je svaka žena bar jednom u životu uradila. Međutim, to može biti veoma opasno za vašu kožu, jer šminka može izazvati bakterijske infekcije, a takođe može zapušiti pore i izazvati pojavu akni. I šminka koja ostane razmazana po jastuku može biti opasna. Zato neka vam sredstvo za skidanje šminke bude pored kreveta da bi vam uveče bilo lakše da je skinete ako vas mrzi.

Mnogo kafe

Dokazano je da su dve šoljice kafe dnevno dobre za zdravlje, jer utiču na ubrzavanje metabolizna i podižu energiju. Ali sa kafom ne bi trebalo peterivati. Mnogo kafe može loše uticati na vašu kožu, jer ona može postati suvlja. Uz kafu obevezno pijte vodu ili možete dodati neko voće, recimo pomorandžu ili limun koji mogu poboljšati ukus kafe i pomoći održavanju hidriranosti vaše kože.

Ceđenje bubuljica

Ovo je još jedna loša navika koja može uništiti vašu kožu. Svi imamo običaj da čačkamo bubuljice, iako znamo da nam posle njih mogu ostati ožiljci. Takođe, kada ih čačkamo postoji mogućnost da dođe do bakterijske infekcije. Zato tretirajte bubuljice adekvatnim sredstvima i bez čačkanja.

Dugo tuširanje toplom vodom

Ne bi trebalo pretrivati sa kupanjem, pogotovo kada je u pitanju temperatura vode. Ako se tuširate pretoplom vodom to može isušiti vašu kožu i izazvati svrab. Zato kada vidte da vam koža tokom tuširanja postane crvena, vreme je da izađete iz kade!

Isprobavanje raznih kozmetičkih proizvoda

Da biste izbegli nepoželjne reakcije na koži – nove losione, kreme i šminku testirajte na malom delu kože. Izaberite jedan deo kože, najbolje je na ruci da biste izbegli alergijske reakcije na licu.

Ne pijete dovoljno vode

Dve litre vode potrebno je organizmu za svakodnevno funkcionisanje. Ali i ne samo to, voda će pomoći da vaša koža bude hidrirana i da izgleda zdravo i sveže.

yo yo diet lgn Beauty lekcije: 10 loših navika koje mogu oštetiti vašu kožu

Dijete sa jo-jo efektom

Osim što se kilogrami uvek vrate, jo-jo dijeta nije zdrava ni za vašu kožu. Kada izgubite kilograme koža se opusti i razvuče zbog čega se na njoj mogu pojaviti strije. Zato pažljivo sa dijetama!

Nedovoljno sna

Osam sati sna pomoći će vam da, ne samo da izgledate sveže, nego će pomoći i kod hidratacije kože. Nedovoljno sna uzrokuje suvu kožu i zatvaranje pora.

Često depiliranje

Često tretiranje kože voskom može oštetiti kožu. Osim crvenila koje se javlja posle depilacije, koža može postati suvlja i mogu se pojaviti bubuljice. Preporučen period između depilacije je tri nedelje, to je dovoljno vremena da se koža regeneriše.

wax lgn Beauty lekcije: 10 loših navika koje mogu oštetiti vašu kožu

Mirjana Radojević

Comments