5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Intenzivne boje na platnu, dinamične forme skulptura, izazov autentičnih fotografija, ali i jarkožuti baloni, smeh i dobra energija, preplavili su Knez Mihailovu ulicu u subotnje prepodne 1. juna. Na trenutak se činilo kao da se atmosfera venecijanskog umetničkog bijenala, koji je počeo istog dana, prenela i u srce ovdašnje prestonice. Bez obzira na novembarsko sivilo i rominjanje hladne, sitne kiše, u Beogradu je održana jedinstvena umetnička manifestacija Belgrade Open Art-BOA koja bi lako mogla da postane prava domaća umetnička franšiza. Naime, zamisao da se u samo jednom danu spoje tri vida promocije savremenih umetničkih dela mladih stvaralaca nema paralelu ni u Evropi, ali ni u svetu.

Šta je, u stvari, BOA?

Belgrade Open Art (BOA) je jednodnevna, interaktivna izložba originalnih umetničkih dela mladih, akademski obrazovanih umetnika iz Srbije koju je organizovao Artis centar u saradnji sa Kulturnim centrom Beograd. Ove godine je umetnički savet BOA, koji čine istoričarke umetnosti: Bojana Ibrajter Gazibara, Biljana Jotić, Ksenija Kastratović i Tamara Ognjević, odlučio da prikaže radove 19 slikara, vajara, grafičkih dizajnera, umetničkih fotografa i jedne street art umetnice. Tako su na prvoj BOA učešće uzeli: Bojana Atlija, Valentina Broštean, Ana Ilić, Milica Jotić, Tajana Kajtez, Luka Klikovac, Tijana Kojić, Milica Matović, Jagoda Mićović, Anđela Mujčić, Marijana Oro, Svetlana Radenković, Luka Radojević, Ivana Rackov, Bojan Savić, Ivan Stojković, Jelena Tijanić Savić, TKV i Mina Šarenac.

“BOA je akt svojevrsnog otvaranja novog polja komunikacije između stvaralaca i publike, umetnika i kolekcionara, umetnika i kritike, kustosa i publike. U cilju realizacije takve komunikacije mi smo napravili jedan netipičan potez. Umesto da publiku vodimo ka umetnosti, pokrenuli smo umetnost ka publici”, kaže Tamara Ognjević, umetnički direktor BOA.

Da li to znači da će umetnost izgubiti svoju elitnu dimenziju?

IMG 8966 Belgrade Open Art: Kada umetnost krene ka publici

Organizatori BOA tvrde da nije ideja da umetnost izgubi svoj tradicionalni nivo, već da spajanjem tri različita, dinamična segmenta koji podrazumevaju izložbu-šetnju, stručno tumačenje i aukciju, omogući podjednako i bolju prezentaciju umetničkih dela, ali i upoznavanje njihovih autora

“Pravilno pozicioniranje i vrednovanje savremenog umetničkog dela, koje je za razliku od tradicionalnog stvaralaštva, izrazito individualizovano, pretpostavalja poznavanje njegovog autora. Malo je verovatno da publici neko treće lice može u toj meri pojasniti modernu umetnost onako kako to mogu da urade sami umetnici”, objašnjava istoričarka umetnosti Tamara Ognjević.

Činjenica fantastične posećenosti prve BOA, koja je nakon zanimljive šetnje postavljena unutar Pop-up prostora Kulturnog centra Beograda, nedvosmisleno pokazuje da ideja o pokretanju umetnosti ka publici daje izuzetne rezultate.

“Prvo me je privukao neobičan prizor mlade devojke koja sipa plavu boju po mokrim pločnicima Knez Mihailove. Bilo je nečeg uzvišenog u njenim kretnjama. Kao da želi da dobrom energijom oboji grad i sve nas u njemu”, kaže Violeta Marjanović, pravnica, koja je zajedno sa svoje dve devojčice umesto na planirani Kalemegdan pošla u šetnju sa BOA umetnicima.

Na potezu od Gradske biblioteke do Trga republike, Beograđani, ali i stranci su se najspontanije priključivali umetnicima, kustosima i mladim kustosima-asistentima za koje je BOA jedinstvena profesionalna praksa.

“Prizor je bio nestvaran – slike koje šetaju ulicom, vedri mladi ljudi, dobra energija. Beograd je poznat po svojoj reputaciji grada dobre zabave, ali šetnja umetnika i njihovih dela kroz centar grada je prava magija. Prosto ne možete da odolite želji da budete deo te kreativne akcije”, objašnjava Lenard Grin, inženjer informacionih tehnologija iz San Dijega, koji je planirao da provede samo jedan dan u Beogradu, ali ga je BOA “nagovorila” da bolje upozna srpsku prestonicu.

A šta kažu umetnici?

“Sjajan potez! Mnogo sam u inostranstvu. Izlažem u Kini, Sloveniji, Italiji, Rusiji. Praktično živim na relaciji Pjetrasanta u Italiji, Beograd, Petrograd, ali ovakav program koji povezuje najširu publiku i umetnost nisam još video”, kaže vajar Luka Radojević (27) koji već uživa zavidan međunarodni ugled.

Umetnički fotograf Ana Ilić (28), diplomac umetničke škole Univerziteta Kembridž je oduševljena – “Pre svega se mi, umetnici, moramo boriti da projekti poput BOA opstanu, jer ne pamtim da sam do sada imala bolju promociju i kvalitetniju komunikaciju sa publikom.”

IMG 9230 Belgrade Open Art: Kada umetnost krene ka publici

“BOA mi je pomogla da budem sigurnija kada je moj rad u pitanju i da se ne bojim kontakta s javnošću”, objašnjava slikarka Milica Jotić (26)

Pored izložbene šetnje, stalnog tumačenja jednodnevne postavke izabranih radova i aukcije koja je usledila u večernjim časovima, posetioci BOA su prisustvovali i autentičnom performansu street umetnice TKV koja je ispred galerije sprejevima intenzivnih boja stvorila novo delo.

“Ima nečeg proročkog u činjenici da je novi rad TKV, izrazita predstavnica urbanog stvaralačkog meinstrima, radila na štafelaju koji je vlasništvo Narodnog muzeja u Beogradu. Na taj način je i u najdirektnijoj umetničkoj praksi povezano urbano i elitno, savremeno i tradicionalno, dakle, one vrednosti na kojima je BOA utemeljena”, kaže Tamara Ognjević.

Fotografije: Milena Smiljanić (Phoenix Creative Studio) & Artis centar

 

Editors choice