Modne kombinacije zbog kojih ćeš poželeti da jesen traje tokom cele godine!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Počelo glasanje publike za izbor najboljih influensera!

5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Intenzivne boje na platnu, dinamične forme skulptura, izazov autentičnih fotografija, ali i jarkožuti baloni, smeh i dobra energija, preplavili su Knez Mihailovu ulicu u subotnje prepodne 1. juna. Na trenutak se činilo kao da se atmosfera venecijanskog umetničkog bijenala, koji je počeo istog dana, prenela i u srce ovdašnje prestonice. Bez obzira na novembarsko sivilo i rominjanje hladne, sitne kiše, u Beogradu je održana jedinstvena umetnička manifestacija Belgrade Open Art-BOA koja bi lako mogla da postane prava domaća umetnička franšiza. Naime, zamisao da se u samo jednom danu spoje tri vida promocije savremenih umetničkih dela mladih stvaralaca nema paralelu ni u Evropi, ali ni u svetu.

Šta je, u stvari, BOA?

Belgrade Open Art (BOA) je jednodnevna, interaktivna izložba originalnih umetničkih dela mladih, akademski obrazovanih umetnika iz Srbije koju je organizovao Artis centar u saradnji sa Kulturnim centrom Beograd. Ove godine je umetnički savet BOA, koji čine istoričarke umetnosti: Bojana Ibrajter Gazibara, Biljana Jotić, Ksenija Kastratović i Tamara Ognjević, odlučio da prikaže radove 19 slikara, vajara, grafičkih dizajnera, umetničkih fotografa i jedne street art umetnice. Tako su na prvoj BOA učešće uzeli: Bojana Atlija, Valentina Broštean, Ana Ilić, Milica Jotić, Tajana Kajtez, Luka Klikovac, Tijana Kojić, Milica Matović, Jagoda Mićović, Anđela Mujčić, Marijana Oro, Svetlana Radenković, Luka Radojević, Ivana Rackov, Bojan Savić, Ivan Stojković, Jelena Tijanić Savić, TKV i Mina Šarenac.

“BOA je akt svojevrsnog otvaranja novog polja komunikacije između stvaralaca i publike, umetnika i kolekcionara, umetnika i kritike, kustosa i publike. U cilju realizacije takve komunikacije mi smo napravili jedan netipičan potez. Umesto da publiku vodimo ka umetnosti, pokrenuli smo umetnost ka publici”, kaže Tamara Ognjević, umetnički direktor BOA.

Da li to znači da će umetnost izgubiti svoju elitnu dimenziju?

IMG 8966 Belgrade Open Art: Kada umetnost krene ka publici

Organizatori BOA tvrde da nije ideja da umetnost izgubi svoj tradicionalni nivo, već da spajanjem tri različita, dinamična segmenta koji podrazumevaju izložbu-šetnju, stručno tumačenje i aukciju, omogući podjednako i bolju prezentaciju umetničkih dela, ali i upoznavanje njihovih autora

“Pravilno pozicioniranje i vrednovanje savremenog umetničkog dela, koje je za razliku od tradicionalnog stvaralaštva, izrazito individualizovano, pretpostavalja poznavanje njegovog autora. Malo je verovatno da publici neko treće lice može u toj meri pojasniti modernu umetnost onako kako to mogu da urade sami umetnici”, objašnjava istoričarka umetnosti Tamara Ognjević.

Činjenica fantastične posećenosti prve BOA, koja je nakon zanimljive šetnje postavljena unutar Pop-up prostora Kulturnog centra Beograda, nedvosmisleno pokazuje da ideja o pokretanju umetnosti ka publici daje izuzetne rezultate.

“Prvo me je privukao neobičan prizor mlade devojke koja sipa plavu boju po mokrim pločnicima Knez Mihailove. Bilo je nečeg uzvišenog u njenim kretnjama. Kao da želi da dobrom energijom oboji grad i sve nas u njemu”, kaže Violeta Marjanović, pravnica, koja je zajedno sa svoje dve devojčice umesto na planirani Kalemegdan pošla u šetnju sa BOA umetnicima.

Na potezu od Gradske biblioteke do Trga republike, Beograđani, ali i stranci su se najspontanije priključivali umetnicima, kustosima i mladim kustosima-asistentima za koje je BOA jedinstvena profesionalna praksa.

“Prizor je bio nestvaran – slike koje šetaju ulicom, vedri mladi ljudi, dobra energija. Beograd je poznat po svojoj reputaciji grada dobre zabave, ali šetnja umetnika i njihovih dela kroz centar grada je prava magija. Prosto ne možete da odolite želji da budete deo te kreativne akcije”, objašnjava Lenard Grin, inženjer informacionih tehnologija iz San Dijega, koji je planirao da provede samo jedan dan u Beogradu, ali ga je BOA “nagovorila” da bolje upozna srpsku prestonicu.

A šta kažu umetnici?

“Sjajan potez! Mnogo sam u inostranstvu. Izlažem u Kini, Sloveniji, Italiji, Rusiji. Praktično živim na relaciji Pjetrasanta u Italiji, Beograd, Petrograd, ali ovakav program koji povezuje najširu publiku i umetnost nisam još video”, kaže vajar Luka Radojević (27) koji već uživa zavidan međunarodni ugled.

Umetnički fotograf Ana Ilić (28), diplomac umetničke škole Univerziteta Kembridž je oduševljena – “Pre svega se mi, umetnici, moramo boriti da projekti poput BOA opstanu, jer ne pamtim da sam do sada imala bolju promociju i kvalitetniju komunikaciju sa publikom.”

IMG 9230 Belgrade Open Art: Kada umetnost krene ka publici

“BOA mi je pomogla da budem sigurnija kada je moj rad u pitanju i da se ne bojim kontakta s javnošću”, objašnjava slikarka Milica Jotić (26)

Pored izložbene šetnje, stalnog tumačenja jednodnevne postavke izabranih radova i aukcije koja je usledila u večernjim časovima, posetioci BOA su prisustvovali i autentičnom performansu street umetnice TKV koja je ispred galerije sprejevima intenzivnih boja stvorila novo delo.

“Ima nečeg proročkog u činjenici da je novi rad TKV, izrazita predstavnica urbanog stvaralačkog meinstrima, radila na štafelaju koji je vlasništvo Narodnog muzeja u Beogradu. Na taj način je i u najdirektnijoj umetničkoj praksi povezano urbano i elitno, savremeno i tradicionalno, dakle, one vrednosti na kojima je BOA utemeljena”, kaže Tamara Ognjević.

Fotografije: Milena Smiljanić (Phoenix Creative Studio) & Artis centar

 

Editors choice