Bele kuhinje su klasika u dizajnu enterijera. Dok trendovi boja dolaze i odlaze, izbor bele kuhinje je vanvremenski i nepogrešiv. Oličenje je elegancije, a postoje brojne varijacije belih kuhinja koje možete birati za svoj savršeni dom.

Prednosti bele kuhinje

Bela kuhinja može biti šta god želite, od elegantne i eterične do minimalističke, svedene i savremene. Bele kuhinje mogu učiniti da rustikalna ili starija kuća deluje sveže i moderno, bez umanjivanja autentične atmosfere doma. U modernoj gradskoj kući ili gradskom stanu, može da se stopi sa prostorom, dok dozvoljava drugim elementima dekoracije da donose ton enterijeru.

Korišćenje potpuno bele palete može vam omogućiti da mešate stilove dekora i nameštaj iz različitih perioda, uz zadržavanje kohezivnog izgleda. Bela kuhinja može biti svestrano prazno platno koje se može transformisati jednostavnim promenama, sa naglašenim drvenim ili metalnim završnim obradama, ili može biti uparena sa crnom za otmen izgled koji je će izdržati test vremena.

Bela boja takođe izaziva pozitivnu emocionalnu reakciju. Izgleda mirno i sveže i predstavlja čistoću. Sve u svemu, smatra se srećnom bojom. Jedna od prednosti belih kuhinjskih ormara u poređenju sa tamnijim ormarima je da osvetljavaju prostor. Osim ako u svojoj kuhinji nemate mnogo prirodnog svetla, tamni ormarići mogu učiniti da prostor izgleda mračno i neprijatno. Bela će reflektovati svetlost i učiniti da prostor izgleda veće. Kada su soba ili ormariću u kuhinji u tamnoj boji, naše oči registruju apsorpciju svetlosti i govore našem mozgu da je soba manja.

Beli kuhinjski ormarići takođe čine da vaš dom dostigne veću cenu ako ga nekada budete prodavali. Potencijalne kupce mogu odbiti ormarići od tamne trešnje ako im se ne sviđa izgled drveta. Bela je univerzalna boja koja će se svideti većini kupaca.

Mnogi odluče da renoviraju svoj životni prostor na svakih 5 do 7 godina, pokazuju istraživanja. Ako se odlučite za bele ormare u kuhinji, renoviranje je moguće uz ograničene troškove. Na primer, možete da promenite pozadinu, boju zidova, dodatke ili čak radnu površinu i da napravite potpuno novi izgled u svojoj kuhinji. Najveći trošak su ormarići, tako da ako se odlučite za neutralnu belu, imate neograničene mogućnosti da menjate prostor onoliko često koliko želite!

Mane bele kuhinje

Jedna od najvećih nedostataka bele kuhinje je činjenica da je teško održavati besprekorno uredan izgled! Slično kao i ogledalo, bela kuhinja izgleda zadivljujuće kad je čista, ali ne toliko kad je neuredna. Beli kuhinjski ormarići se ne prljaju baš toliko i nije ih teže očistiti od tamnih ili drvenih ormarića. Međutim, mrlje i prljavština će se više isticati na belom. Takođe ćete otkriti da će se ogrebotine, udubljenja i istrošeni uglovi lakše videti na belim ormarićima.

Bele kuhinje će takođe vremenom promeniti boju ako su mnogo izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Da biste izbegli ovaj problem, možete da izaberete blagu prljavobelu boju koja neće toliko pokazati promenu boje. Sve dok kupujete kvalitetne ormare, oni će trajati koliko i svaki drugi ormar. Uz bezbroj nijansi bele, možete se odlučiti za belu koja ima žuti, plavi, sivi ili zeleni podton. Hladne bele će izgledati svetlije, dok će tople izgledati tamnije. Takođe, možete kreirati drugačiji izgled tako što ćete se odlučiti za sjajne, mat ili satenske završne obrade.

Još jedna mana belih ormarića je to što mogu izgledati hladno i klinički ako na drugim mestima u kuhinji nema drugačije boje ili teksture. Mnogi proizvođači radnih ploča čak nude i sjajne ili mat završne slojeve za svoje radne ploče. Imajte na umu da će završni sloj visokog sjaja na bilo kojoj površini reflektovati i odražavati boju ukrasa i dodataka koje imate u blizini.

Takođe, beloj kuhinji možete dodati novu dimenziju korišćenjem teksture. Na primer, bele pločice imaju bezvremenski izgled, pristupačne su i dodaju mnogo teksture. Možete ih postaviti u dizajn riblje kosti ili odabrati zakošenu ivicu pločica.

Kako dekorisati belu kuhinju

Boja je jedan od najjednostavnijih načina da dekorišete bele kuhinje. Može se uneti kroz zidove, kuhinjske ili elemente ili radnu ploču. Možete čak dodati malo boje i sa uređajima. Šporeti sada dolaze u mnogo različitih boja. Taj element lako može postati centralna tačka prostorije.

Akcenti i detalji su takođe odličan način da dodate boju. Crveni čajnik, vaza sa cvećem ili živopisno umetničko delo mogu oživeti belu kuhinju. Razmislite o akcentnom tepihu na podu ispred ormarića. Izaberite tepih sa više boja i uzoraka. Čak i stolnjak jarkih nijansi ili zavese na prozorima će dodati teksturu u celu sobu.

Da biste sprečili da vaša bela kuhinja postane dosadna, pokušajte da dodate nekoliko staklenih gornjih ormarića. Najbolje mesto za dodavanje stakla je u gornjim ugaonim ormarićima. Međutim, staklo možete dodati bilo gde, po svom ukusu. Samo pazite da ih ne stavljate previše blizu šporeta ili sudopere gde prskanje vode ili masnoće može da umanji efekat.

Dekorativni frontovi ormarića će takođe dodati teksturu beloj kuhinji. Odlučite se za ukrasne ivice, ali ne preterujte. Svaka rezana ivica koju dodate znači da postoji mesto koje će skupljati prašinu.

Možete čak i da promenite svetlosni plafon. Lamela ne mora biti ravna i kvadratna. Može biti urezana ili imati druge detalje koje joj daju zanimljiv izgled. Isprobajte otvorene police umesto gornjih ormara. Ako želite da otvorene police budu fokusne tačke, obojite njihov zadnji zid u drugu boju.

Potpuno bela kuhinja pruža idealnu priliku za jedinstvenu fokusnu tačku. Na primer, možete se odlučiti za kuhinjsko ostrvo tamnije boje. Kupite barske stolice za ostrvo u zabavnim nijansama ili sa interesantnim teksturama.

Pročitajte i ovo: Moderni japanski primeri enterijera koji bude osećaj spokoja

Naslovna fotografija: instagram.com/white_kitchens_of_insta

Božica Luković

Comments