Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Svojim najnovijim kolekcijama večeras su se u prostoru Dorćol Platz ljubiteljima mode predstavili Iva Stefanović, Marko Glavinić i Jovana Marković. Kao i do sada, i ovoga puta Belgrade Fashion Week pomaže afirmaciju mladih dizajnera te su svoje revije imali i studenti i diplomci Fakulteta za umetnost i dizajn i Accademie del Lusso. Pored revija, posetioci su i večeras mogli pogledati samostalnu izložbu fotografija Marine Bugarčić, pobednice BFW Insta Shot konkursa.

Dizajn Ive Stefanović modnoj publici je poznat kao igra između stvarnosti i sna, našeg sveta i onog čudesnog u koji je zalutala Alisa. Ove sezone, Iva kroz Capsule kolekciju za Koncept 45 pod nazivom “We are not kids anymore?” istražuje razlike i zajedničke tačke ove dve krajnosti, vizuelizuje samouverenu, uspešnu ženu koja kroz život ide uvek držeći za ruku svoju malu Alisu. Savremeni miks printova i formi, dizajn fokusiran na krojeve koji laskaju ženskom telu, haljine koje ćete želeti da nosite svaki dan. Ovom kolelcijom dizajnerka daje odgovor na pitanje: Kako izgleda kada Alisa poraste?

DJT7540 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti DJT7577 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Kolekcija za jesen/zimu 2017. Level 3 nastavlja modni diskurs koji Marko Glavinić razvija svojom prethodnom kolekcijom Playground. Ukoliko je igra crnog i belog, sportskih i urbanih formi, jasnih krojnih linija i grafičkih printova noseća karakteristika međunivoa, predstavljenog kroz Playground, sada Level 3 kroz svoju slojevitost, karakteristične, ali unapređene forme i prepoznatljive grafičke printove nedvosmisleno ukazuje na sledeći nivo igre. Ovoga puta “komplikovaniji”, utoliko što nudi izazove savladavanja bogatijih zimskih trendova, težih materijala sa različitim teksturama i nove kombinatorike u koloritu, kao što su žuti, crveni, camel i zeleni tonovi sa sveprisutnom crnom.

DJT6523 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti DJT6575 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Za kolekciju Jovane Marković za proleće 2017, inspiracija su bile 70-e godine prošlog veka u Njujorku. Posebno su joj zanimljive subkulture i etničke razlike karakteristične za Bruklin tog doba. Velika inspiracija su i različiti muzički stilovi koje prati, pogotovo ženski izvođači poput Alison Mosshart ali i jake žene sa pomalo androgenom pojavom i energijom kao što je npr. PJ Harvey. Međutim, kolekcija obiluje i elegantinim modelima, koji uz pravu kombinaciju materijala daju osećaj posebnosti. Materijali su pretežno prirodni: koža, svila, pamuk, viskoza. Dosta lagani i lepršavi, ali uz ostra sečenja i ravne minimalističke linije i krojeve. Kroz kolekciju se provlači print koji kreatorka ostavlja da svako protumači na svoj način.

DJT6915 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti DJT6981 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Fakultet za umetnost i dizajn se na 40. Belgrade Fashion Week-u predstavio kroz četiri diplomske kolekcije. Kolekcija Pastel Katarine Andrić predstavlja uspostavljanje odnosa kontrasta, sukoba i dinamike, između linija, koje se pojavljuju kao dekorativni i gradivni element odevne forme i površina na kojima se one nalaze. Kolekcijom Momačko-devojačka Angela Bogeska transponuje klasične muške modele 40-ih godina XX veka u savremenu žensku odeću. Anja Konstantinović u kolekciji Albino potencira upotrebu multiplikovanog ritma različitih vrsta kragni i stvaranju novih odevnih komada, dok Natalija Novaković kroz upotrebu intenzivnih kontrasta likovnih elemenata inovira tehniku ručnog veza u kolekciji Od tavana do kaftana.

DJT5295 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti DJT5356 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Accademia del Lusso, italijanska škola mode i dizajna otvorena je 2005. godine sa jasnim ciljem da stvori obrazovne profile neophodne u sektorima dizajna, marketinga, menadžmenta, mode i komunikacije. Akademija vrednuje kreativnost i senzibilitet svojih studenata ali im pruža i praktično obrazovanje koje im omogućava postizanje vodećih pozicija na tržištu. Cilj Akademije je da pomogne mladim studentima da steknu obrazovanje koje će na tržištu rada biti vrednovano na pravi način. U okviru 40. Belgrade Fashion Week-a svoje diplomske kolekcije predstavile su studentkinje završne godine Dina Đorđević, Ivana Garić, Tijana Perišić i Bojana Staletović.

DJT5842 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti DJT5889 Belgrade Fashion Week: Plac kreativnosti

Fotografije: Đorđe Tomić

Editors choice