Kao što morate imati malu crnu haljinu, tako vam je u garderoberu neophodna i barem jedna klasična bela košulja. Iako se smatraju prevashodno muškim odevnim predmetom, košulje su oduvek nosile i žene, a one su vremenom menjale, skraćivale i od donjeg veša postale deo poslovne uniforme i dres-koda, ali i izraz ženstvenosti i elegancije.

Nekada su žene nosile dugačke košulje kao donji veš, ispod haljina, i u njima su se kupale u zajedničkim kupatilima, a prvi veliki skandal košulja je izazvala kada se pojavila na portretu Marije Antoanete 1793. godine. Na toj slici, ona nosi belu košulju i staru zelenu haljinu neke svoje babe – što je bilo nečuveno, zbog toga što je predstavljena siromašno odevena, suprotno sjaju i raskoši koje su joj dolikovale.

Sa tim skandalom, nastala je modna prekretnica – košulje su u polako postajale sve elegantniji odevni predmet i u XIX bile su ukrašene čipkom, karnerima, štepovima i riševima. Postale su simbol elegancije i ukusa dama iz tog vremena.

Dosta kasnije, košulju je ponovo proslavila čuvena Koko Šanel – upotrebila je mušku belu košulju i od nje načinila sibol ženstvenosti i elegancije savremenog doba.

Holivudske dive četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, ikone stila svog vremena, nastavile su da pronose slavu bele košulje. Ketrin Hepbern ju je nosila kao uniformu, kao i Ava Gardner i Lorin Bekol i neprevaziđena Odri Hepbern u antologijskom filmu “Praznik u Rimu”.

Danas, sve žene nose košulje raznih boja, stilova i dezena, od različitih materijala – flanelske, pamučne, svilene, tanje ili deblje, uske ili široke, sportske, elegantne, romantične…

Comments